TVA la incasare 2021

Cum sunt românii afectaţi de slaba pregătire financiară?

14.03.2017

Românii țin peste 55 miliarde de lei în depozite pe termen foarte scurt, cu scadența de o zi, iar acești bani nu produc beneficii consistente pentru deponenți sau economie, susțin reprezentanții celor mai mari fonduri de investiții din România prezenți la evenimentul „Primăvara Investițională”, organizat de Bursa de Valori București (BVB).

Astfel, datele Băncii Naționale a României (BNR) arată că valoarea depozitelor pe termen scurt a crescut în 2016 față de 2015 cu aproape 39%, de la 39,9 miliarde de lei la 55,4 miliarde de lei.

„Anul trecut au crescut depozitele populației și aproape 15 miliarde de lei s-au dus în plus în depozite overnight (n.red. depozite în care termenul de scadență este ziua lucrătoare următoare datei constituirii). Banii aceia nu produc suficient pentru client și aproape zero pentru economie, deci nimeni nu are de câștigat,” a explicat Mihai Purcărea, CEO al BRD Asset Management.

De ce preferă românii depozitele?

Educația financiară deficitară reprezintă unul dintre motivele care explică apetența românilor pentru depozite, în detrimentul plasării economiilor în fonduri de investiții, piața de capital sau alte instrumente financiare, au afirmat administratorii de fonduri de investiții.

„Pentru români, prima sursă de sfaturi despre cum să-ți gestionezi banii o reprezintă familia și prietenii, conform unui studiu IMAS. Peste jumătate dintre femei (55%) și aproape 40% dintre bărbați își obțin astfel sfaturile cu privire la modul de economisire. Din păcate, România are cel mai scăzut grad de educație financiară din Uniunea Europeană, conform unui sondaj Standard & Poor’s, și astfel este foarte probabil ca românii să solicite cui nu trebuie dintre apropiați sfaturi despre cum să-și investească banii agonisiți cu atâta trudă,” a spus Lucian Anghel, președintele Consiliului de Administrație al Bursei de Valori București.

Acesta este și motivul pentru care abordarea BVB în această privință este orientată către investitorii individuali.

„Prin proiectele consacrate ale BVB, precum Forumul Investitorilor Individuali, platformele educaționale online și instrumentele de tranzacționare dedicate investitorilor de retail, am ajuns să creăm un ecosistem fără precedent în Europa de Sud-Est. Suntem cea mai dinamică bursă din regiune,” a spus Ludwik Sobolewski, CEO al BVB.

Educaţia financiară modestă

În România, educația financiară modestă își face simțite efectele în rândul populației, spune Dragoș Manolescu, directorul general adjunct al OTP Asset Management.

„În afară de stocul de depozite, trebuie să ținem cont că peste 90% din banii investiți stau în cvasi-depozite, acele fonduri de obligațiuni care aduc mai mult decât un depozit bancar, însă pe termen lung, spre deosebire de acțiuni, nu pot capta creșterea economică,” a susținut Manolescu.

Drumul spre investițiile în fonduri de acțiuni nu este însă foarte circulat, a arătat Dragoș Neacșu, președintele Erste Asset Management.

„Dacă ar câștiga mâine 100.000 de euro, primele investiții ale românilor ar fi într-o afacere (15,5%), în călătorii (15,1%) sau în imobiliare (14,2%). Doar 1,5% dintre români și-ar plasa banii într-un fond de investiții”, a adăugat Neacșu, citând un studiu sociologic la nivel național, realizat de D&D Research în mai 2016, la solicitarea Erste Asset Management.

Clienții au motive să investească mai mult în acțiuni în acest an, mai ales datorită dividendelor, spun administratorii fondurilor de investiții.

De asemenea, piața de capital din România mai are însă o caracteristică pozitivă semnificativă foarte importantă pentru încrederea investitorilor.

„România a avut randamente constant pozitive în echivalent euro timp de cinci ani la rând. Spre deosebire de alte burse, din 2012 și până în 2016, randamentele de pe piața de capital locală în echivalent euro au fost mereu pe plus și au crescut cu 97% în această perioadă. Practic, cine a investit în urmă cu cinci ani pe piața de capital și-a dublat investiția în euro,” a declarat președintele BVB.

 

 

Citiți și despre: