Slide

Editia Ianuarie

A patra revolutie industriala si economia Romaniei

Cum va evolua economia României în 2019?

01.01.2019

Țara noastră se numără printre țările europene care vor avea cea mai robustă creștere economică. Din punct de vedere economic, 2019 se anunță un an bun pentru România, țara noastră numărându-se printre țările cu cele mai solide creșteri economice. Totuși, ultimele modificări fiscale aduse de Guvern ar putea avea un impact negativ asupra economiei țării noastre.

După un avans remarcabil în 2017 și 2018, economia României va „încetini” în anul 2019, cel puțin așa arată estimările făcute de Fondul Monetar Internațional. Cu toate acestea, pe parcursul anului care tocmai a început, PIB-ul țării noastre va continua să crească cu un nivel de 3,4 procente.

Conform FMI, în ultimii doi ani avansul economic a fost susținut de stimulentele fiscale și de cererea solidă. Însă, din 2019, măsurile care au stimulat avansul Produsului Intern Brut nu își vor mai face resimțite efectele ca în anii trecuți.

Economia mondială va crește în 2019 cu 3,7%, conform estimărilor realizate de Fondul Monetar Internațional

Estimări mai optimiste

Pe de altă parte, estimările realizate de Comisia Națională de Prognoză arată că economia românească va avea o creștere mult mai mare decât cea preconizată de Fondul Monetar Internațional. Astfel, pentru 2019, CNP spune că PIB-ul țării noastre va avea un avans de 5,7%. Nivelul de creștere se va menține și în anul 2020, fiind urmat, în 2021, de o temperare minoră, când România va raporta o creștere economică de 5 procente.

Comisia Națională de Prognoză din România are estimări mai optimiste: economia va crește cu 5,7% în 2019

Previziunile făcute de BERD sunt și ele optimiște, însă nu la fel precum cele publicate de Comisia Națională de Prognoză din România. Astfel, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) estimează că în 2019 economia țării noastre va avea un avans de 3,6%. „Bulgaria înregistrează performanțe bune, la fel ca și România, în pofida unor semne de supraîncălzire”, precizează specialiștii BERD.

Conform instituției, economiile țărilor care vor continua să investească vor avea cele mai mari creșteri. Printre riscuri, BERD menționează nivelul ridicat de îndatorare a companiilor și instabilitatea geopolitică.

Comisia Europeană: Consumul se temperează

În schimb, previziunile economice realizate de Comisia Europeană sunt mai apropiate de cele ale FMI. Conform instituției europene, Produsul Intern Brut al țării noastre se va majora în anul 2019 cu 3,8%. “Consumul privat, principalul factor care a contribuit la creșterea economiei, prezintă semne clare de încetinire”, explică economiștii Comisiei Europene.

Acest lucru este cauzat de o inflație „persistent” ridicată. Estimările Fondului Național Monetar arată, de asemenea, că prețurile de consum din România vor continua să crească iar inflația va avea o creştere medie anuală de 2,7%. Ritmul majorărilor se va tempera în anul care tocmai a început, mai precizează FMI, după avansul de 4,7% prognozat pentru anul trecut. Cu toate acestea, creșterea prețurilor de consum va fi mai mare și în 2019 comparativ cu o inflaţie medie anuală de 1,3%, în anul 2017.

Pentru 2019, Fondul Monetar Internațional estimează o inflație de 2,7%

Deficitul României în 2019

În ceea ce privește deficitul de cont curent pe care România îl va înregistra în acest an, datele FMI indică un nivel de 3,4% din PIB.

Comisia Europeană spune, în ceea ce privește deficitul de cont curent, că acesta va continua să se adâncească, după o creștere raportată și în 2018. Astfel, nivelul acestuia va ajunge, în 2019, la 3,4% din PIB și la 4,7% din PIB în 2020.

Estimările sunt susținute, în principal, de planurile referitoare la majorarea semnificativă a punctului de pensie. Este vorba de planurile incluse în programul de guvernare, care au fost implementate prin Legea pensiilor care se aplică de la 1 ianuarie 2019.

Creșterea pensiilor va aduce o majorare a deficitului de cont curent în 2019

Majorările salariale reprezintă, prin urmare, un risc major la adresa evoluției economiei românești. Mai exact, există posibilitatea ca acestea să avanseze într-un ritm mai accelerat decât productivitatea muncii, determinând o reducere semnificativă a competitivității economice și încetinirea exporturilor.

Pe lângă toate acestea, Comisia Europeană mai precizează că incertitudinile privind politicile fiscal guvernamentale, cu efecte negative asupra mediului de afaceri, precum și provocările atingerii țintelor de deficit bugetar, ar putea limita deciziile de investiții publice.

Noile taxe vor afecta economia României

Conform economiștilor și analiștilor bancari, Ordonanța de Urgență care introduce noi taxe pentru bănci și pentru companiile din sectoarele energiei și telecom va avea un impact negativ atât asupra creșterii economice, cât și asupra inflației.

Astfel, Confederația Patronală “Concordia” (CPC) atrage atenția că modificările legislative vor avea un impact devastator asupra întregii economii, efectele ei urmând să fie plătite de toți cetățenii României.

„Efectele asupra populației sunt negative, pornind de la distorsionarea pieței muncii, concedieri colective, creşterea costurilor pentru credite, șubrezirea sistemului de pensii publice și compromiterea definitivă a sistemului de pensii private”, conform reprezentanților Confederației.

Modificările fiscale vor aduce și creșteri de prețuri la majoritatea produselor și serviciilor

Și Asociaţia Română a Băncilor (ARB) a transmis un avertisment privind modificările fiscale, precizând că economia României va deveni mai vulnerabilă.

În plus, conform OMV Petrom, noile schimbări fiscale pun în pericol securitatea energetică a țării noastre. Mai exact, efectele negative se vor reflecta asupra securității energetice, asupra locurilor de muncă şi a investiţiilor.