Peste 56% dintre români sunt de părere că lipsa educaţiei financiare duce la dificultăţi în rambursarea obligaţiilor de plată, nivelul fiind apropiat cu cel din Polonia (48%), potrivit unui studiu realizat de KRUK în perioada august – noiembrie 2013, în ţările în care este prezent – Polonia, România, Cehia şi Slovacia.
La polul opus se află cehii (7%) şi slovacii (6%).
Cercetarea a fost realizată pe un eșantion de câte 1.000 de persoane în fiecare țară.
Studiul mai arată că două treimi dintre români, la fel ca și în cazul polonezilor, spun că lipsa culturii financiare conduce la cheltuieli excesive care depăşesc veniturile curente, la semnarea de contracte pe care nu le înţeleg şi la diminuarea economiilor personale.
În schimb, aproape trei sferturi dintre rezidenţii celor patru ţări consideră că o educaţie financiară neadecvată duce la acumularea de datorii.
„Locuitorii din Europa Centrală şi de Est simt că au o lipsă de cunoştinţe suficiente despre finanţe. În plus, aproape toţi locuitorii din Polonia, România, Cehia şi Slovacia subliniază faptul că educaţia financiară timpurie este de ajutor în viaţa de zi cu zi. Grupul KRUK sprijină dezvoltarea culturii financiare a populaţiei din ţările unde operează, prin campanii menite a le oferi persoanelor cu datorii soluţii care le vor ajuta să iasă din labirintul datoriilor printr-un «plan bun»”, a declarat Tomasz Ignaczak, director general al KRUK România.
Persoanele chestionate sunt de părare că responsabilitatea pentru pregătirea financiară ar trebui să revină familiei şi şcolii, 60% dintre slovaci afirmând că educaţia financiară ar trebui primită de la părinţi, însă doar 34% dintre polonezi şi 48% dintre români se bazează în acest sens pe familie.
Raportul mai arată și faptul că băncile şi alte instituţii financiare, inclusiv societăţile de recuperare de creanţe, ar trebui să fie responsabile pentru educarea publicului cu privire la aspectele financiare.