Stiri: Agricultura

Legislatie produse agroalimentare ecologice

Cum vrea Guvernul să crească credibilitatea produselor ecologice?

28.01.2016

Guvernul a luat o serie de măsuri pentru sporirea credibilității produselor ecologice în rândul consumatorilor. Astfel, ieri, Executivul a aprobat completarea Ordonanței de Urgență nr. 34/2000 privind produsele agroalimentare ecologice, în sensul îmbunătățirii sistemului de producție, verificare și control în agricultura ecologică, în conformitate cu Politică Agricolă Comună și cu implementarea eficientă a sistemului de agricultură ecologică.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale va putea desemna laboratoare de referință pentru analiza probelor de sol, plante și din produsele agroalimentare ecologice ale operatorilor înscriși în sistemul de agricultură ecologică, în situațiile în care există sesizări sau notificări cu privire la încălcarea legislației în domeniu.

În acest sens, compartimentul de inspecții tehnice din cadrul MADR va avea atribuții noi precum efectuarea controlului la operatorii înscriși în sistemul de agricultură ecologică pe baza de sesizări/notificări sau pe baza sesizărilor din oficiu sau prelevarea de probe din plante, sol și din produsele agroalimentare ecologice.

O altă măsură prevăzută stabilește cadrul legislativ pentru plata unei taxe către bugetul de stat de către organismele de inspecție și certificare candidate pentru aprobare. Taxa se stabilește pentru fiecare domeniu pentru care organismele de inspecție și certificare cer aprobarea. Cuantumul taxei va fi stabilit prin ordin comun MFP-MADR.

„Toate aceste măsuri vor contribui la îmbunătățirea sistemului de agricultură ecologică prin creșterea gradului de încredere al consumatorilor în produsele ecologice”, conform reprezentanţilor Guvernului.