Slide

Stiri: Logistica

Cum se pot eficientiza procesele vamale?

07.04.2016

Automatizarea reprezintă cheia pentru eficientizarea proceselor vamale, aceasta a fost una dintre concluziile în urma evenimentului “Noul Cod Vamal al Uniunii Europene”, organizat de Deloitte şi BusinessMark Event Management, pe 31 martie 2016.

În prima sesiune de discuții, speakerii invitați au fost: Claudiu Ardeleanu, Director General, Direcția Generală a Vămilor din România, Octavian Botea, Director Adjunct, Proceduri Vamale, Direcția Generală a Vămilor din România și Georgiana Sima, Șef de Vamă Dacia. Sesiunea a fost moderată de Mihai Petre, Senior Manager servicii fiscale, Deloitte România.

Dezbaterile din prima sesiune s-au axat pe modificările ce vor fi aduse sistemului de garantare pentru anumite operaţiuni vamale după 1 mai, anul curent, şi pe atenţia sporită ce trebuie acordată bunurilor aflate sub o procedură vamală/regim vamal.

În plis, ca modificări cu orizont de timp mai lung, atât automatizarea procesului de vămuire cât şi întărirea controlului pe orizontală în baza analizei de risc au fost aspectele cheie dezbătute intens.

Prezentările celei de-a doua sesiuni au fost susținute de Alexander Baert, avocat specialist în Drept Vamal, Belgia.

”Tranzacțiile dintre părțile care fac parte din aceeași coporație devin din ce în ce mai importante. Mai mult de 60% dintre tranzacții sunt făcute de companii care au legătură între ele. Majoritatea tranzacțiilor importante se desfășoară între părți afiliate. Asta este problematic pentru că prețurile de transfer nu sunt aceleași. Importatorii se bazează în mod frecvent pe prețurile lor de transfer ca bază pentru valoarea in vama. Ajustările retroactive ale prețurilor de transfer pot avea impact asupra valorilor vamale anterioare, asupra taxelor și asupra TVA. Avem metodologii diferite, asa că daca sunteți companie trebuie să știți că există diferențe între cele două concepte”, a declarat Alexander Baert.

Speakerii ultimei părți a zilei au fost Daniela Neagoe, Senior Consultant servicii fiscale, Deloitte România și Mihai Petre.

Daniela Neagoe a enumerat Procedurile speciale: tranzit unional, depozitare: depozitare temporară, antrepozit vamal și zone libere, utilizarea specifică: admiterea temporară și utilizarea finală, prelucrare: perfecționarea activă și perfecționarea pasivă.

”Majoritatea depind de noile condiții de autorizare AEO. Pe tranzitul uninonal, nu este obligatoriu să fiți autorizat AEO, dar va deveni un criteriu necesar fără de care nu veti mai putea să vă desfășurați activitatea. Recomandarea noastră este dacă intenționați să folosiți de la 1 mai 2016 proceduri simplificate să aplicați cât mai repede pentru certificarea AEO. Regulamentul delegat prevedere necesitatea obținerii unei autorizații pentru a beneficia de această simplificare. La regimul de perfecționare activă apar cele mai multe modificări. Acesta se va uni cu regimul de transformare sub control vamal. Procedura de rambursare a drepturilor de import va fi eliminată. Condiția de re-export a bunurilor după pocesare sub regim nu va mai fi obligatorie”, a explicat Daniela Neagoe.