Protejăm o sursă importantă de viață prin consumul responsabil al apei. După aer, apa este cel mai important element pentru viaţă. Hidratarea corectă ne ajută să avem un organism sănătos, menţine o digestie optimă, contribuie la procesul de detoxifiere a organismului, oferă elasticitate pielii, un tonus sănătos, ajută la concentrare, dar şi la menţinerea temperaturii optime a corpului.
Suciu Alina Claudia, director general al companiei Cumpăna 1993 SRL, consideră că „educaţia socială corectă pentru un stil de viaţă sănătos şi echilibrat este obligatorie dacă dorim să avem o viaţă lungă şi armonioasă. Tocmai pentru că ştim acest aspect încă de la începutul anului 2015 am demarat în rândul consumatorilor Cumpăna o campanie ce a avut drept scop hidratarea şi beneficiile ei pentru sănătate”.
Apă îmbuteliată versus apă de la robinet
Clorul, rugina, paraziţii, germenii, bacteriile, impurităţile sunt doar câteva elemente ce diferenţiază apa îmbuteliată de cea de la robinet. Compoziţia chimică şi PH-ul verificate în permanenţă sunt o altă diferenţă calitativă între cele 2 tipuri de apă.
„Generalizând, diferenţa este de ordin calitativ prin controlul permanent al întregului proces începând cu procesul de extragere şi finalizând cu cel de livrare la consumator. Particularizând, noi, cei de la Cumpăna, facem diferenţa între apa noastră şi cea de la robinet datorită unui management al calităţii strict”, ne explică Suciu Alina Claudia.
Asta nu înseamnă că apa de la robinet este nocivă. Apa din reţelele oraşelor se distribuie în stare potabilă, dar se poate contamina pe traseu, din cauza stării necorespunzătoare a conductelor din reţelele de distribuţie. O soluţie eficientă pentru a avea în mod constant o apă curată şi sigură pentru băut şi gătit sunt sistemele de filtrare. Filtrele elimină sau reduc conţinutul de plumb, solvenţii, pesticidele sau impurităţile precum nisipul sau rugina, dar şi posibilii paraziţi, obţinându-se o apă curată şi fără miros.
Ţelurile Cumpăna
Compania Cumpăna este deţinătoarea premiului obţinut în cadrul Conferinţei Watercooler Europe 2015 la secţiunea ‘Cea mai bună campanie de hidratare şi sănătate’ realizată de o companie românească din domeniul livrării de apă în sistemul watercooler. Aceasta reprezintă o dovadă în plus că o companie românească poate deveni o companie de nivel European dacă îşi propune acest scop. Cumpăna şi-a propus şi a reuşit de mai bine de un deceniu să facă acest lucru şi cu siguranţă va continua şi în anii ce urmează.
„Anul 2015 a fost unul plin în activitate şi realizări a căror finalitate a fost una pozitivă. Expansiunea, dezvoltarea şi îmbunătăţirea serviciilor prestate constituie elementul central pe lista noastră de priorităţi şi realizări indiferent de an sau trimestru. Cererea mare din partea consumatorilor ne obligă într-un mod constructiv să le satisfacem aceste necesităţi şi tocmai de aceea am deschis un nou punct de îmbuteliere în Sălaj pentru a asigura clienţilor noştri necesarul de apă la un nivel optim”, spune conducerea companiei.
Începutul anului 2015 a adus mărirea paletei de produse oferite consumatorilor prin demararea unui parteneriat cu Dr. Vending pentru a asigura colaboratorilor noştri nu doar doza zilnică de apă, dar şi variante de snacks-uri, sandwich-uri şi băuturi răcoritoare pentru a le potoli şi foamea la birou când au o zi plină.
Dezvoltarea şi implementarea unui nou produs, acela de a oferi clienţilor cafea atât la birou, cât şi acasă, este o altă realizare ce merită menţionată, la care se adăugă lansarea, în 2015, a unui nou produs, Apa Cumpăna la 5 Litri, aceeaşi calitate, dar într-un recipient mai mic, acelaşi serviciu calitativ, dar mai flexibil.
De ştiut despre apă îmbuteliată
Ţinând cont de faptul că apa conţine şi alte substanţe care pot fi benefice pentru sănătate, dar care, în exces sau în cantităţi nerecomandate, ne pot face rău, în momentul achiziţionării unei ape plate, minerale sau de izvor, orice consumator trebuie să fie atent la următoarele aspecte: compoziţia chimică, locul unde este exploatată sursa şi numele acesteia, indicarea eventualelor tratări dacă acestea există, tipul de apă (naturală, oligominerală, slab mineralizată, necarbogazificată etc.), dacă este sau nu indicată sugarilor ţinând cont de compoziţia chimică și de condiţiile optime de păstrare.
