Slide

Editia FEBRUARIE

Cum stimulează publicitatea creșterea economică

01.02.2017

România, pe ultimul loc în Uniunea Europeană la capitolul promovarea afacerilor în mediul digital. An de an, piaţa de publicitate online creşte simţitor, însă aceasta nu a ajuns încă la un nivel maximum, deoarece companiile de-abia încep să conştientizeze importanţa  promovării în mediul digital.

În 2016, ca şi în anii precedenți, în România cea mai mare parte a bugetelor s-au îndreptat către TV. Aşadar, conform datelor Biroului Român de Audit Transmedia (BRAT), companiile prezente pe piaţa locală au alocat 64% din bugetele de media către televiziune şi doar 17% către mediul online, cu toate că, per total, oamenii petrec mai mult timp navigând pe internet decât uitându-se la televizor.

În plus, în România mai este loc de creştere, în condiţiile în care numai 12 din firmele din ţara noastră cu peste 10 angajaţi şi-au făcut publicitate prin intermediul internetului în anul 2016, ceea ce plasează România pe ultimul loc în Uniunea Europeană la capitolul promovarea afacerilor în mediul online, potrivit unei analize a agenţiei de marketing Perceptum.

Promovarea online în România

Cercetarea mai arată că mai puţin de jumătate dintre IMM-urile din România (42%) au o pagină de internet.

“Afacerile mature încep să vâneze, prin instrumente tot mai sofisticate, mai mult decât notorietate. Vor clienţi adevăraţi, nu virtuali, vor relevanţă şi influenţă în mediile sociale. Aceşti antreprenori ştiu ce înseamnă să te vinzi bine pe o reţea socială. Din păcate, cele mai multe firme româneşti riscă să rămână mult în spatele companiilor străine. Iar această statistică este cu atât mai îngrijorătoare cu cât România deţine infrastructura de comunicaţii optimă pentru aceste acţiuni”, a declarat directorul executiv al Perceptum, Raluca Ghilea.

În 2017, antreprenorii români ar trebui să profite de instrumentele de marketing puse la dispoziţie de internet

Potrivit directorului executiv al agenției Perceptum, în 2017, antreprenorii români ar trebui să profite de instrumentele de marketing puse la dispoziţie de internet. În plus, adaptarea paginilor web ale firmelor la telefoanele mobile va fi obligatorie pentru cei care vor vrea să recupereze terenul pierdut.

Publicitate pe social media

Cheltuielile globale cu publicitatea pe social media le vor depăși pe cele din presa scrisă până în 2020, estimează agenția de publicitate Zenith Optimedia. Conform sursei citate, cheltuielile cu publicitatea pe rețelele sociale înregistrează o creștere de 20% pe an și în 2019 vor ajunge la 50,2 miliarde de dolari, comparativ cu 50,7 miliarde de dolari pentru presa scrisă.

În 2020 însă, publicitatea pe social media o va devansa „lejer” pe cea din presa scrisă. În plus, publicitatea pe platforme precum Facebook și Twitter va reprezenta 20% din totalul cheltuielilor cu publicitate pe Internet în anul 2019, față de 16% în prezent.

În 2020 publicitatea pe social media o va devansa „lejer” pe cea din presa scrisă

De asemenea, agenţia de media estimează o creștere de 4,4% a cheltuielilor mondiale cu publicitatea în 2017, un ritm similar cu cel din 2016.

Publicitatea video online cunoaște o creștere rapidă, de 18% pe an, și ar urma să ajungă la un total global de 35,4 miliarde de dolari în 2019, mai mult decât publicitatea la radio, însă mult în urma publicității pe televizor.

Publicitatea stimulează creșterea economică

Un nou raport publicat de World Federation of Advertisers arată că fiecare euro cheltuit în publicitate generează o contribuție de șapte ori mai mare la Produsul Intern Brut, încurajează inovația, sprijină ocuparea forței de muncă și contribuie la finanțarea unor servicii vitale pentru societate.

Valoarea Publicității, un studiu independent realizat de Deloitte la comanda World Federation of Advertisers și a altor parteneri din industrie, printre care și EACA (European Association of Communications Agencies), a identificat o multitudine de beneficii pe care publicitatea le generează în economie, pe piața muncii și în societatea civilă.

Folosind modelarea econometrică, studiul a arătat că publicitatea creează aproximativ șase milioane de locuri de muncă la nivelul Uniunii Europene și generează venituri în valoare de 4,6% din PIB-ul european.

În plus, raportul estimează că cele 92 de miliarde de euro cheltuite în publicitate în 2014 au generat un venit de 643 miliarde de euro, adică 4,6% din PIB-ul UE.

Fiecare euro cheltuit în publicitate aduce alți șapte euro la PIB

Studiul a demonstrat, de asemenea, că publicitatea are o contribuție mai amplă în economie, stimulând competitivitatea, prin informațiile oferite consumatorilor despre produse și servicii. Competiția, la rândul său, duce la inovație, stimulând companiile să creeze produse și servicii diferențiate, pentru a face față concurenței nu doar în cadrul UE, ci și pe plan global.

Locuri de muncă

Publicitatea generează aproximativ șase milioane de locuri de muncă, echivalentul a 2,6% din totalul locurilor de muncă din UE, în trei domenii. Este vorba, în primul rând, despre persoanele implicate direct în realizarea publicității. Aceștia reprezintă 16% din totalul de 5,8 milioane de locuri de muncă generate de publicitate.

Publicitatea generează aproximativ șase milioane de locuri de muncă, echivalentul a 2,6% din totalul locurilor de muncă din UE

În al doilea rând, sunt locurile de muncă din mass-media și online, finanțate prin publicitate, inclusiv jurnaliștii, generatori de conținut, dar și cei care lucrează în outdoor sau televiziune, de exemplu. Vorbim aici de 10% din cele 5,8 milioane de locuri de muncă. Cei care ocupă aceste posturi au o mai mare siguranță a locului de muncă, dar și un salariu mediu mai mare decât în celelalte ramuri ale economiei.

În al treilea rând, există locuri de muncă generate în economie ca urmare a activității publicitare. Acestea acoperă o arie mai largă, de la locurile de muncă în vânzări până la roluri care vin în sprijinul publicității în industrii precum cea hotelieră sau în turism. Această categorie include, de asemenea, locurile de muncă generate de cererea de produse și servicii stimulate prin publicitate. În total, vorbim de 74% din cele 5,8 milioane de locuri de muncă.

Cetățenii europeni au acces la știri, programe de divertisment și instrumente de comunicare la un cost redus sau chiar gratis

Publicitatea are și beneficii sociale prin faptul că finanțează, cel puțin parțial, mass-media. Astfel, cetățenii europeni au acces la știri, programe de divertisment și instrumente de comunicare la un cost redus sau chiar gratis. Cele 92 de miliarde de euro cheltuite în publicitate în 2014 au finanțat direct o mare varietate de programe media.

Servicii media ieftine

Publicitatea online ajută la finanțarea, în mare parte, a unor servicii la care cetățenii europeni au acces la un preț foarte mic sau gratis. De exemplu, aproximativ 70% din cetățenii UE folosesc email-ul, iar canalele de social media sunt foarte răspândite.

„Publicitatea este un motor economic vital, care încurajează competiția, stimulează inovația în afaceri și aduce beneficii semnificative societății prin finanțarea parțială sau integrală a canalelor media de știri sau divertisment. Tocmai de aceea, factorii de decizie ar trebui să țină cont că orice restricție impusă în domeniul publicității are consecințe importante pe plan economic, social și cultural”, declară Stephan Loerke, CEO al World Federation of Advertisers.