Estimările economiştilor nu sunt extrem de pozitive, însă acest an va fi cu siguranţă mai bun decât 2015. Evoluţie economică pozitivă, volatilitate ridicată, preţuri mici şi o revenire a pieţei muncii, aşa este descris anul 2016 de către economiştii şi analiştii financiari. Economia, la nivel global, va experimenta o îmbunătăţire remarcabilă în acest an, iar creşterea Produsului Intern Brut va fi determinată de un consum mai ridicat şi de o reducere a ratei şomajului, susţinut de preţurile mici, în ciuda faptului că va exista o volatilitate mai mare, determinată de măsurile monetare luate de băncile centrale.
De asemenea, economia României va continua să crească în 2016, cu toate că deficitul bugetar se va majora, iar cursul de schimb euro-leu nu va mai fi stabil, ca până în prezent.
Analiştii fondului de investiţii PineBridge Investment au explicat că instituţiile centrale vor veni cu noi măsuri de stimulare economică, în condiţiile în care în anul 2015 au eşuat în a genera o creştere economică sustenabilă, aşa cum şi-au propus la începutul anului trecut.
După un an în care preţurile mărfurilor s-au redus drastic şi, în condiţiile în care există percepţii că scăderea ar putea continua, se estimează că economia globală se va „aclimatiza” cu acest nivel al preţurilor şi că va intra pe o nouă pantă ascendentă.
Conform previziunilor fondului de investiţii, Produsul Intern Brut al Statelor Unite ale Americii va înregistra o creştere de 2,7%, în timp ce economia din zona euro va avansa cu 1,6%.
O evoluţie pozitivă se va înregistra în economiile emergente, în special în India, unde creşterea va fi de 7,7%, în timp ce avansul economic din China va încetini la 6,5%. În acelaşi timp, estimările arată că economia Japoniei va stagna la un nivel de 0,8%.
Economiştii FMI nu sunt foarte optimişti
În schimb, economiştii Fondului Monetar Internaţional (FMI) nu sunt extrem de optimişti în ceea ce priveşte creşterea economiei, la nivel mondial. Instituţia internaţională atrage atenţia asupra existenţei în 2016 a unor riscuri ridicate legate de reducerea avansului economic din China.
Fondul Monetar Internaţional: PIB-ul mondial va creşte cu 3,6%
Previziunile FMI arată că Produsul Intern Brut la nivel mondial ar urma să avanseze cu doar 3,6% în anul 2016.
Consumul încurajat de preţul mic al petrolului
În plus, preţul redus al petrolului ar trebui să încurajeze consumul, în timp ce activitatea de business ar trebui, de asemenea, să se relanseze, după un an în care s-au făcut ajustări importante, iar activităţile neprofitabile ale companiilor au fost reformate.
În ceea ce priveşte preţurile mărfurilor industriale, economiştii afirmă că nu se va raporta o creştere, însă cererea ar trebui să fie mai mare, în timp ce oferta ar trebui să se reducă, în condiţiile în care cotaţiile reduse din 2015 au avut un efect negativ asupra companiilor care produc materii prime.
Zona euro, avans de 1,6%
Evoluţia economică din zona euro va fi una mai bună în 2016. Astfel, după un avans modest în perioada 2011 – 2014, de doar 0,4%, în 2015 s-a înregistrat un trend pozitiv, cu o creştere de 1,5%, în timp ce estimarea pentru avansul Produsului Intern Brut este, pentru 2016, de 1,6%.
Economiştii afirmă că vestea bună vine de pe piaţa muncii din Europa, în condiţiile în care rata şomajului a început să se reducă, iar încrederea consumatorilor este în creştere. De asemenea, segemntul de business începe să se redreseze.
Creşterea PIB-ului în România
În ceea ce priveşte România, bugetul de stat pentru 2016 a fost construit pe o estimare de creştere economică de 4,1%. De asemenea, Guvernul României a folosit la fundamentarea bugetului un curs de 4,4 lei pe euro, iar deficitul pe care s-a construit bugetul de stat de 2,8% din Produsul Intern Brut.
Creşterea economică estimată pentru 2016 este de 4,1%
„Într-un scenariu moderat, evoluţia economică estimată pentru anul 2016, în condiţiile noului Cod Fiscal, se va caracteriza printr-o creştere economică de 4,1%, bazată pe creşterea consumului şi a investiţiilor”, conform Ministerului de Finanţe.
Avantajele aduse de Noul Cod Fiscal
Se estimează, de asemenea, că Noul Cod fiscal aprobat prin Legea nr. 227/2015 îşi va produce principalele efecte de stimulare a economiei în 2016. Astfel, prin măsurile de relaxare fiscală, companiile şi firmele sunt stimulate, pe de o parte să majoreze câştigurile salariale sau să creeze noi locuri de muncă şi, pe de altă parte, să facă noi investiţii.
În plus, în condiţiile reducerii preţurilor ca urmare a măsurii de scădere a Taxei pe Valoarea Adăugată, populaţia va putea cumpăra mărfuri mai multe, iar pentru asigurarea cererii suplimentare, companiile se vor preocupa de creşterea producţiei.
Numărul şomerilor se va reduce
Salariul mediu net este estimat, pentru acest an, la 1950 de lei, iar numărul mediu de salariaţi din economia oficială se va majora cu 3,5%, creându-se astfel în jur de 160.000 de locuri de muncă, comparativ cu anul 2015.
Prin urmare, numărul şomerilor care primesc indemnizaţii se va reduce, rata șomajului scăzând la 4,8% la sfârșitul anului 2016.
Presiune pe leu
Pe de altă parte, o analiză realizată de Admiral Markets arată că în anul acesta, cursul de schimb ar putea înregistra mişcări mai mari ca în 2015, iar moneda naţională ar putea avea scăderi faţă de euro, până la un maxim de 4,6 lei pentru un euro.
Cursul mediu euro/leu s-ar putea situa în jurul valorii de 4.52, în 2016
Astfel, cursul mediu s-ar putea situa în jurul valorii de 4.52 lei/euro. Nivelul estimat este cu circa 2% mai mare decât cel din anul 2015, când cursul mediu a fost de 4.45 lei pentru un euro.
FMI: Economia României, creştere de 3,4%
În schimb, Fondul Monetar Internaţional arată în raportul World Economic Outlook că economia ţării noastre va avansa cu doar 3,4%, în acest an. Astfel, FMI estimează că regiunea Europei emergente, în care este inclusă şi România, a profitat de pe urma scăderii prețului petrolului şi a revenirii graduale din zona euro.
Prin urmare, creşterea Produsului Intern Brut rămâne relativ robustă în Europa Centrală şi de Est, în timp ce Ungaria şi Polonia vor raporta ritmuri de creştere de 3% şi chiar mai mari, dar mai slabe decât în Europa de Sud Est, cu excepţia ţării noastre.