Ajutor de stat pentru cresterea animalelor

Cum vrea MADR să ajute asociaţile de crescători de animale?

23.03.2016

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Achim Irimescu, a avut ieri, o întâlnire la sediul instituţiei cu Claudiu Frânc, liderul Federaţiei Crescătorilor de Bovine din România, cu preşedintele Federației Oierilor de Munte, Gontea Eugen, şi cu reprezentanți ai PRO AGRO, pentru a găsi o variantă prin care asociațiile crescătorilor de animale constituite în baza O.G 26/2000 și cooperativele constituite în baza Legii 566/2004 să îndeplinească condiţia de fermier eligibil pentru schema de plăți directe.

Au fost discutate aspecte legate de posibilitatea ca aceste forme asociative ale crescătorilor de animale să aibă alocate coduri ANSVSA temporare pe pajiștile concesionate de la Consiliile Locale unde se deplasează și pășunează animalele membrilor.

În urma întâlnirii a reieșit necesitatea extinderii discuțiilor cu ANSVSA în sensul identificării unor soluții pentru a veni în sprijinul cererii asociaților, în special pentru clarificarea aspectelor ce țin de legătura între asociaţii/cooperative şi animalele membrilor acestora.

O altă concluuzie a vizat necesitatea transmiterii către Asociația Comunelor din România şi către Instituţiile Prefectului a semnalelor venite din teritoriu pentru a nu rezilia contractele de arendare ale pășunilor având în vedere cadrul legal existent.

În plus, a fost agreată ideea de a continua discuțiile cu experţii tehnici din cadrul Direcţiei Generale de Dezvoltare Rurală privind măsurile de agromediu – schemele aplicate pe partea de dezvoltare rurală în ce privește partea de agromediu şi climă.

 

 

Citiți și despre: