Companiile din România vor face angajări în primele trei luni din 2014, însă marjele de creştere sunt modeste, potrivit unui studiu Manpower privind Perspectivele Angajării de Forţă de Muncă. Astfel, Previziunea Netă de Angajare ajustată sezonier este de plus 4%, relativ stabilă faţă de trimestrul anterior, dar moderat mai slabă decât cea din trimestrul 1 din 2013.
Cea mai mare parte a angajatorilor (78%) nu intenţionează nici să-şi crească, nici să-şi reudcă numărul total de angajaţi.
În acelaşi timp, 11% estimează o creştere a personalului , iar 10% intenţionează reduceri.
„Tendinţa naţională este evident una de stabilizare a forţei de muncă” a declarat Valentin Petrof, directorul general al ManpowerGroup România.
Acesta a explicat că ponderea angajatorilor români care nu-şi vor modifica numărul total de angajaţi a crescut cu încă 4%, faţă de vârful istoric atins trimestrul trecut, acesta fiind un semn că din ce în ce mai multe companii se mulţumesc să rămână în expectativă, aşteptând evoluţii pozitive mai clare înainte de a decide să-şi mărească forţa de muncă.
“Actuala Previziune Netă de Angajare este deci un semnal încurajator, dar reţinut, privind ritmul creării de noi locuri de muncă în următoarele trei luni.”, a continuat Valentin Petrof.
În şase din cele zece sectoare de activitate analizate în studiu, planurile de angajare sunt pozitiv, doar angajatorii din alte trei sectoare aşteptându-se la o scădere a numărului de angajaţi.
Cele mai ferme intenţiile de angajare sunt înregistrate în Industria prelucrătoare, a cărei Previziune Netă de Angajare este de +13%.
La polul opus se află sectorul Construcţiilor, unde Previziunea Netă de Angajare este de minus 11%, valoare negativă pentru al patrulea trimestru consecutiv.
La nivel regional – perspective pozitive
Din punct de vedere regional, perspectivele pieţei muncii sunt predominant pozitive. “În cinci din cele opt regiuni, angajatorii anunţă Previziuni Nete de Angajare cu valori pozitive. Aceştia prevăd o activitate de angajare mai intensă în regiunile Centru şi Sud, unde Previziunea Netă de Angajare este de +8%. În Sud, intenţiile de angajare au crescut dramatic faţă de trimestrul anterior, îmbunătăţindu-se cu 17 puncte procentuale.”, se precizează în raportul Man Power.
Mai puţin optimişti sunt angajatorii din vestul ţării, unde Previziunea Netă de Angajare s-a redus cu 11% comparativ cu trimestrul precedent, fiind înregistrată cea mai mică valoare din trimestrul al treilea al anului 2010.
Piaţa muncii din regiuea de Sud-Est este considerată cea mai puţin ofertantă, angajatorii estimând o Previziune Netă de Angajare de -4%, cu 6 procentemai mică decât cea din trimestrul anterior şi cu 17% mai scăzută decât în primul trimestru din 2013.
„Pe tot parcursul anului 2013 am observat cum piaţa forţei de muncă s-a egalizat, pe măsură ce angajatorii căutau echilibrul între a gestiona nesiguranţa şi a profita de oportunităţile de dezvoltare. Climatul general va fi prudent şi în noul an. Atât creşterile, cât şi descreşterile numărului total de angajaţi devin marginale, iar variaţia inter-regională se diminuează,” a mai spus Valentin Petrof.