Cum vrea MAI să combată defrişările ilegale? Principalele măsuri anunţate

03.05.2016

Combaterea defrișărilor ilegale constituie una dintre prioritățile Ministerului Afacerilor Interne, asigurarea protecției patrimoniului cultural național și al ecosistemelor naturale naționale fiind una dintre direcțiile de acțiune stabilite prin „Strategia națională de ordine și siguranță publică” pentru îndeplinirea obiectivului general de creștere a gradului de siguranță și protecție a cetățeanului.

MAI a intensificat acțiunile desfășurate la nivel național și regional atât independent, cât și în sistem integrat cu participarea tuturor instituțiilor responsabile. Astfel, au fost organizate acțiuni în comun cu personal din cadrul direcțiilor silvice, comisariatelor județene de mediu, inspectoratelor teritoriale de muncă și Agenției Naționale de Administrare Fiscală.

În primul trimestru al anului au fost soluționate cu 22% mai multe dosare penale față de trimestrul I din 2015 (+328 de dosare soluționate), fiind înregistrată o creștere cu aproximativ 17% a numărului de infracțiuni silvice sesizate din oficiu (de la 940 la 1.098 fapte).

De asemenea, cantitatea de material lemnos confiscat a crescut cu 45%, de la 15.000 metri cubi în 2015, la 22.000 metri cubi în 2016.

Anul trecut au fost organizate peste 32.500 de acțiuni pe linia verificării legalității transportului de material lemnos și a provenienței, prelucrării, depozitării și valorificării acestuia. În cadrul acestor acțiuni au fost verificate peste 85.600 de mijloace de transport, exploatări forestiere, depozite și ocoale silvice.

 

 

Citiți și despre: