Cum va evolua economia României în acest an?

17.08.2015

Garanti Bank a revizuit în creştere prognozele de creștere a PIB-ului, la 3% în 2015 și 3,5% în 2016, potrivit celui mai recent Raport Macroeconomic al băncii, aferent celui de-al doilea trimestru. Estimările pentru 2015 și 2016 au la bază relaxarea fiscală datorată noului Cod Fiscal.

Reducerea TVA-ului la produsele alimentare, de la 24% la 9%, ar putea genera o creștere a consumului și a economiei. Stimulul fiscal dat de reducerea de taxe va fi vizibil mai ales anul viitor, adaugând 0,7 puncte procentuale în plus la PIB. Avansul anual de 4,3% al PIB în primul trimestru a fost peste așteptări.

“Creșterea este una pe scară largă și se reflectă în mai multe sectoare economice, precum industria, serviciile, comerțul, transporturile și construcțiile. Aceste date confirmă estimările noastre pozitive cu privire la performanțele economiei în următorii ani”, a declarat Ufuk Tandogan, CEO Garanti Bank.

Sectorul IT, care a înregistrat cea mai accelerată creștere în PIB în 2014, a avansat cu 24% în primele trei luni și are potențial de creștere semnificativ până la finalul anului. Garanti Bank estimează că IT-ul va fi continua să fie unul dintre principalele motoare ale dezvoltării economice.

Totodată, valoarea adaugată din construcții a crescut cu 6,1% în primul trimestru, în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut, ca urmare a dezvoltării segmentului clădirilor, iar transporturile au avansat de la an la an cu 10,7%, de două ori mai rapid decât în primul trimestru. Așteptările pentru 2016 sunt pozitive în ceea ce privește segmentul construcțiilor și al investițiilor în infrastructură.

„Banca Națională a României ar trebui să păstreze rata dobânzii de politică monetară la 1,75% pe tot parcursul anului”, potrivit Raportului Macroeconomic.

Garanti Bank prevede o nouă reducere a dobânzii cheie la începutul anului viitor, atunci când inflația ar trebui să scadă din nou pe fondul reducerii TVA-ului. De asemenea, specialiștii băncii estimează că deficitul bugetar anul acesta va fi de 2%, iar anul viitor de 2,9%.

În 2016, când TVA-ul general se va reduce, deficitul bugetar se va situa sub 3%, potrivit Raportului Macroeconomic citat, atât timp cât încasările păstrează ritmul actual, iar cheltuielile sunt monitorizate atent.

 

 

Citiți și despre:

  • Cu cât va creşte economia României în 2015?Cu cât va creşte economia României în 2015? Garanti Bank estimează o creștere de 2,5% a Produsului Intern Brut (PIB) în acest an, datorită redresării sectorului construcțiilor. Specialiștii băncii preconizează că această activitate va accelera atât în […]
  • Garanti Bank are un nou director general adjunctGaranti Bank are un nou director general adjunct Garanti Bank îl numește pe Bogdan Neacșu în funcția de director general adjunct, responsabil de coordonarea activităților Ariei Risc: Risc Management, Control Permanent, Compliance și Guvernanță […]
  • Garanti Bank încheie un parteneriat cu Metropolitan LifeGaranti Bank încheie un parteneriat cu Metropolitan Life Garanti Bank a semnat un parteneriat cu Metropolitan Life, acord prin care posesorii de Bonus Card beneficiază de un pachet complementar de asigurare. Noul pachet de asigurare se numește PPI (Payment […]
  • Cum va evolua economia României în 2016?Cum va evolua economia României în 2016? Economia României va avansa în 2016 cu 3,7%, conform estimărilor făcute de Garanti Bank. Avansatul PIB-ului va veni ca urmare a accelerării consumului, se arată în cel mai recent Raport Macroeconomic, […]
  • EY: PIB-ul zonei euro va creşte cu 1,1%, în 2014EY: PIB-ul zonei euro va creşte cu 1,1%, în 2014 Economia zonei euro va creşte cu 1,1% în acest an, avansul fiind susţinut de intensificarea exporturilor şi revenirea graduală a cererii interne, potrivit ediţiei de vară a prognozei EY Eurozone Forecast […]