Stiri: Economie

PIB-ul României în trimestru II din 2023

Cum va evolua economia României în 2016?

19.04.2016

Economia României va avansa în 2016 cu 3,7%, conform estimărilor făcute de Garanti Bank. Avansatul PIB-ului va veni ca urmare a accelerării consumului, se arată în cel mai recent Raport Macroeconomic, corespunzător primului trimestru al acestui an.

Astfel, banca estimează că principalele motoare ale economiei vor continua să fie comerțul și sectorul IT&C, în timp ce domeniul imobiliar ar putea să își intensifice contribuția la PIB.

„Piața rezidențială tocmai începe un ciclu nou, iar sectorul serviciilor va înregistra o cerere tot mai mare pentru spații de birouri”, conform raportului citat.

Reprezentanţii Garanti Bank au mai afirmat că bugetul de stat a înregistrat un excedent de 0,8 miliarde de lei în primele două luni ale anului, precum şi reducerea TVA-ului de la 24% la 9% pentru produsele alimentare, implementată în 2015, reducerea TVA-ului general, de la 24% la 20%, începând cu 1 ianuarie și creșterea cu 25% a salariilor în sistemul public de sănătate, vor continua să își arate efectele asupra execuției bugetare anul acesta. Deficitul bugetar, însă, se va menține sub 3% din PIB.

“2016 a început sub auspicii foarte bune. Comerțul a crescut, serviciile de IT și externalizare înfloresc, iar sectorul imobiliar dă semne de revigorare. Astfel, ne așteptăm ca anul acesta să își păstreze perspectivele pozitive, iar economia să continue să progreseze”, a declarat Ufuk Tandoğan, CEO.

În plus, Garanti Bank preconizează că prețurile vor scădea în primul semestru, ca urmare a reducerilor TVA, și că inflația va intra pe un teritoriu pozitiv, în a doua jumătate a anului.

În acelaşi timp, relaxarea monetară va continua pe parcursul anului datorită ratelor interbancare menținute sub nivelul dobânzii cheie.

Garanti Bank preconizează că următoarea creștere a ratei dobânzii de politică monetară va avea loc în 2017.