Warning: DOMDocument::loadHTML(): htmlParseEntityRef: no name in Entity, line: 59 in /home/jurnalul/public_html/www/wp-content/themes/jurnalul/functions.php on line 2878
Birourile viitorului. Dispunerea ideală a locului de muncă din viitor este aceea care va reuși să inspire salariații la o mai bună colaborare. Dacă în anii 2000 prima opțiune a companiilor atunci când decorau birourile în care lucrau angajații era „open space”, lucrurile par să se schimbe. Ultimele tendințe arată că, în viitor, modul de organizare al birourilor va fi cât se poate de inovator.
Mai multe studii demonstrează că, deși au părut o idee bună în anii trecuți, birourile open space s-au dovedit a fi toxice pentru angajați și pentru business, în general. Acestea nu încurajează interacțiunea între angajați, iar companiile au o productivitate mai redusă, în principal din cauza zgomotului ambiental mare, conform European CEO (europeanceo.com).
În plus, capacitatea angajaților de a se concentra în aceste condiții este extrem de limitată, în fiecare zi fiind pierdute per angajat nu mai puțin de 86 de minute din cauza faptului că există colegi sau alte situații care le distrag atenția. Așadar, birourile open space generează costuri suplimentare pentru companii din cauza productivității reduse a salariaților.
Birourile viitorului. Patru medii de lucru inovative
Cum arată așadar birourile viitorului, dacă cele open space nu sunt cele mai bune pentru o companie?
Designerii și specialiștii în spații de muncă propun patru medii de lucru care sunt potrivite atât pentru companiile mari, cât și pentru cele mici, și care pot aduce o creștere a productivității angajaților, potrivit Work Design Magazine :
- Activity-Based Workplaces (ABW)
- Neighbourhood-based Choice Environments (NCE)
- Maker Environments, Mobile Occupants (MEMO)
- Immersive Environments
Activity-Based Workplace
Activity-Based Workplace este un concept de spațiu de lucru relativ nou. Acesta a apărut în anul 1996, fiind inventat de Erik Veldhoen, autorul cărții „The Demise of the Office”.
Activity-Based Workplace reprezintă un concept relativ nou, fiind inventat în 1996
Mai exact, conceptul constă în crearea unor spații de lucru amenajate diferit și destinate diverselor tipuri de activități pe care salariații le desfășoară în companie.
Angajații nu stau în același birou în fiecare zi, ci se „mută” în funcție de nevoile privind spațiul de lucru. Așadar, este vorba de un ecosistem complex care cuprinde spații comune și birouri dedicate activităților desfășurate de salariați.
Spațiile de lucru Activity-Based trebuie să îndeplinească patru funcții majore:
- muncă individuală
- spații de colaborare
- spații de învățare
- „birouri” de socializare
Birourile viitorului. Neighbourhood-based Choice Environments
Prin intermediul birourilor Neighbourhood-based Choice Environments, companiile vor să creeze o comunitate sau un fel de „locuință” prin care oamenii au acces la diverse facilități pentru a munci.
Acest concept oferă angajaților un sentiment de apartenență și identitate care poate duce la creșterea productivității. În plus, echipa poate colabora mai bine într-un astfel de birou.
Conceptul Neighbourhood-based Choice Environments pleacă de la ideea că oamenii au o serie de instincte teritoriale, de locuire, pe care acest tip de birou le poate satisface.
Neighbourhood-based Choice Environments crează o „casă” pentru echipele de angajați care lucrează într-o companie
Mai exact, Neighbourhood-based Choice Environments crează o „casă” pentru echipele de angajați care lucrează într-o companie. Salariații au toate beneficiile pe care un birou tradițional le poate oferi, fiind incluse:
- spații proprii
- spații de întâlnire
- spații pentru conferințe
- spații de socializare
- alte facilități care îi fac pe angajați să se simtă ca acasă
Birourile viitorului. Maker Environments, Mobile Occupants (MEMO)
Spațiile Maker Environments, Mobile Occupants sunt ideale pentru companiile care vor să creeze spații inovatoare de muncă. Acestea sunt create astfel încât să încurajeze creativitatea și să accelereze inovația.
Aceste spații de muncă sunt ideale pentru companiile din domeniul IT, publicitate sau firme unde se pune accent pe colaborare, fiind perfecte pentru sectoarele în care dezvoltarea rapidă este esențială. În țările asiatice, acestea sunt adesea denumite „agile program space”.
Spațiile Maker Environments, Mobile Occupants sunt plăcute, au o lumină caldă, plante, decorații și o zonă de unde angajații pot lua o gustare. Ele sunt destul de mari și cuprind așa-numitele camere de ședință. De asemenea, acestea mai au zone de conversație, pereți mobili, spații de relaxare, de colaborare, oferind angajaților un loc în care se simt confortabil și pot fi inovatori.
Spațiile Maker Environments, Mobile Occupants sunt plăcute, au o lumină caldă, plante, decorații și o zonă de unde angajații pot lua o gustare
Immersive Environments
Birourile Immersive Environments cuprind elemente ale spațiilor de lucru prezentate mai sus. Diferența este că acest stil de lucru este adaptat astfel încât să se plieze pe nevoile unei companii anume.
Acestea nu pun accent pe ceea ce este la modă, ci se axează pe nevoile specifice ale unei firme. Așadar, Immersive Environments sunt toate diferite, fiind vorba de spații de muncă personalizate care cuprind o mulțime de concepte.
Spațiile Immersive Environments sunt personalizate astfel încât să răspundă nevoilor angajaților dintr-o anumită companie
În concluzie, spațiul de lucru nu mai este un simplu loc în care oamenii vin zi de zi pentru a munci. Acesta a devenit un ecosistem care pune accent pe cultura cooperării între angajați, astfel încât beneficiile pentru companie să fie maxime. Locul de muncă al viitorului este cel care reușește să inspire angajații să comunice, să colaboreze și să rezolve împreună problemele apărute. Doar creând un astfel de spațiu de muncă, o companie poate să stimuleze implicarea și productivitatea salariaților.
Citește și Proiecte birouri București 2019. Topul clădirilor finalizate în acest an