Cumparaturi online

Cumpărături online: Ce ne aduce 2021?

29.12.2020

Cumpărături online. 2020 a fost anul care a schimbat regulile pentru cumpărăturile online. Ce aduce 2021? Perioada sărbătorilor și începutul noului an dau startul sezonului de reduceri, unde, având în vedere contextul actual, cele mai multe cumpărături se vor face online.

Cumpărături online. Tentative de fraudă

„Această perioadă vine cu bucurii, dar vine la pachet și cu pericolele aferente, precum posibile tentative de fraudare care vizează obținerea datelor tale bancare. Printre acestea, cea mai des întâlnită este ingineria socială prin e-mail, SMS sau telefon. Tocmai pentru a preveni tentativele de fraudă și pentru a actualiza sistemele de securizare a plăților electronice, începând cu luna ianuarie va ajunge în România o nouă directivă europeană, care presupune o autorizare mult mai sigură a plății cu cardul online. Astfel, la fel ca toți operatorii economici participanți la sistemul de plăți electronice din spațiul economic european, și ING Bank va implementa autorizarea plăților în doi pași”, conform unui raport realizat de bancă.

Cumpărături online. 3D Secure

3D Secure este un standard internațional de securitate pentru plățile cu cardul online. Acesta a fost introdus cu scopul de a reduce fraudele din e-commerce prin adăugarea unui filtru de protecție pentru clienți atunci când fac o plată online.

Mai exact, este vorba despre pagina securizată în care tu îți introduci datele cardului atunci când vrei să faci plata online. După ce ai apăsat butonul ”plătește”, următorul pas în cazul ING este să autorizezi plata prin aplicația mobilă Home’Bank în următoarele 10 minute.

De asemenea, este important să nu se închidă pagina comerciantului în această etapă. Odată deschisă aplicația Home’Bank, va apărea o notificare din ecranul principal, de la care trebuie să continui conform instrucțiunilor.

Cumpărături online. Reglementări de la 1 ianuarie 2021

Începând cu 1 ianuarie 2021 toate plățile cu cardul efectuate la magazinele online din Europa, inclusiv România, vor trece prin fluxul 3D Secure și autorizare a plăților cu minimum doi factori :

  • ceva ce ești – amprentă/face ID
  • ceva ce deții – telefon/cartelă
  • ceva ce cunoști – parolă/PIN

Aşadar, unele tranzacții ar putea fi respinse, în situația în care magazinul online de pe care vrei să faci cumpărături nu a implementat acest protocol de securitate.

Cumpărături online. Recomandările ING

Pe lângă măsurile de securitate implementate de industria bancară, pentru a te ajuta să te bucuri de cumpărături online în siguranță, ING Bank România vine cu o serie de recomandări.

 Verifică ofertele primite

Foarte mulți dintre noi primim newslettere de la magazinele online pe care le preferăm. Majoritatea vin la intervale regulate și au un stil aparte, ușor de identificat.

Totuşi, obișnuința este moartea siguranței atunci când vorbim de astfel de comunicări, pe care ar trebui să le verificăm de fiecare dată. Atunci când primești un newsletter, pune-ți următoarele întrebări:

  • Era ceva așteptat?
  • Are formatul cunoscut?
  • Are aceeași adresă la expeditor ca cele anterioare?

Dacă primești un newsletter de la un site la care nu te-ai înscris, este recomandat să nu reacționezi la el. În plus, nu da curs ofertelor prea tentante care vin prin e-mail, SMS sau telefon. De obicei, când o ofertă este prea bună ca să fie adevărată, cel mai probabil este o păcăleală.

Cumpărături online. Atenție la website-urile accesate

Cel mai indicat este să accesezi website-ul magazinului online prin introducerea manuală a adresei web, fără a face clic pe link-uri din newslettere. Însă, dacă ai accesat un link pe care l-ai primit în newsletter, verifică cu atenție pagina pe care ai ajuns și asigură-te că website-ul este securizat.

Este ceva ușor de identificat, prin iconița cu lacăt care se afișează înaintea denumirii website-ului, în bara de navigare a browser-ului, precum și în adresa propriu-zisă (https înainte de denumire). De asemenea, este recomandat:

  • să cumperi de pe website-uri în care ai încredere, de unde ai mai cumpărat și în trecut
  • să eviți să faci cumpărături cu o valoare mare în magazinele online noi sau pe care nu le-ai verificat înainte.

Un alt detaliu important de care ar trebui să ții cont de fiecare dată este să nu faci cumpărături online atunci când ești conectat/ă la rețelele de wifi publice.

Pentru platformele de tip marketplace, verifică cu atenție recenziile vânzătorilor. De asemenea, nu furniza niciodată detaliile de card la încheierea unor astfel de tranzacții. Optează pentru plata prin platforma oficială sau ramburs la livrarea produsului și nu ezita să oferi recenzii negative dacă produsul sau interacțiunea cu vânzătorul nu sunt conform așteptărilor.

Cumpărături online. Revizuiește cu atenție detaliile înainte de a autentifica plata

Important de reținut este că, dacă ai orice urmă de suspiciune, să nu continui plata. Fii atent de fiecare dată la detalii și la suma totală atât când ești pe pagina magazinului online, cât și în momentul în care aprobi tranzacțiile prin 3DSecure și, apoi, la înregistrarea plății în contul tău. Dacă sesizezi diferențe, este important să notifici imediat banca.

„În încheiere, trebuie să știi că banca nu ți-ar cere niciodată detalii despre contul sau cardul tău prin e-mail, SMS sau telefon (în acest caz doar dacă ai apelat tu la call-center). Regula se aplică pentru orice comerciant sau persoană care încearcă să le obțină”, mai spun reprezentanţii ING.

Citeşte şi Programul Tezaur 2021: Românii pot cumpăra titluri de stat începând cu 4 ianuarie

​_

 

 

Citiți și despre: