Curtea de Apel Bucureşti a anulat amenda dată Electrolux de către Consiliul Concurenţei

20.11.2015

Curtea de Apel Bucureşti a admis acţiunea în anulare înaintată de Electrolux România şi a anulat în totalitate, prin intermediul unei hotărâri pronunţate vineri, 13 noiembrie, Decizia 10/2014 a Consiliului Concurenţei. Prin această decizie, instituţia a sancționat companii cu activitate pe piața locală a celor mai mari producători de electrocasnice (Arctic, Electrolux, Philips, Whirpool, Indesit, Bosch, Gorenje și Candy Hoover) pentru două presupuse înțelegeri anticoncurențiale în legătură cu campaniile „buy-back” de electrocasnice desfășurate sub egida asociației ROREC.

Campaniile „buy-back” pemiteau consumatorilor să beneficieze de o reducer la achiziția unui aparat electrocasnic mai nou și mai eficient din punct de vedere energetic dacă predau un deșeu electrocasnic poluant odată cu achiziția. În acest fel, s-a reușit contribuirea în mod semnificativ la atingerea gradului de colectare de deșeuri electrocasnice asumat de către România în momentul aderării la Uniunea Europeană și, totodată, evitarea demarării unei proceduri de infringement contra României. Ulterior intervenţiei Consiliului Concurenței acest tip de campanii a încetat.

În acțiunea privind anularea deciziei Electrolux România a fost reprezentată de către Muşat & Asociaţii. Toate cele 8 întreprinderi sancționate au cerut în instanță anularea deciziei, soluția cu privire la Electrolux fiind însă singura pronunțată de către instanță până la acest moment.

„Dincolo de rezultat, este deosebit de semnificativ faptul că instanța, prima care s-a pronunțat cu privire la legalitatea Deciziei 10/2014, a avut răbdarea și disponibilitatea de a analiza un probatoriu deosebit de complex pentru lămurirea unor probleme de fapt și de drept dificile, lucru cu atât mai de apreciat cu cât vorbim de o instanță cu un grad foarte mare de încărcare”, a spus Anca Buta Muşat, Avocat Asociat, coordonatoarea echipei care a instrumentat cazul.

 

 

Citiți și despre: