Doar retailerii care vor reuşi să se adapteze avansului tehnologic vor reuşi să supravieţuiască. Schimbarea aşteptărilor şi comportamentului consumatorilor duc la o transformare completă a industriei de retail. Modelul comercial actual va fi, în următorii ani, dat la o parte, făcând loc unui nou model, total diferit şi inovativ, care are la bază tehnologia şi accentul pus pe client. Magazinele care nu vor putea ţine pasul cu tehnologia, cu aşteptările mari şi timpul redus al clienţilor nu vor avea nicio şansă să supravieţuiască.
De exemplu, peste doar cinci ani, magazinele de produse electronice de larg consum, aşa cum le ştim noi astăzi, nu vor mai exista. Acelaşi lucru se va întâmpla şi cu magazinele de haine sau de produse de îngrijire personală. Oamenii vor servicii personalizate, produse unice, create special pentru ei. Astfel, magazinele de electronice se vor transforma în showroom-uri de testare, cele de alimente în nişte depozite imense, în timp ce magazinele de haine vor deveni un fel de spaţii de promovare a produselor.
Inovaţia tehnologică este cea care va cuprinde spaţiile de retail, iar peisajul retailului se va schimba mai mult decât putem să ne imaginăm în momentul de faţă.
Linia dintre magazinele online şi cele offline este din ce în ce mai ştearsă, iar acest lucru nu face decât să bucure clienţii.
Exemplu dat de Adidas
De exemplu, Adidas a lansat o aplicaţie denumită miAdidas care oferă clienţilor posibilitatea de a-şi crea propriile lor produse, din materialele preferate, cu culorile preferate, cu design-ul propriu. În viitor, toate magazinele trebuie să se adapteze şi să ofere nu doar produse, ci şi servicii prin care să îşi atragă clienţii şi să îi loializeze mereu, pentru a-i ţine aproape.
„Companii precum Uber sau Amazon au schimbat complet modul în care consumatorii privesc experienţa de shopping şi cum aceasta le influenţează viaţa lor de zi cu zi”, a explicat Bashar Nejdawi, preşedintele firmei americane Ingram Micro Mobility, care furnizează servicii de tehnologie şi aprovizionare pentru marile lanţuri de magazine din America.
Acesta a explicat că oamenii nu mai sunt dispuşi să aştepe un taxi la colţul străzii sperând că vor avea noroc şi nici nu mai au încredere într-un restaurant unde comanda vine după o oră.
Relaţia dintre retaileri şi partenerii lor din lanţul de aprovizionare devine din ce în ce mai importantă
În plus, relaţia dintre retaileri şi partenerii lor din lanţul de aprovizionare devine din ce în ce mai importantă, în condiţiile în care spaţiile de vânzare limitate nu vor mai putea face faţă cerinţelor cumpărătorilor. Prin urmare, comercianţii vor trebui să fie capabili să ofere în magazinele lor o experienţă inedită şi să nu mai expună extrem de multe produse, punând în acelaşi timp şi un accent deosebit pe segmentul online unde se va regăsi întreaga paletă de produse. Doar astfel vor putea să faca faţă retailerilor care se axează exclusiv pe segmentul online şi să câştige loialitatea clienţilor.
Asistenţi de shopping pentru toată lumea
Chiar dacă pare greu de crezut, toate lumea va avea un asistent care îl va ajuta să cumpere lucrurile de care are nevoie. Nu ne referim la oameni care să vină cu noi în magazine şi care să ne sfătuiască ce să achiziţionăm şi ce să nu cumpărăm, ci la aplicaţii mobile care ne ajută să alegem între diverse magazine şi diverse produse. Aceste aplicaţii vor avea o strânsă legătură cu „big data”, iar când intrăm într-un magazin ne vor spune unde se găsesc produsele pe care le cumpărăm de obicei, ce branduri preferate de noi sunt la reducere sau dacă există pe stoc numărul nostru la haine şi pantofi.
Cât mai puţină aglomeraţie
În curând magazinele vor avea sisteme de navigare inteligentă care vor oferi informaţii în timp real privind aglomeraţia din spaţiile de vânzare, astfel încât să nu mai vedem magazine extrem de pline de clienţi care se îmbulzesc să cumpere un produs.
Spaţiile de vânzare vor fi optimizate pentru a evita aglomeraţia
De aceste informaţii vor beneficia în special managerii de magazine care vor putea gândi mai bine spaţiul de vânzare şi aşezarea produselor încât să existe o fluidizare a traficului.
În supermarketuri se vor implementa şi aplicaţii pentru realizarea de liste de cumpărături, iar persoanele vor putea crea traseul optim pentru a nu pierde prea mult timp.
Oferte pentru cei care preferă să se plimbe în magazine
În prezent, foarte multe persoane preferă să meargă la plimbare în centrele comerciale, prin magazine. Comercianţii trebuie aşadar să înveţe să profite şi de aceste persoane care nu vin pentru a cumpăra un anumit produs. Cum vor putea face acest lucru? Doar prin reduceri şi oferte personalizate, făcute pe loc.
Închirierea dispozitivelor inteligente
O problemă cu care se va confrunta un segment al comercianţilor – cel de gadgeturi şi dispozitive mobile – este reprezentat de faptul că noile modele ale telefoanelor, de exemplu, apar prea repede. Astfel, multe persoane se întreabă dacă merită să plătească câteva sute de euro pentru un smartphone în condiţiile în care următorul model va apărea peste 6 sau 12 luni.
În acest context, în Statele Unite, serviciile de închiriere de dispozitive mobile şi de gadgeturi inteligente a început să se dezvolte, urmând ca aceste servicii să cunoască o creştere impresionantă în următorii ani.
Cozile la case
Unul dintre cele mai frustrante lucruri când mergi la cumpărături este să stai la coadă să aştepţi să plăteşti. Retailerii pierd mai mulţi clienţi decât îşi imaginează din cauza acestui lucru, în condiţiile în care oamenii preferă să nu mai cumpere ceva decât să stea 30 de minute să aştepte să plătească.
Magazinele trebuie să introducă sisteme inteligente de plată pentru a evita cozile la case.
Pentru a rezolva această problemă, în viitor, magazinele ar trebui să introducă sisteme inteligente de plată, fie că este vorba de plăţile cu mobilul, plăţile contactless sau sisteme de aplicaţii care să permită achizionarea unui produs online şi ridicarea lui din magazin, în acel moment, cu procesare imediată a comenzii.
Cabine de probă virtuale
Niciunul dintre brandurile de renume nu a reuşit să optimizeze spaţiul dedicat cabinelor de probe astfel încât să nu se formeze cozi. Astfel, lumea virtuală este cea care le va oferi soluţia la acest neajuns.
Prin urmare, clienţii vor putea folosi smartphone-ul şi realitatea virtuală pentru a vedea cum le vine o anumită jachetă, de exemplu, sau ce număr să ia pentru o pereche de pantofi sau sandale, în funcţie de modelul de încălţăminte preferat.
Vom proba hainele cu ajutorul realităţii augmentate
Doar astfel clienţii nu vor mai fi nevoiţi să probeze o mulţime de produse doar pentru a alege unul, iar timpul economisit va putea fi alocat pentru a face alte cumpărături.
În plus, aceasta este o soluţie extrem de bună pentru a „proba” o serie de produse care în mod normal nu se probează, cum ar fi costumele de baie sau articolele de lenjerie intimă.