Un trainer român care privește limitările ca oportunități de schimbare. Dacă faci ceva din pasiune, atunci drumul spre reușită are cu totul altă însemnătate, spune Andra Ilie. Este trainer specializat în limbi străine de peste un deceniu și spune despre ea că a știut de la o vârstă fragedă, încă de la începutul facultății, că aceasta va fi direcția carierei sale.
Ca un bun pedagog, Andra este o persoană foarte hotărâtă, iar despre acest lucru îți dai seama încă din primele momente ale unei conversații. Pare că știe exact care îi este următorul pas. Situația s-a schimbat însă radical odată cu pandemia COVID-19, atât pentru Andra, cât și pentru toate afacerile de mici și medii dimensiuni din țara noastră și nu numai. Dacă marile corporații au fonduri speciale pe care se văd acum nevoite să le acceseze pentru a trece de această perioadă, antreprenorii români sau cei care lucrează pe cont propriu nu au altă soluție decât să privească noul normal ca o oportunitate de schimbare. Poate suna clișeic, dar fără o viziune clară, urmată de o deschidere constantă la alte soluții pentru a ajunge la această viziune, niciun business nu își va atinge vreodată adevăratul potențial.
De pe banca școlii, în video call pe Zoom
În momentul în care cele mai mari organizații de sănătate au anunțat la unison faptul că este vorba despre o pandemie globală, lucrurile s-au schimbat major pentru Andra. Toate cursurile pe care le ținea față în față au fost oprite, iar singura soluție a fost mutarea acestora în online.
„Sinceră să fiu, cochetam de ceva vreme cu această soluție, de online. Totdeauna am încercat să mă gândesc la care este următorul pas. În momentul în care am avut această idee, cumva m-am gândit prea mult la reacții, la un posibil refuz. Atunci când am aflat cu toții faptul că singura soluție pentru a ține în frâu situația este distanțarea fizică, eram pregătită cu răspunsul. Am fost surprins plăcută să văd că și cursanții mei au fost la fel de încântați ca mine”, spune Andra Ilie.
Cursanții sunt din medii variate, de la părinți care își doresc ca ai lor copii să vorbească engleza ca un nativ, tineri care își dau seama că uneori au pierdut timpul în școală și că au nevoie de limbile franceză sau engleză pentru job-ul mult visat, adulți care au nevoie pentru a-și menține job-ul sau pentru că sunt într-o avidă căutare de autoperfecționare. Asta în timp ce foarte mulți analiști financiari aduc în atenția tuturor o nouă posibilă criză financiară, despre care se spune că o să fie una cu efecte mult mai serioase decât cea de acum 12 ani.
„În 2008 nu eram încă pe cont propriu, lucram în sistemul de stat și nu m-a afectat direct criza de atunci, așa că nu pot să compar cu situația de acum. Pandemia, în afara distanțării sociale, pot spune că a deschis noi oportunități, noi moduri de evaluare si de proiectare a activității, noi moduri de interacțiune și brainstorming pentru validarea soluțiilor. Sunt și inițiative care acum sunt amânate, de exemplu aveam în plan un proiect de suflet la care am muncit mult și pe care urma să îl demarez in mai 2020 – KidsTalk, care este în acest moment în stand-by. O variantă ar fi desfășurarea lui în mediul online, dar am preferat să îl ținem încă în varianta de amânare, nu anulare”, explică Andra.
Și-a început cariera în sistemul școlar de stat, unde a fost profesoară de limbi străine. În doar câțiva ani și-a dat seama că drumul este corect, dar că are nevoie de ceva mai mult, așadar și-a deschis propriul business și a decis să facă lucrurile într-un alt stil.
