Finante

educatie financiara

De ce ar trebui să urmezi cursuri de educație financiară?

01.11.2022

Cursuri de educație financiară. Creșterea culturii financiare a unei țări este fundamentală pentru implementarea unor politici financiare eficiente și pentru îmbunătățirea calității vieții fiecărui individ. Din păcate, românii se află pe ultimul loc în ceea ce privește educația financiară la nivel european. Cel puțin așa arată un studiu realizat de Banca Mondială la nivelul Uniunii Europene. Țara noastră deține un procentaj de numai 22% în ceea ce privește cunoștințele economice și financiare, în contextul în care media europeană este situată la nivelul de 55%.

Este important de știut și faptul că, cu cât mai învățăm mai devreme elementele de bază privind modul în care funcționează economia, în general, și banii, în particular, cu atât mai mult vom avea mai multă încredere și succes mai târziu în viață, în special, în domeniul finanțelor personale și cel al gestionării veniturilor.

Modul de funcționare a băncilor, a cardurilor, a internet banking-ului, cheltuielile, economiile, creditele, datoriile și investițiile sunt principalii piloni care stau la baza majorității deciziilor financiare pe care le vom lua în viața noastră.

Cursuri de educație financiară. Băncile, cheltuielile, economiile, creditele, datoriile și investițiile sunt principalii piloni care stau la baza majorității deciziilor financiare pe care le vom lua în viață

Educația financiară este o parte a educației economice care ne poate ajuta să aflăm cum ne putem gestiona în cel mai bun și eficient mod posibil banii. Creșterea culturii financiare a unei țări este fundamentală pentru implementarea unor politici financiare eficiente și pentru îmbunătățirea calității vieții fiecărui individ.

Deși specialiștii recomandă cursuri de educație financiară de la o vârstă mică, nu este niciodată prea târziu să începi să înveți. Așadar, îți prezentăm în cele ce urmează cinci avantaje pentru care ar trebui să urmezi chiar acum un curs de educație financiară!

Creșterea încrederii în deciziile financiare pe care le iei

Când ești 100% conștient de opțiunile tale financiare, cel mai probabil vei lua decizii pe baza informațiilor pe care alte persoane ți le oferă. Este în regulă să faci asta atunci când alegi o destinație de vacanță sau mobila, însă  când vine vorba de marile decizii financiare din viață (cum ar fi alegerea unui creditor ipotecar, deschiderea unui cont de economii sau investirea unei sume mai mari de bani), cunoașterea tuturor opțiunilor pe care le ai îți va oferi încrederea că vei face cea mai potrivită alegere pentru nevoile tale.

Cunoașterea tuturor opțiunilor financiare pe care le ai îți va oferi încrederea că vei face cea mai potrivită alegere pentru nevoile tale

Cursuri de educație financiară. Putere mai mare de negociere

Educația financiară îți va cultiva capacitatea de a-ți exprima clar așteptările. De la reducerea ratelor dobânzilor, până la aducerea în discuție a obiectivelor pe care le ai pentru banii pe care îi investești, capacitatea  de a negocia va crește substanțial atunci când ești bine informat.

Capacitatea  de a negocia va crește substanțial atunci câne ești bine informat

Creșterea capacității de a te proteja

Odată cu creșterea numărului de cazuri de înșelătorie, inclusiv în mediul online, cu cât cunoști mai bine domeniul financiar, cu atât vei fi mai pregătit să te protejezi pentru a nu cădea pradă unor posibile fraude financiare.

Așadar, este bine să știi care sunt procedurile de securitate în cazul plăților și achizițiilor și cum să verifici o solicitare, în special dacă se cere modificarea datelor bancare.

Șansele de a-ți atinge obiectivele financiare pe termen lung cresc

Toate lumea are obiective financiare, însă nu este suficient să îți dorești sau să îți propui să faci mai mulți bani, să economisești mai mult, să primești o majorare salarială sau să îți plătești datoriile. Este, de asemenea, nevoie să știi cum poți realiza acest lucru și să ai un plan clar pentru îndeplinirea lor.

Șansele de atingere a obiectivelor tale financiare cresc atunci când cunoștințele financiare sunt mai avansate.

Șansele de atingere a obiectivelor financiare cresc atunci când cunoștințele financiare sunt mai avansate

Cursuri de educație financiară.  Calitatea vieții este îmbunătățită

Problemele cu banii aduc mult stres, însă când îți înțelegi deciziile financiare, nivelul de îngrijorare scade. Nu este doar o filosofie, ci și un fapt demonstrat de mai multe studii.

Relația pe care o ai cu banii și modul în care îi gestionezi sunt lucruri foarte personale. Așadar, este nevoie de disciplină și hotărâre pentru a îți gestiona eficient veniturile. Însă fără educație financiară nu ai cum să obții acea disciplină în cheltuieli.

Persoanele care au cele mai multe cunoștințe financiare se numără, de asemenea, printre cele care au câștiguri financiare mari

De exemplu, conform datelor publicate de Asociația Bancherilor Canadieni, persoanele care au cele mai multe cunoștințe financiare se numără, de asemenea, printre cele care au câștiguri financiare mari.

Educația financiară nu reprezintă un termen abstract. Ea se referă atât la adulții care vor să învețe cum să aibă grijă de banii lor, cât și la cei mici, întrucât îi poate ajuta să își dezvolte anumite abilități care pe viitor îi pot ajuta să devină niște adulți de succes.

Educația financiară poate ajuta copiii să își dezvolte anumite abilități care pe viitor îi pot ajuta să devină niște adulți de succes

Așadar, educația financiară este extrem de importantă întrucât ne oferă cunoștințele necesare pentru a ne gestiona banii în mod eficient. Fără aceste abilități, deciziile noastre financiare nu dețin o bază solidă care să ne poată aduce succesul pe plan economic.

Citește și Cum puteţi să gestionați și să rezolvați conflictele la locul de muncă?