Stiri: Sanatate

Cursuri gratuite dedicate tinerilor medici și studenților la medicină

08.05.2015

Campania “De profesie: medic în România”, inițiată de FIC prin Grupul de Lucru pentru Sănătate, lansează începând de astăzi cursuri gratuite dedicate tinerilor medici și studenților la medicină. Intitulate MedClass, cursurile sunt alcătuite din patru module distincte și se vor desfășura în perioada 8-29 mai 2015, la Institutului de Sănătate Publică.

Printre lectorii prezenți la cursurile MedClass se numără Jacopo Murzi, Administrator al companiei Johnson & Johnson România și Managing Director al Janssen; Laura Munteanu, Director Medical al echipei de management a GSK România; Melania Medeleanu, jurnalist și realizator TV și Fady Chreih, Director general al reţelei de clinici Regina Maria, Mihnea Samoilă, Health Manager in cadrul OMV Petrom, Oana Cociașu, Managing Partner al Lowe MedicOne, Emilian Mihailov, directorul Centrului de cercetare în etică aplicată al Universității București, Codru Vrabie, consultant și facilitator în domeniul bunei guvernări și reformei administrației publice, Adina Geană, director în cadrul Școlii Naționale de Sănătate Publică, Bogdan Ivănescu, președintele Stem Sure, Bogdan Doroftei, consultant în medicină reproductivă și Mia Ifrosa, voluntar al Crucii Roșii.

FIC organizează aceste cursuri în urma nevoilor identificate de-a lungul ultimilor doi ani, în cadrul campaniei “De profesie: medic în România”, pentru dezvoltarea viitorilor profesioniști în sănătate. Astfel, studenții și medicii până în 35 de ani sunt chemați să învețe de la 12 experți în comunicare, etică, business și antreprenoriat tot ceea ce trebuie să știe pentru a deveni medici moderni în propria lor țară. Lectorii își propun să le împărtăşească tinerilor cursanți cunoştinte care le vor completa abilitățile teoretice și practice dobândite în facultate. Astfel ei pot deprinde tehnici moderne de comunicare cu pacienții atât directă, cât și în mediul online, dar și noțiuni aplicate de etică, management și antreprenoriat.

„Încă de la debutul proiectului <<De profesie: medic in Romania>>, FIC a investit timp și suflet în acestă campanie de creștere a reputației medicilor, pornind de la nevoia acestora de a fi recunoscuți și respectați ca profesioniști. Acum, venim în fața tinerilor medici și vrem le oferim câteva dintre secretele neabordate încă pe băncile facultății de medicină, dar atât de importante pentru o carieră în acest domeniu. Un sistem medical puternic presupune forță de lucru dedicată, care să dispună de cunoștințe și abilități specializate atât în domeniul medical, dar și în ceea ce privește chestiuni sensibile, dar absolut necesare, precum comunicarea cu pacientul, etica relațiilor cu pacienții, dar și cu companiile implicate în sistem, precum și elemente ce țin de capacități manageriale, indispensabile, din punctul nostru de vedere. Cu profesionalism și mult devotament, aceste calități pot fi dezvoltate în fiecare dintre cei care aleg să își dedice cariera salvării de vieți omenești. Iar mediul de afaceri, prin FIC, este dator să contribuie la această pregătire. Credem că pentru a crea bunăstare, avem nevoie în primul rând de sănătate. Oamenii sănătoși sunt mai activi, mai productivi și contribuie într-o mai mare măsură la dezvoltarea economiei”, a declarat Mihai Bogza, Președintele FIC.

Campania “De profesie: medic în România”, inițiată de FIC, a fost lansată în aprilie 2013 și a fost susținută încă de la început de GSK România, Ministerul Sănătății, Ministerul Muncii, Familiei și Protecției Sociale, Ministerul Educaţiei și Ambasada Marii Britanii la Bucureşti.