Depozitarea corespunzătoare a apei îmbuteliate este esenţială pentru menţinerea calităţii produsului. Apa, fiind un aliment şi un produs de bază în alimentaţia oamenilor trebuie să respecte standardele de calitate. Indiferent de ambalajul utilizat pentru îmbuteliere, consumatorii trebuie să depoziteze apa în locuri ferite de soare sau îngheţ, departe de produse chimice de uz casnic şi mirosuri puternice, la temperaturi între 4 şi 25 grade C.
Plasticul, prieten sau duşman
Întrucât preocuparea pentru sănătatea consumatorilor, cât şi pentru mediu este una reală, încă din 2013 când Biosfenol A nu constituia o problemă pentru siguranţa şi sănătatea indivizilor, compania Cumpăna, a decis utilizarea în paralel cu bidoanele de policarbonat şi a celor din Tritan ce nu conţin BPA (Biosfenol A) în compoziţia lor.
„Deşi nu folosim plastic în sensul larg acceptat al cuvântului, ci o formă net superioară, policarbonat, suntem la curent cu studiile realizate în SUA pe această temă, deoarece unul dintre punctele centrale ale angajamentului nostru faţă de consumator este “calitate & siguranţă”, dar în acelaşi timp avem o reţinere legată de credibilitatea concluziilor pentru că au uzitat plastic cu destinaţie industrială, nu alimentară în studii, indiferent dacă vorbim de plastic sau policarbonat, în funcţie de domeniul în care trebuie folosit acesta diferă ca structură”, spune conducerea companiei.
Raportându-se tot la viitor, în cazul în care s-ar realiza o nouă serie de studii care implică policarbonatul alimentar, mai exact FDA-ul utilizat în producerea bidoanelor de 11 şi 19 litri, Cumpăna deţine şi implementează parţial soluţia încă din 2013, tritanul fiind în acest moment singurul material considerat sigur pentru utilizare.
Cumpăna împreună cu La Fântâna, cu care împarte 85% din domeniu livrării de apă în sistem watercooler, au înfiinţat în 2014 la Bucureşti, prima Asociaţie Watercooler din România, ARDA. Aceasta a fost înfiinţată cu sprijinul unuia dintre cei mai importanţi producători din domeniu, Greiner Packaging. Funcţia de preşedinte al asociaţiei i-a fost desemnată, de către membrii fondatori, domnului Mihail Cristea a cărui experienţă în industria watercooler este cunoscută datorită activităţii desfăşurate în cadrul companiei Cumpăna 1993 SRL.
Prin intermediul ARDA, fondatorii au dorit să asigure implementarea la nivel românesc, din partea tuturor jucătorilor din industrie, atât cei mici, cât şi cei mari, a celor mai înalte standarde de calitate şi igienă dar şi să ofere un model pozitiv de conduită business şi relaţionare între companie şi consumator.
Consumul responsabil de apă
Încălzirea globală, creşterea demografică, poluarea, defrişările masive sunt doar câteva exemple de factori ce influenţează această resursă epuizabilă, apa.
„Suntem extrem de conştienţi că reprezintă o sursă limitată, de aceea susţinem un consum responsabil şi echilibrat, în acest sens am avut o campanie de promovare a unui consum responsabil, de reducere a pierderilor şi de awareness, campanie pe care am lansat-o pe data de 22 Martie, de Ziua Mondială a Apei şi ce constă într-un video realizat împreună cu actorii Teatrului Elisabeta: Mihai Gruia Sandu, Anca Țurcașiu, Andrei Duban, Andreea Samson, Victor Bucur, Doina Antohi şi Daniel Burcea. Pe scurt, mesajul nostru este următorul: Potoleşte-ţi setea responsabil!”, spune conducerea companiei.
Atenţia la necesităţile consumatorilor români, perfecţionarea şi culegerea informaţiilor ce vin din anul precedent, constituie elementele definitorii ale strategiei de dezvoltare pe termen lung şi pe care compania Cumpăna dorește să le pună în aplicare în mod constant.
Extinderea în afara ţării reprezintă un subiect de interes pentru o perspectivă viitoare, perspectivă ce trebuie să aibă la bază un climat socio-politico-economic benefic unei astfel de investiţii ample.
„În momentul actual cifra de afaceri estimată este în jur de 40 de milioane de lei. Majorarea cifrei de afaceri este una clară şi reală datorită investiţiilor realizate, a produselor noi introduse în portofoliu, expansiunii teritoriale la nivel naţional prin noul punct de îmbuteliere şi a planurilor de viitor ce urmează să le demarăm”, încheie Suciu Alina Claudia, director general Cumpăna.