Stiri: Economie

Cum va evolua economia României în acest an?

17.08.2015

Garanti Bank a revizuit în creştere prognozele de creștere a PIB-ului, la 3% în 2015 și 3,5% în 2016, potrivit celui mai recent Raport Macroeconomic al băncii, aferent celui de-al doilea trimestru. Estimările pentru 2015 și 2016 au la bază relaxarea fiscală datorată noului Cod Fiscal.

Reducerea TVA-ului la produsele alimentare, de la 24% la 9%, ar putea genera o creștere a consumului și a economiei. Stimulul fiscal dat de reducerea de taxe va fi vizibil mai ales anul viitor, adaugând 0,7 puncte procentuale în plus la PIB. Avansul anual de 4,3% al PIB în primul trimestru a fost peste așteptări.

“Creșterea este una pe scară largă și se reflectă în mai multe sectoare economice, precum industria, serviciile, comerțul, transporturile și construcțiile. Aceste date confirmă estimările noastre pozitive cu privire la performanțele economiei în următorii ani”, a declarat Ufuk Tandogan, CEO Garanti Bank.

Sectorul IT, care a înregistrat cea mai accelerată creștere în PIB în 2014, a avansat cu 24% în primele trei luni și are potențial de creștere semnificativ până la finalul anului. Garanti Bank estimează că IT-ul va fi continua să fie unul dintre principalele motoare ale dezvoltării economice.

Totodată, valoarea adaugată din construcții a crescut cu 6,1% în primul trimestru, în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut, ca urmare a dezvoltării segmentului clădirilor, iar transporturile au avansat de la an la an cu 10,7%, de două ori mai rapid decât în primul trimestru. Așteptările pentru 2016 sunt pozitive în ceea ce privește segmentul construcțiilor și al investițiilor în infrastructură.

„Banca Națională a României ar trebui să păstreze rata dobânzii de politică monetară la 1,75% pe tot parcursul anului”, potrivit Raportului Macroeconomic.

Garanti Bank prevede o nouă reducere a dobânzii cheie la începutul anului viitor, atunci când inflația ar trebui să scadă din nou pe fondul reducerii TVA-ului. De asemenea, specialiștii băncii estimează că deficitul bugetar anul acesta va fi de 2%, iar anul viitor de 2,9%.

În 2016, când TVA-ul general se va reduce, deficitul bugetar se va situa sub 3%, potrivit Raportului Macroeconomic citat, atât timp cât încasările păstrează ritmul actual, iar cheltuielile sunt monitorizate atent.