Slide

IT&C

Cybersecurity

Cybersecurity, o provocare în 2021

01.07.2021

Necesitatea unei securități cibernetice adecvate este atât de mare încât 6 trilioane de dolari vor fi cheltuiți în domeniu la nivel global anul acesta. Siguranța cibernetică s-ar putea să nu pară o tehnologie de ultimă generație, având în vedere că există de ceva vreme, însă trebuie să ţinem cont că aceasta evoluează la fel de rapid ca și alte tehnologii noi. Acest lucru este cauzat de faptul că amenințările cibernetice evoluează şi ele extrem de rapid. Hackerii, care încearcă să acceseze ilegal date şi informaţii, nu vor renunța în curând la acest mod de a face bani și vor continua să găsească modalități de a trece chiar și prin cele mai dure măsuri de securitate.

De asemenea, domeniul Cybersecurity evoluează extrem de rapid şi pentru că noile tehnologii sunt şi ele adaptate, astfel încât să fie mai sigure. Aşadar, atâta timp cât avem hackeri, securitatea cibernetică va rămâne o tehnologie de top.

Nevoia de profesionişti

Drept dovadă a nevoii puternice pentru profesioniștii în securitate cibernetică, numărul locurilor de muncă în acest domeniu crește de trei ori mai repede decât în alte în alte sectoare din domeniul tehnologiei.

De asemenea, necesitatea unei securități cibernetice adecvate este atât de mare în 2021 încât 6 trilioane de dolari vor fi cheltuiți la nivel global în acest domeniu. Datele existente ne arată că amenințările privind securitatea cibernetică în 2020 au impactat inovația tehnologică cu aproape 3 trilioane de dolari.

Amenințările privind securitatea cibernetică au impactat inovația tehnologică în 2020 cu aproape 3 trilioane de dolari

Efectele pandemiei

Situaţia fără precedent din anul 2020 a perturbat afacerile, a afectat economia globală și a zguduit întreaga industrie cibernetică. De asemenea, numărul atacurilor cibernetice asupra companiilor a crescut, în special în contextul în care pandemia de COVID-19 a remodelat modul în care muncim şi a impus munca de acasă.

Pe tot parcursul anului, hackerii au implementat diverse tehnici pentru a fura informații și date personale de la angajaţii care muncesc de acasă, au atacat spitalele cu ransomware și au vizat chiar şi dezvoltatorii de vaccinuri COVID-19.

În acest context, atât firmele, cât şi instituţiile publice au fost nevoite să regândească politicile existente şi modul de gestionare a riscurilor cibernetice. Munca de la distanță a expus, aşadar, companiile la o serie extinsă de vulnerabilități.

Această perioadă a accelerat, de asemenea, multe tendințe, cum ar fi digitalizarea companiilor și migrația către cloud.

Munca de la distanță a expus companiile la o serie extinsă de vulnerabilități

Privind în viitor, în următoarele 12 luni întreaga lume se va afla într-o perioadă de tranziție, companiile încercând să se adapteze la schimbările declanşate de pandemie. Însă este nevoie ca organizațiile să îşi reevalueze strategiile de securitate cibernetică și să adopte modele de operare mai flexibile. Noul mediu de securitate cibernetică va fi modelat de evoluția tehnologiei.

Cybersecurity. Securitatea cloud

Un accent deosebit se va pune pe securitatea cloud. Pandemia de COVID-19 a accelerat adoptarea cloud-ului, întrucât milioane de angajați au fost obligați să-și abandoneze birourile și să lucreze de acasă. Lucrul de la distanță este posibil cu ajutorul aplicațiilor de cloud computing care îi ajută pe angajați să-și îndeplinească sarcinile de oriunde.

Riscurile pentru firmele care utilizează servicii cloud sunt, în general, asociate cu cofigurarea greşită a serviciilor de cloud, controale mai reduse de gestionare a identității și accesului în reţea, interfețe nesigure, pierderi de date și scurgeri de informaţii. Aceste riscuri vor rămâne importante pe tot parcursul anului 2021, pe măsură ce mai multe companii adoptă modele de cloud computing.

Lucrul de la distanță este posibil cu ajutorul aplicațiilor de cloud computing care îi ajută pe angajați să-și îndeplinească sarcinile de oriunde

Securitatea cibernetică a lanţului de aprovizionare

Lanţul de aprovizionare reprezintă elementul crucial pentru orice organizaţie. Şi, în acest context, 40% din atacurile cibernetice care vizează companiile sunt îndreptate către acesta.

Organizațiile sunt nevoite să împărtășească în mod constant informații importante cu furnizorii lor. Odată ce informațiile sunt partajate, o companie își pierde controlul asupra acesteia. Acest lucru pune în pericol informațiile, amenințând confidențialitatea, disponibilitatea și integritatea firmelor.

De asemenea, digitalizarea accelerată impusă de pandemie creează mai multe vulnerabilități, deoarece companiile vor fi nevoie să dezvolte mai multe relații cu firme terţe care, la rândul lor, au conexiuni digitale cu mai multe alte companii. Pe măsură ce companiile devin mai conectate și mai complexe, vom vedea că managementul riscurilor provenite de la firmele partenere va trebuie să fie inclus în strategia companiilor de securitate cibernetică.

Managementul riscurilor provenite de la firmele partenere va trebuie să fie inclus în strategia companiilor de securitate cibernetică

Cybersecurity. Inteligenţa artificială este soluţia

Pentru toate aceste probleme, specialiştii în securitate cibernetică afirmă să răspunsul este reprezentat de inteligenţa artificială. Odată cu creșterea atacurilor cibernetice, inteligența artificială ar putea, prin urmare, reprezenta cheia pentru a ajuta echipele de securitate cu resurse insuficiente să rămână cu un pas înaintea amenințărilor.

Pe baza analizei de date şi a raportelor de risc, inteligenţa artificială poate oferi informații importante despre amenințările viitoare şi poate reduce timpul de reacție la un posibil atac al hackerilor. Organizațiile pot lua, astfel, decizii critice de securitate mai devreme și pot avea un răspuns mai rapid la amenințări imediate.

Aşadar, dacă 2020 ne-a învățat ceva, acest lucru este reprezentat de faptul că tehnologia schimbă complet modul de funcționare a afacerilor ca niciodată. Cloud-ul, Inteligența artificială (AI), automatizarea și Internetul obiectelor (IoT) au început deja să ofere o valoare adăugată importantă companiilor care operează un nou model de business impus de pandemie.

Cu toate acestea, pe măsură ce tehnologia se dezvoltă, la fel se dezvoltă și numărul de amenințări și riscuri pe care organizațiile trebuie să le gestioneze.

Din păcate, din cauza lipsei de specialişti în securitate cibernetică, industria se confruntă cu extrem de multe provocări. Totuşi, inteligenţa artificială ar putea veni cu soluţii impresionante.

Citește și Securitatea cibernetică, principala prioritate IT în următoarea perioadă