Stiri: Social

Cum vrea Guvernul să managerieze Rezervaţia Delta Dunării?

17.09.2015

Planul de management al Rezervației Biosferei Delta Dunării pentru următorii cinci ani a fost aprobat de Guvern. Prin această strategie se reglementează desfășurarea tuturor activităților de pe cuprinsul acestei arii naturale protejate, precum și din vecinătatea ei.

Planul cuprinde obiective și măsuri organizate într-un program de acțiuni care vor fi aplicate în următorii cinci ani. Aceste măsuri vor constitui un instrument de lucru pentru Administrația Rezervației, cât și pentru toți deținătorii sau administratorii de terenuri ori persoanele care doresc să desfășoare activități pe teritoriul Rezervației.

Condițiile în care se vor desfășura principalele activități în perimetrul Rezervației sunt cuprinse în Regulamentul Biosferei Delta Dunării, aprobat de Guvern, prin același act normativ.

„Pachetul de măsuri are scopul de a contribui la menținerea cadrului fizico-geografic natural, protejarea și conservarea florei, faunei, ecosistemelor Rezervației Biosferei Delta Dunării, a diversității biologice și a resurselor naturale. De asemenea, măsurile urmăresc ca vizitarea în scop științific, educativ, recreativ și turistic să se facă în condiții de stabilitate ecologică, să prevină și să excludă orice formă de exploatare a resurselor naturale incompatibilă cu scopul pentru care a fost declarată Rezervația Biosferei Delta Dunării”, precizează Executivul, într-un comunicat de presă.

În noua lege sunt precizate nouă teme generale, stabilite în urma consultării publice cu specialiști din domeniul cercetării științifice, reprezentanți ai principalilor agenți economici, ai populației locale și ai instituțiilor cu activități și responsabilități în perimetrul Rezervației Biosferei Delta Dunării.

Astfel se are în vedere continuarea acțiunilor care să conducă la stoparea declinului biodiversității biologice, refacerea stării ecologice a ecosistemelor și reconstrucția ecologică a unor zone afectate de impactul antropic, inclusiv a incintelor îndiguite.

De asemenea, în cadrul Administrației Rezervației se va desfăşura un program complex de monitorizare prin care se asigură cunoașterea evoluției ecosistemelor naturale și antropice și care susține deciziile de gestionare a Rezervației Delta Dunării.