Petrol si gaze

Preturile la energie

Cum vor evolua prețurile la petrol și gaze la iarnă?

01.11.2022

Avansul prețurilor la energie și întreruperile curente ale aprovizionării cu energie reprezintă preocupări majore pentru țările Uniunii Europene.2022 a fost un an extrem de dificil pentru piața energiei. Invadarea Ucrainei de către Rusia a determinat o creștere substanțială a prețurilor petrolului și gazelor naturale, precum și apariția unei crize energetice fără precedent. Conform datelor Consiliului European, la ora actuală Europa se confruntă cu o criză energetică fără precedent. Țările UE lucrează împreună pentru a găsi un răspuns la problema prețurilor ridicate și pentru a asigura aprovizionarea europenilor cu energie. În plus, estimările nu sunt deloc pozitive nici pentru anul 2023, în contextul în care evoluția războiului din Ucraina este incertă.

Începând cu a doua jumătate a anului 2021, s-a înregistrat un salt brusc al prețurilor la energie în UE și în întreaga lume. Deși, într-o anumită măsură, acest lucru era de așteptat în contextul redresării economice post-COVID-19 și al relaxării restricțiilor de călătorie, prețurile la energie au crescut mai mult decât se anticipase.

Creșterea prețurilor a continuat în 2022 și a fost agravată și mai mult de agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei.

Creșterea prețurilor petrolului și gazelor naturale, care a început în 2021, a continuat în 2022 și a fost agravată și mai mult de agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei

Sistarea livrărilor de gaze și petrol din Rusia

În 2022, Rusia a decis în mod unilateral să oprească furnizarea de gaze naturale în mai multe țări UE, ceea ce a sporit nesiguranța în privința aprovizionării și a generat creșterea prețului la gaze la un nivel record.

Creșterea explozivă a prețurilor la gazele naturale a cauzat un avans abrupt al prețurilor la energia electrică, în condițiile modului de funcționare a pieței energiei din UE.

Creșterea explozivă a prețurilor la gazele naturale a cauzat un avans abrupt al prețurilor la energia electrică în UE

Prețul gazelor naturale

În acest an, preţurile de referinţă din Europa la gazele naturale au ajuns aproape de un nivel record, înregistrându-se cea mai gravă criză a energiei din ultimele decenii. De exemplu, în luna august, la nivel european, prețurile au fost de peste zece ori mai ridicate decât media din această perioadă a anului, destabilizând economiile, subminând euro şi sporind presiunile asupra politicienilor pentru a atenua impactul inflaţiei ridicate. De asemenea, perturbările din aprovizionare s-au intensificat recent, sporind concurenţa cu Asia pentru asigurarea livrărilor.

La toate acestea au contribuit și aprovizionarea cu gaze ruseşti care rămâne la un nivel redus.

Prețuri petrol și gaze naturale. Aprovizionarea cu gaze ruseşti rămâne la un nivel redus

Volatilitate pe piața petrolului

În plus, anul 2022 a fost caracterizat de niveluri ridicate de volatilitate pe piața petrolului.

În octombrie, Rusia a anunțat că nu va mai livra nici petrol şi nici gaze naturale ţărilor care plafonează preţul hidrocarburilor vândute de către Moscova.

Un analist în cadrul Goldman Sachs Group afirmă că Europa nu are acces la livrări alternative, pentru a compensa declinul aprovizionării cu gaze ruseşti.

Cotație petrolului

Conform unei analize realizate de XTB, începutul anului curent aducea o cotaţie europeană a petrolului Brent în zona de 78 de dolari per baril, pentru ca, la o distanţă de aproximativ două luni, să fie atins cel mai ridicat nivel din 2008, la 133 de dolari per baril. Creşterea masivă, de peste 70%, a fost o urmare a izbucnirii conflictului din Ucraina şi a valului de incertitudine referitoare la nivelul ofertei, ca urmare a sancţiunilor impuse Rusiei de către statele occidentale.

Însă pe piaţa petrolului nu a predominat doar o tendinţă de creştere, existând corecţii importante. Astfel, sfârşitul lunii septembrie a marcat atingerea celui mai redus nivel din ultimele opt luni, temerile tot mai accentuate legate de o posibilă recesiune afectând aşteptările investitorilor cu privire la această piaţă.

Din păcate, contextul extrem de incert va continua să planeze asupra pieţei petrolului.

Prețuri petrol și gaze naturale. Contextul extrem de incert va continua să planeze asupra pieţei petrolului

Investitorii estimează că preţurile ţiţeiului din SUA vor fi în medie între 80 şi 100 de dolari per baril anul viitor. În plus, Goldman Sachs, companie globală de top de investiţii, şi-a redus prognoza privind preţul petrolului pentru 2023 din cauza aşteptărilor unei cereri mai slabe şi a unui dolar american mai puternic.

Aceasta a spus că problemele actuale cu privire la aprovizionarea la nivel mondial nu au făcut decât să consolideze aşteptările de creştere pe termen lung.

În ceea ce priveşte prognozele de preţ, părerile continuă să fie foarte diferite. Analiştii Morgan Stanley şi Rystad Energy estimează că preţurile ar putea atinge zona de 100 de dolari per baril în ultima parte a anului.

În ceea ce priveşte prognozele de preţ, părerile continuă să fie foarte diferite

Însă Standard Chartered nu se mai aşteaptă ca cererea globală de petrol de anul viitor să depăşească maximele istorice din anul 2019 şi şi-a redus previziunile de creştere a cererii.

Prețuri petrol și gaze naturale. Măsuri coordonate în Uniunea Europeană

Avansul prețurilor la energie și întreruperile curente ale aprovizionării cu energie reprezintă preocupări majore pentru țările UE. Acestea trebuie să fie unite și să își coordoneze măsurile pentru a răspunde creșterii prețurilor și dezechilibrelor de pe piața energiei.

Așadar, în contextul actual incert în ceea ce privește aprovizionarea cu energie și întreruperile furnizării de energie din partea Rusiei, este nevoie de solidaritate și competitivitate în acest domeniu, astfel încât să se poată asigura prețuri accesibile pentru consumatorii din Uniunea Europeană.

Citește și România îşi măreşte rezervele de petrol