Slide

Stiri: Constructii

Cum variază chiriile din Bucureşti în funcţie de zonă

20.05.2014

Valorile chiriilor medii solicitate pentru locuințele din Capitală variază în funcţie de mai mulţi factori, de la sector, la modul de compartimentare, gradul de confort, până la nivelul de mobilare. Conform unei analize realizate de Imobiliare.NET, preţurile cerute sunt totuşi surprinzătoare și, în anumite situații, sunt contrare celor la care analiştii s-ar fi aşteptat.

„Nu este o noutate pentru nimeni faptul că locuințele din sectorul 1 au chiriile cele mai mari. Însă diferența dintre sectorul 1 și 6, adică între cea mai mare chirie și cea mai mică, este exorbitantă în cazul apartamentelor cu trei și patru camere: 804 euro, respectiv 350 la trei camere și 1.152 în sector 1, respectiv 388 euro în sector 6, la patru camere”, se arată în raportul citat.

În timp ce garsonierele se pot închiria în medie cu 302 euro în sectorul 1 și 220 în sector 6, apartametele cu două camere se închiriază cu 491 euro în sectorul 1 și cu 286 euro în sectorul 6.

Cele mai căutate sectoare sunt 3 și 4, unde preţurile sunt foarte apropiate de chiriile medii cerute la nivel de București. Astfel, garsonierele se închiriază cu 258 euro în sectorul 3 și 244 în sectorul 4, iar un apartament de două camere este 410 euro în sectorul 3 și 381 euro în sectorul 4.

Apartament decomandat vs. semidecomandat

“La compartimentare lucrurile stau așa cum este normal: pentru locuințele decomandate este solicitată o chirie mai mare decât pentru cele semidecomandate”, se precizează în analiza Imobiliare.NET.

În ceea ce privește garsonierele și apartamentele cu două camere diferența în funcţie de compartimentare este mică, la cele cu trei și patru camere se ajunge la aproximativ 20, respectiv 30%. Astfel, la trei și patru camere chiria medie a unui apartament decomandat este de 594, respectiv 943 euro, iar a unuia semidecomandat este de 484 la trei camere, respectiv 746 euro la patru camere.

În ceea ce priveşte locuințele de lux, acestea sunt mult mai scumpe decât cele confort I sau II. Astfel, la garsoniere și apartamentele cu două camere diferențele sunt rezonabile spre deosebire de apartamentele cu trei și patru camere unde variațiile pornesc de la circa 80% și ajung până la aproape 140%.

Potrivit Imobiliare.NET, la apartamentele cu trei camere chiria medie pe segmentul de lux este de 899 euro, cea de la confort I este de 528 euro, iar cea de la confort II este de 298 euro. Ordinea se păstrează și la cele cu patru camere: 1.285 euro pentru 4 camere de lux, 821 euro pentru confort I și 348 euro pentru confort II.

Cât contează mobilierul?

Analiza mai arată că chiria medie a unei garsoniere complet mobilate este de 243 euro, a uneia parțial mobilate este de 221 euro, iar a uneia nemobilate este de 219 euro.

“Incredibil sau nu, în ceea ce privește apartamentele cu două camere diferența de chirie dintre cele mobilate și cele nemobilate este aproape inexistentă (368, respectiv 363 euro). Situația este paradoxală și la apartamentele cu trei camere unde cele semimobilate sunt mai scumpe decât cele mobilate (564, respectiv 557 euro), iar cele nemobilate sunt doar puțin mai ieftine (543 euro)”, au detaliat reprezentanţii Imobiliare.NET.

În cazul apartamentelor cu patru camera, diferența dintre cele parțial mobilate și cele mobilate este uriașă. Chiria cerută pentru o astfel de locuinţă parţial mobilată este de 975 euro, pentru una mobilată ajunge la 861 euro, în timp ce chiria pentru un apartament nemobilat este de 792 euro.