„Motivele au fost numeroase, dar principalul a fost dorința de a face lucrurile în stilul meu. Cineva mi-a spus că nu mă vede sub coordonarea unui șef. Poate firea încăpățânată, poate dorința de libertate de exprimare, poate constrângerile care limitează libertatea de a învăța din propriile greșeli, toate au fost motive pentru a face lucrurile altfel. România este o țară dificil de acceptat din punctul de vedere al antreprenorilor care doresc să inoveze, dar domeniul în care m-am regăsit este plin de inventivitate și dacă ești pregătit de schimbare, vezi totul ca o provocare”, mai spune trainerul, care încă își aduce aminte de momentele în care faimoasele dosare cu șină erau o realitate, hârtiile nenumărate și fără sens sau procedurile greoaie prin care trecea în trecut pentru a-și duce la bun sfârșit activitatea.
„România este o țară dificil de acceptat din punctul de vedere al antreprenorilor care doresc să inoveze, dar domeniul în care m-am regăsit este plin de inventivitate și dacă ești pregătit de schimbare, vezi totul ca o provocare.”
„Cu privire strict la exercitarea afacerii nu am avut un moment de cumpănă, nicio secundă nu m-am îndoit de decizia luată. Momente satisfăcătoare, da. Îmi amintesc un mesaj dat de un fost cursant care m-a anunțat la un moment dat că și-a găsit un job datorită francezei învățate cu mine și că a plecat cu un contract, ieșind astfel dintr-o situație precară în care se găsea acasă. Un alt moment de care îmi amintesc cu drag este un final de curs într-o companie când un cursant în vârstă de 65 de ani a ținut discursul în engleză, cu ochii în lacrimi, nu o să pot uita niciodată acel «thank you» de încheiere. Și un moment deosebit când copilul meu, în vârstă de 9 ani atunci, a obținut cu maxim de punctaj examenul KET care echivalează proba de bilingv pentru admiterea la liceu în clasele cu predare în limba engleză. Acestea sunt cu adevărat momentele de satisfacție, când vezi că efortul și pasiunea ta au schimbat parcursul vieții pentru cineva”, declară Andra Ilie.
Sute de cursanți și zeci de module
Este nevoie cu siguranță de curaj pentru a lua decizii care schimbă modul în care îți desfășori activitatea, dar Andra a făcut-o cu gândul strict la posibilitățile deschise de schimbare.
Trainerul are acum sute de cursanți care deschid zilnic laptopul și au învățat cum să folosească soluții precum Zoom, Skype, Microsoft Teams sau Google Hangout pentru a nu opri procesul de învățare deja început. Pe de o parte, orele de limbi străine îi ajută să se dezvolte, iar pe de altă parte le oferă cursanților o continuare a ceea ce înainte de pandemie era parte din zilele lor obișnuite.
„Numărul cursanților variază de la curs la curs. În principal, atenția mea este asupra copiilor de toate vârstele pentru că aici îmi place să modelez, să ajut, să perfecționez, să creez caractere și să deschid aripi. În ultimul an, am lucrat cu peste 300 de cursanți. Cursurile cele mai cerute sunt de Natural Sciences in English, English for exams, Le Français pour tous și cele de gramatică pentru școlile de poliție. De obicei cursanții trec de la un curs la altul după promovarea modulelor pentru că, odată ce prind drag de metoda folosită, doresc să o perfecționeze și să o vadă aplicată și în altă arie”, explică Andra.
Cursurile sunt concepute pe nivel de vârstă, grad de dificultate și pregătire, tematică. Lucrează cu români de toate vârstele, de la copii de grădiniță, oferind cursuri de Natural Sciences in English, copii de școală primară pentru pregătiri de tip Cambridge, Public Speaking, Good manners for kids, Alfa Summer Joy, sau copii de școală generală pentru cursuri de KET, PET. Urmează liceenii care se pregătesc pentru FCE, CAE și DALF, DELF. De asemenea, un focus special este pe categoria adulți, creând și livrând cu succes cursuri ținute în companii, precum Business English, Le Français pour les affaires.
Cursurile sunt concepute pe nivel de vârstă, grad de dificultate și pregătire, tematică. Lucrează cu români de toate vârstele, de la copii de grădiniță, la copii de școală primară sau copii de școală generală. De asemenea, un focus special este pe adulți, creând și livrând cu succes cursuri ținute în companii.
