Stiri: Energie

Cum va evolua preţul petrolului în 2018?

04.01.2018

Petrolul WTI și Brent au început cu dreptul 2018. Creșterea din trimestrul al IV-lea a fost generată de întreruperi multiple, dar scurte, ale producției, iar în ultima perioadă prețul a primit sprijin de la protestele din Iran. Trendul bullish instalat în iunie, anul trecut, a creat un număr record de poziții speculative și a sprijinit revenirea producției din SUA, consideră analistul Ole Hansen din cadrul Saxo Bank.

În timpul săptămânii de Crăciun, fondurile hedge au continuat să cumpere poziții în urma unor întreruperi de producție din Scoția și Libia, coroborate cu scăderea stocurilor din SUA, precizează sursa citată. Astfel, nu mai puțin de 27.000 de contracte WTI și Brent au fost cumpărate de Crăciun, ceea ce înseamnă că avem poziții cumulate de 977.000 de loturi. Nu departe de recordul din februarie, 2017.

Producția din SUA a atins peste 9.000.000 barili/zi, potrivit datelor din raportul lunar al Energy Information Administration, dat publicității la finele anului, fiind doar o chestiune de timp până producția atinge 10 milioane de barili zilnic.

“În afară de întreruperile de producție din octombrie, prețul petrolului a găsit sprijin și în reducerea stocurilor din SUA, cu peste 100 milioane de barili față de recordul din martie 2017. O cădere de asemenea proporții a ajutat prețul să sară, deși “gaura” din stocuri se datorează în mare parte exportului. Acum , între ianuarie și martie, stocurile au o creștere sezonieră, din cauza încetinirii activității din rafinării”, explică Ole Hansen.

Potrivit acestuia, acum, că OPEC și Rusia au promis că țin producția sub control, cele două chestiuni care vor determina prețul petrolului în 2018 sunt răspunsul producției la prețurile mari ale producătorilor de petrol de șist din SUA și performanța economică globală. Un nou an cu o creștere robustă a cererii în zona OPEC de aproximativ 1,4 milioane barili/zi (media estimată de OPEC, IEA și EIA) ar putea fi întrunită de producția statelor non-OPEC.

“Ce ar putea merge prost în toată ecuația? Chiar dacă am înlătura riscul geopolitic, pozițiile lon record pe WTI și Brent ar putea fi periclitate de prețul petrolului care caută noi surse de creștere. Avem, de asemenea, semne de îngrijorare legate de economia Chinei care ar putea duce la o scădere a cererii. Prețul carburanților în SUA ar putea crește – o nouă sursă de risc la adresa prețului petrolului, pentru că va scădea cererea de consum. Uitându-ne la ce impact a avut asupra prețului o simplă schimbare de câteva mii de barili/zi la furnizare sau cerere, putem avea un indiciu asupra riscului privind stabilitatea prețului, în special la început de 2018. Brent s-ar putea tranzacționa mai degrabă în intervalul $50 – $60, decât $60 – $70”, potrivit lui Ole Hansen

Spre finele anului, analistul vede petrolul Brent la $60/b și WTI la $57/b.

În ceea ce privește creșterea prețului, riscul geopolitic rămâne principala sursă – am avut suficiente crize în a doua jumătate a lui 2017 – și ar putea contrazice prognoza de prețuri stabile sau chiar în scădere pe 2018 pentru țiței.