Analiștii spun că 2019 va fi un an bun atât pentru aur, cât și pentru alte monede. În luna februarie a anului 2019, prețul aurului a atins nivelul maxim din ultimii 10 ani. Așadar, februarie a fost o lună bună pentru metalul galben, care a atins valoarea de 1.342 dolari pe uncie.
Conform analiștilor, în spatele acestui avans ar sta incertitudinile privind evoluția economiei mondiale. Astfel, preocupările investitorilor îi determină să se îndrepte către un activ considerat sigur în vremuri incerte: aurul.
De asemenea, Brexit-ul reprezintă un alt motiv pentru care investitorii aleg să se îndrepte către active cu riscuri mai reduse.
La acestea se adaugă și o cerere mai ridicată de aur, nu doar în anumite state dezvoltate, ci la nivel mondial. În plus, nu trebuie ignorate nici războiul comercial dintre Statele Unite și China sau nivelul dobânzilor din SUA, precum și faptul că dolarul își pierde din putere.
Cât de mult va crește prețul aurului în 2019?
În consecință, este firesc sa ne întrebăm cât de mult va crește prețul aurului în 2019. O mare parte dintre specialiștii din acest domeniu spun că un preț cât se poate de corect este de 1.400 de dolari pe uncie în 2019.
Estimările privind prețul aurului în 2019 sunt pozitive: va depăși 1.400 de dolari pe uncie
Astfel, un studiu realizat de London Bullion Market Association arată că două treimi dintre analiștii intervievați consideră că în acest an prețul aurului va atinge sau va depăși nivelul de 1.400 de dolari, la un moment dat.
London Bullion Market Association a intervievat 30 de analiști. Dintre aceștia, două treimi consideră că prețul aurului în 2019 va depăși 1.400 de dolari.
Prețul aurului: O pantă ascedentă
Chiar dacă în a doua jumătate a anului 2018 prețul aurului s-a aflat pe un trend descrescător, specialiștii spun că 2019 va fi anul în care costul unciei de aur pe piețele financiare va reintra pe o pantă ascedentă.
Un analist din cadrul Sumitomo, compania de trading din Tokyo, susține că începutul de an este promițător pentru aur. Acesta prognozează un preț maxim de 1.475 dolari pe uncie, explicând că metalul galben reprezintă una dintre clasele de active preferate atât de investitorii privați, cât și de cei instituționali, în contextul în care probabilitatea unei recesiuni în Statele Unite este în creștere.
Începutul de an este promițător pentru aur
Cine susține că prețul aurului nu va crește?
Există și analiști care spun că aurul nu este pe un trend de creștere. Însă numărul acestora este mult mai mic decât aceia care sunt de părere că evoluția prețului aurului va fi una pozitivă.
Așadar, prima tabără susține că prețul va avea o medie de 1.242 dolari pe uncie, în timp ce cea de-a doua afirmă că metalul galben va avea o cotație situată în jurul valorii de 1.300 de dolari.
În schimb, niciun analist intervievat de London Bullion Market Association în cadrul studiului nu estimează un preț al aurului sub nivelul de 1.200 de dolari.
Niciun analist intervievat de London Bullion Market Association nu estimează un preț al aurului sub nivelul de 1.200 de dolari
În plus, analiștii din cadrul Société Générale, chestionați de Bloomberg, recomandă investitorilor să cumpere aur în 2019. Motivul: metalul prețios va crește anul acesta, în contextul în care există un deficit de active sigure.
Și băncile centrale se pare că preferă să se refugieze în aur. În februarie, Banca Centrală a Chinei a anunțat oficial că și-a crescut rezervele de aur. Totuși, instituția nu a anunțat ce valoare deține rezerva sa de aur.
La nivel global, în 2018 băncile centrale au cumpărat nu mai puțin de 651 de tone de aur. Nivelul este în creștere cu 74% față de anul precedent. Totodată, acesta reprezintă cel mai mare nivel înregistrat de când Statele Unite au eliminat etalonul aur în anul 1971.
Anul trecut, băncile centrale au cumpărat nu mai puțin de 651 de tone de aur
Ce se întâmplă cu prețurile altor metale prețioase?
Aurul nu este singurul metal care ar putea avea o evoluție bună pe parcursul lui 2019. Estimările arată că palladium-ul are o capacitate extrem de mare de a surprinde investitorii, în contextul în care acest metal se confruntă cu un deficit ridicat în ceea ce privește posibilitățile de livrare fizică. Prin urmare, cererea ar putea să crească, iar producătorii nu vor avea de unde să livreze metalul, în consecință prețurile vor crește.
Totuși, estimări privind prețul palladium-ului sunt destul de greu de făcut, conform specialiștilor, deoarece ele au un culoar de variație extrem de mare: de la un nivel de 900 de dolari, până la 1.700 de dolari pe uncie.
Prețul argintului în 2019
De asemenea, prețul argintului ar putea crește în 2019. Estimările arată un avans de 4%, la o cotație medie de 16,29 dolari uncia. Unii investitori sunt mai optimiști și afirmă că acesta va depăși 20 de dolari, în timp ce alții preconizează prețuri situate în jurul valorii de 12 dolari.
Estimările arată că argintul va avea în 2019 un preț mediu de 16,29 dolari uncia
Estimările sunt mai promițătoare în ceea ce privește platina, creșterea medie fiind preconizată la 5%, în jurul valorii de 850 dolari pe uncie.