Stiri: Sanatate

Cum vrea MS să elimine inechităţile din sistemul de salarizare a angajaţilor de pe ambulanţă

24.02.2016

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii şi cei ai Federaţiei Ambulanţa au ajuns la un acord asupra eliminării inechităţilor din sistemul de salarizare. Astfel, o delegaţie a Federaţiei Naţionale Sindicale Ambulanţa a avut luni o discuţie cu reprezentanţi ai coducerii Ministerului Sănătăţii, în care au fost căutate soluţii pentru eliminarea inechităţilor din sistemul de salarizare a personalului din serviciile de ambulanţă, iar ieri preşedintele Federaţiei, Gheorghe Chiş, a participat la întâlnirea cu ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, pentru semnarea minutei încheiate în urma întâlnirii.

Discuţiile au vizat şi modul prin care se poate soluţiona atât salarizarea unitară a personalului din sistemul sanitar, cât şi modul de achiziţie a unor noi ambulanţe, avand în vedere faptul că parcul de ambulanţe este insuficient şi învechit, lucru ce poate pune în pericol viaţa pacientilor şi a echipajelor medicale de urgenţă în misiunile de intervenţie.

De asemenea, s-au abordat şi probleme operaţionale ce ţin de modificarea unor acte normative care fac parte din legislaţia secundară a Legii 95/2006 Titlu IV.

Reprezentanţii federaţiei au propus urgentarea modificării şi completării Legii 95/2006 şi a ordinului ministrului 1128/2011, conform propunerii federaţiei privind organizarea concursului de manageri generali în Serviciile de Ambulanţă, şi organizarea concursului de manageri generali, întrucât în prezent o parte din managerii generali interimari numiţi au depăşit perioada legală de interimat de maximum 6 luni.

Ministerul Sănătăţii vrea să rezolve principala solicitare a Federatiei Ambulanta, respectiv asimilarea salariilor pentru personalul din circa 19 servicii de ambulanţă, la nivelul salarizării din celelalte Servicii de Ambulanţă prin promovarea unui proiect de act normativ elaborat de guvern.

Totodată, Federaţia Ambulanţa a anunţat Ministerul Sănătăţii că militează pentru adoptarea unei legi de salarizare unitară, care sa elimine toate discrepanţele salariale din sistemul sanitar.