Acum lucrează la un concept de promovarea a limbilor străine ca factor de inter-relaționare, de comunicare reciprocă fără îngrădirea unor tematici prestabilite.
„Evident, documentarea se face din divserse surse de inspirație și cele din afara țării sunt inovatoare și pline de noutăți complementare. Prefer să inovez în funcție de interesul, scopul și inclinația cursantului, mă bazez mereu pe personalizarea atât a materialelor, cât și a modalității de învățare. Nu există o metodă care să fie aplicată cu succes tuturor. De fiecare dată am în minte un plan la începutul cursului, dar nu înainte ca acesta să fie dezbătut și aliniat cu așteptările, motivațiile și scopurile celui căruia îi livrez cursul”.
Viitorul este mediul digital
În România, educația online este la început, dar cu toate acestea Andra spune că atât cursanții, cât și metodele de livrare se pliază foarte rapid în mediul digital. „Este o cale de comunicare care îmbină creativitate, originalitate, noutate, energie, siguranță pentru că se poate desfășura din mediul confortabil al propriei case. Educația online este eficientă și da, este plauzibilă pentru viitor. Cursurile se desfășoară într-o manieră centrată pe cursant. Trainerul trece de la o manieră tradițională, centrată pe transmitere de informații, la un facilitator al construirii cunoștințelor în echipă. De această dată, procesul de predare – învățare este o interacțiune ghidată. Acesta este noul normal, care inițial a pornit pentru că nu mai aveam acces la vechiul obișnuit și va continua pentru că unii dintre noi i-am descoperit avantajele. A fost o schimbare bruscă, dar eu personal cred în ea. Este ceva nou pentru care ești pregătit sau te pregătești. Dacă se începe cu nu vreau, nu știu, nu pot, este de preferat renunțarea. Cum acest element nu mă definește, sunt gata de orice nouă provocare și chiar îmi plac aceste vijelii care cheamă noutatea”, adaugă Andra Ilie.
Avantajul suprem: interacțiunea dintre facilitator și fiecare participant devine personalizată, individualizată. „Eu, în calitate de trainer, comunic direct cu fiecare participant, pe toată durata cursului. Deși suntem separați de un ecran, contactul vizual este mai direct, aria este restrânsă și atunci poți observa întregul. În cadrul orelor tradiționale interacțiunea între cursanți este cumva limitată, atenția este centrată pe trainer, pe cel care transmite informația. În mediu online, trainerul facilitator construiește o comunitate de învățare: participant – material, participant – trainer, participant – participant. Fiecare se află în confort sigur al căminului și astfel are toată energia concentrată pe a acumula cunoștințe, nu se risipește nicio resursă pe asigurarea unei liniști psihologice”.
„În mediul online, trainerul facilitator construiește o comunitate de învățare: participant – material, participant – trainer, participant – participant. Fiecare se află în confort sigur al căminului și astfel are toată energia concentrată pe a acumula cunoștințe.”
Planuri de viitor
Nu își face planuri pe termen lung, mai ales având în vedere că nu știm pentru moment cum va arăta noul normal. „Îmi place să cred că trecutul, prezentul și viitorul sunt 3 gusturi ale aceluiași fruct. Trecutul este ce ne-a făcut să fim cum suntem acum, prezentul se constuiește sub ochii noștri, iar viitorul este al nostru pentru a-l modela. Viitorul meu va fi cu siguranța altfel, clar față în față cu alte provocări, după ce va fi trecut peste alte câteva obstacole. Peste 10 ani îmi doresc să pot spune că am realizat ce mi-a propus, că am evoluat, că am învățat din greșeli și că sunt gata pentru a face altele poate” este de părere Andra Ilie.
Citește și https://jurnaluldeafaceri.ro/scoala-link-eficienta-si-calitate-in-predarea-de-limbi-straine/