Constructii

Cum vor funcționa orașele viitorului

01.03.2015

Proiectele inedite, care vor prinde viață peste câțiva zeci de ani, se axează pe sustenabilitate energetică. Cum se va dezvolta lumea peste câțiva zeci de ani? Dacă înainte de anii 1990, toată lumea visa la teleprezență sau convorbiri fără fir, acum aceste lucruri au devenit parte din viața de zi cu zi. Specialiștii spun că este doar începutul, orașele viitorului se construiesc deja în diferite colțuri ale lumii, după planuri clare și diferite, care au însă un singur lucru în comun: importanța oferită energiei regenerabile.

Generalități 

Dronele sunt doar unele dintre dispozitivele recent lansate pe piață care uimesc consumatorii. Aceste gadgeturi de zbor fără pilot, care sunt controlate de la distanță, vor deveni indispensabile în viața de zi cu zi din viitor. Livrările de haine, mâncare și alte produse se vor realiza exclusiv cu ajutorul acestora, iar costurile vor fi astfel limitate, micșorându-se și timpul de așteptare al consumatorilor.

Toate lucrurile și obiectele din jur, de la mobilierul stradal, la drumuri, case și cărți, vor fi mici unități dintr-o rețea imensă de date pe care fiecare oraș o va avea în întreținere.

Nu vor fi uitate nici domeniile de activități cu istorie bogată, precum agricultura. Diferențele între ceea ce considerăm astăzi ca fiind o agricultură sustenabilă și ce vom experimenta în viitor vor fi însă unele majore. Se discută despre agricultura pe verticală. Simplu spus, clădiri special ridicate pentru a asigura un mediu propice răsadurilor, care nu vor mai fi plantate pe sol, ci la câțiva metri buni distanță de acesta. Totul va fi controlat, desigur, astfel încât nu vor exista pierderi.

Cele mai mari schimbări vor fi însă cele legate de modalitatea de construcție a clădirilor și felul în care infrastructura va interacționa cu oamenii. Aceste lucruri sunt dovedite de proiectele îndrăznețe care sunt deja în lucru peste granițe.

Masdar City 

Masdar City este cel mai curajos proiect lansat de arabi și, probabil, unul dintre cele mai inedite concepte din întreaga lume.

A fost fondat în anul 2006 și, atunci când va fi deschis oamenilor, va fi primul oraș care nu emite CO2. Ridicat lângă deșertul Arabiei, Masdar City presupune o investiție de 18 miliarde de dolari, sumă de bani asigurată atât de autoritățile locale din Abu Dhabi, cât și de investitorii privați, dornici să-și vadă visul împlinit. A fost conceput și desenat de arhitectul celebru Norman Fostei.

Proiectul prevede ca 50.000 de oameni și 1.500 de companii să conviețuiască în perfectă armonie cu mediul înconjurător, iar pentru acest lucru au fost realizate sisteme incredibil de complexe care permit ca toate detaliile să fie bine puse la punct.

Masdar va utiliza energia solară, calculată astfel încât aceasta să fie suficientă atât pentru transport, dezvoltarea orașului, susținerea companiilor, dar și a consumului uman. Toate clădirile au celule fotovoltaice care captează energia solară, iar pentru a asigura un climat adecvat și o temperatură suportabilă, imobilele și străzile au fost proiectate în așa fel încât curenții de aer să asigure o ventilare corectă.

Transportul va fi asigurat cu ajutorul unor mașini electrice, cu baterii ce se încarcă, desigur, tot cu energie regenerabilă. Consumul de apă al oamenilor va fi redus, fiecare persoană care va locui aici având o cantitate de apă pe care nu au voie să o depășească. În caz contrar, sumele de bani plătite pentru mai multă apă vor fi exorbitante.

Orașul are în prezent șase clădiri, o stradă, peste 100 de apartamente construite, o bibliotecă electronică și, cea mai importantă organizație din oraș: Institutul Masdar. Inițial, se discuta despre 2016 ca fiind anul în care orașul să fie inaugurat, dar criza economică a dat peste cap planurile mărețe ale proiectanților, așadar termenul a fost decalat până în 2021 sau 2025, în funcție de investitori.

Dezhou, China  

Dacă Masdar City este încă în lucru, chinezii au demonstrat deja faptul că atunci când vor cu adevărat să lanseze un proiect, indiferent de greutățile întâmpinate, își ating scopul.

Pe o fundație industrială care a fost obținută din cauza defrișărilor în masă, orașul Dezhou este dovada vie a faptului că se poate. Localitatea utilizează potențialul energiei solare în toate modalitățile în care se poate. Cu aproximativ 400.000 de locuitori, încălzirea este asigurată de convertoarele de energie solară, iar peste 30 de kilometri de străzi sunt iluminați tot cu ajutorul energiei regenerabile. 

Mega-Piramida, Japonia 

Compania Shimizu din Japonia a lansat unul dintre cele mai inedite concepte din întreaga lume. Este vorba despre o clădire imensă, de peste 730 de metri în înălțime, cu o bază de 8 kilometri pătrați. Imobilul va fi astfel un oraș în sine, având zeci de zgârie-nori, parcuri, apartamente, companii. Mega-Piramida, așa cum este numită inițiativa, va putea aduna peste 2 milioane de oameni, dintre care aproximativ 800.000 rezidenți. Asta nu este tot. Cum problema terenului disponibil nu a putut fi rezolvată, se dorește ca acest oraș să fie ridicat pe 36 de piloni gigantici, în golful Tokio.

Se dorește ca structura să fie formată din peste 200 de piramide mai mici ca dimensiune și Mega-Piramida să fie ridicată pe 8 etaje. Clădirile vor fi, desigur, independente energetic cu ajutorul energiei solare și cea eoliană.

Singapore

De la proiectarea orașelor inteligente și până la realitate este însă cale lungă. Nu pentru Singapore, care are deja un plan bine stabilit în plină dezvoltare: fiecare bucată de pământ va avea senzori care colectează date pentru o viață îmbunătățită.

În prezent, în Singapore, sunt colectate deja informații utile despre transport, astfel încât autoritățile știu exact care sunt rutele cele mai folosite de oameni și zonele cele mai aglomerate. 

În intimitatea casei 

Proiectele de mai sus sunt demne de un film SF, dar, dacă observăm schimbările radicale din jurul nostru, atunci ne dăm seama că folosim deja multe tehnologii care până acum nu mult timp păreau imposibil de imaginat.

La începutul anului curent, în cadrul CES 2015, au fost lansate diferite concepte și dispozitive cu adevărat inovative.

Produsele Avi-on, Oort și Seed ne demonstrează faptul că o conexiune de tip Bluetooh este de ajuns pentru a controla lumina interioară și multe alte lucruri. De exemplu, a fost lansat un dispozitiv care permite fotografierea automată a unei persoane atunci când aceasta bate la ușa casei.

A putea controla lucruri din interiorul casei de la distanță nu este o noutate în adevăratul sens al cuvântului. De exemplu, există de câțiva ani de zile aparate de aer condiționat care pot fi controlate de la kilometri depărtare. Companiile se axează însă acum pe un nou nivel al acestei “conversații”: controlul vocal. Utilizatorii de smartphone-uri vor putea comunica, prin intermediul acestora, cu propria casă pentru a deschide lumina, încuia ușile, porni televizorul și alte acțiuni similare.

Planurile de viitor ale arhitecților, proiectanților și cercetătorilor sunt mărețe. Diferite ca formă și scop, dar cu un scop comun: armonia cu energia oferită de natură și renunțarea la resursele neregenerabile.