Finante

Dezvoltarea companiilor unicorn.

Cum va evolua economia mondială în 2017?

01.01.2017

România va fi şi în acest an printre primele ţări din Europa în ceea ce privește creşterea PIB-ului. După ce în 2016 Produsul Intern Brut (PIB) al României a avut cea mai mare creştere la nivel european, pentru 2017 estimările sunt, de asemenea, extrem de pozitive. Astfel, conform estimărilor Fondului Monetar Internaţional, chiar dacă creșterea economică va încetini în acest an, avansul de 3,8% va fi unul dintre cele mai ridicate din Uniunea Europeană.

În plus, pentru 2017 FMI estimează că prețurile de consum în România vor reveni în teritoriu pozitiv, înregistrând o creștere de 1,7%, urmând ca în 2018 să crească cu 2,5%, iar economia românească să înregistreze o creștere de 3,3%.

Rata şomajului va scădea

O veste bună dată de Fondul Monetar Internaţional este reprezentată de scăderea ratei șomajului, care urmează să se reducă de la 6,8% în 2015 până la 6,2% în 2017, cu un plafon intermediar de 6,4% în 2016.

La nivel global, FMI estimează un avans economic de 3,4%

Pe de altă parte, publicaţia The Economist preconizează o creştere a economiei româneşti cu 3,4% în 2017, cel mai mare avans din Europa, susţinut în special de consum.

În 2017, România ar urma să ajungă la un nivel al PIB pe cap de locuitor de 10.335 dolari, la valoarea nominală, şi de 24.780 dolari, valoare ajustată la paritatea puterii de cumpărare.

Astfel, potrivit previziunilor, ţara noastră va avea în acest an cea mai mare creştere economică din Europa şi va fi urmată, din acest punct de vedere, de Turcia (3,3%), Bulgaria (3,2%) și Irlanda (3%).

Creşteri modeste în Europa

În statele din blocul estic al Uniunii Europene, Polonia ar urma să înregistreze un avans economic de 2,9%, Ungaria – de 2,4%, iar Cehia de 2,5%.

Marile economii ale Europei vor înregistra şi ele creşteri modeste. The Economist estimează o creştere economică de 1,3% în Germania, 1,1% în Franţa, 0,9% în Italia şi doar 0,6% în Marea Britanie.

Economia zonei euro, avans de 1,5%

Comisia Europeană arată în estimările sale că economia zonei euro va avea în 2017 un avans moderat de doar 1,5%, în timp ce Produsul Intern Brut din statele membre ale Uniunii Europene vor avea un avans economic de 1,6%. „Creşterea economică din Europa este încă moderată, întrucât avansurile recente ale consumului privat şi valorile pozitive raportate pe piaţa forţei de muncă sunt contrabalansate de o serie de obstacole”, au precizat economiştii Comisiei Europene.

Stimulii fiscali vor susţine avântul economic

Şi la nivel mondial estimările sunt cât de cât pozitive. Astfel, Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică şi-a revizuit recent previziunile privind creşterea economică la nivel mondial, avansul urmând să fie susţinut de stimulii fiscali anunţaţi la finele anului 2016.

Revizuirea a venit cu toate că există încă multe incertitudini privind modul în care va avea loc ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană și a modului în care noul preşedinte al Statelor Unite, Donald Trump, va decide să gestioneze afacerile externe ale ţării.

Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică anticipează că economia mondială va creşte cu 3,3 procente în 2017

Astfel, Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică anticipează că economia mondială va creşte cu 3,3 procente în 2017, în timp ce avansul va fi mai mare în anul următor, de 3,6%.

Protecţionismul este un risc major

Cu toate acestea, instituţia a atras atenţia că protecţionismul va influenţa negativ comerţul mondial, însă inițiativele de stimulare fiscală vor avea un impact major asupra cererii interne în diverse state ale lumii.

Potrivit estimărilor, Produsul Intern Brut al Japoniei, a treia cea mai mare economie a lumii, va avansa cu doar 1%. În acelaşi timp, Produsul Intern Brut al Statelor Unite va beneficia de  măsurile anunţate de Donald Trump, previziunea de creştere economică fiind de 2,3%.

PIB-ul britanic, în creştere cu doar 1%

Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică mai estimează o creştere economică de 1,6% în 2017 în zona euro, în timp ce Produsul Intern Brut al Marii Britanii va cunoaşte un avans de doar 1%. „Imprevizibilitatea procesului de ieşire din Uniunea Europeană reprezintă un risc major pentru economia britanică”, au explicat economiştii instituţiei.

„Imprevizibilitatea procesului de ieşire din Uniunea Europeană reprezintă un risc major pentru economia britanică” – Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică.

Pe de altă parte, economia Chinei va avea un avans remarcabil, de 6,4%.

„Va fi un avans modest, însă vorbim de o creştere”

Totodată, în raportul BofA Merrill Lynch Global Research, se arată că în 2017 Statele Unite şi întreaga lume îşi vor menţine creşterea economică. „Va fi un avans modest, însă vorbim de o creştere”, precizează economiştii BofA Merrill Lynch.

Conform acestora, economia Statelor Unite va avea un avans de 2%, preconizându-se un avans mai lent în prima parte a anului.

La nivel mondial, estimările arată că vom avea o creştere economică de 3,4%, arată BofA Merrill Lynch Global Research.

Economiile emergente

În schimb, BofA Merrill Lynch arată că o creştere modestă se va înregistra în pieţele emergente, de doar 4,7%, însă mult peste avansul din Statele Unite şi din restul ţărilor dezvoltate.

India va fi cea care va conduce topul creşterilor din pieţele emergente, cu un avans de 7,6%, urmată de China, cu 6,6%.

Per total, economiile emergente din Asia vor avea un avans economic de 6,2%, în timp ce statele din Europa de Est, Orientul Mijlociu şi Africa vor raporta un avans al Produsul Intern Brut de 1,9 procente.

America Latină va înregistra o creştere de 1,5%, însă acest avans este unul important, ţinând cont că în 2016 economia a fost în declin.