Agricultura

Dachim, 18 ani de performanță în agricultură

01.05.2017

Compania a lansat un nou sortiment de ulei comestibil, Oloi Tomnit. Înființată în urmă cu 18 ani, Dachim a debutat cu un mic spațiu în piața agroalimentară din Turda unde își desfășura activitatea de comerț cu produse pentru protecția plantelor. În timp, compania și-a extins spectrul serviciilor și activitățile desfășurate de societate au luat amploare.

Astfel, portofoliul de activități al Dachim cuprinde astăzi de la cultivarea, depozitarea, prelucrarea și comercializarea cerealelor, până la comercializarea imputurilor pentru agricultură, a produselor veterinare și producția de ulei presat la rece.

„Inițial, noi comercializam produse de protecția plantelor, cum sunt erbicide, fungicide, insecticide și acaricide, dar și produse de farmaceutică veterinară.  Următorul pas l-am făcut, în mod natural, spre fermierii din zonă, oferindu-le semințe și îngrășăminte, iar ulterior distribuția de imputuri agricole s-a extins treptat la nivel regional”, declară Dan Felea, directorul general al Dachim.

Cultivarea cerealelor – principala activitate

Un segment important de activitate al Dachim este producția agricolă, compania cultivând în ferma proprie grâu, rapiță, floarea soarelui, soia, porumb și, de curând, camelină.

Înființată în anul 2010, ferma Dachim s-a extins permanent datorită experienței acumulate în timp și a personalului specializat, astfel că, în prezent, ferma a ajuns pe locul 2 ca suprafață în județul Cluj.

„Practicăm cultura sustenabilă pe termen lung, promovăm rotația culturilor și întreținerea solului, cu aport minim, dar țintit de imputuri fito-sanitare”, menționează Dan Felea.

Rezultatele pozitive în câmp se datorează unui cumul de factori, cum ar fi semințele folosite, calitatea tratamentelor și data la care au fost făcute lucrările agro-fito-tehnice, dozele aplicate, condițiile în care au fost făcute tratamentele și bineînțeles clima.

Dachim comercializază produsele firmelor cu renume internațional, ca Bayer, Dupont-Pioneer, Dow Agrosciences, BASF, Syngenta, Arysta, ADAMA, Borealis, Timac, CLC Bio Innovation.

În decursul activității sale, Dachim a testat nenumărate soiuri și hibrizi, creând loturi și prezentări pentru firme ca Bayer, Dupont-Pioneer, BASF, Biocrop. Această tehnologie aplicată, care dă rezultate, e promovată ulterior fermierilor, parteneri ai societății Dachim.

O bază modernă pentru cereale

Un serviciu conex cultivării de cereale este depozitarea și comercializarea acestora, Dachim dispunând de o bază modernă de procesare și depozitare de cereale.

În cadrul bazei Dachim se regăsesc patru silozuri verticale și o hală orizontală de depozitare a cerealelor, cu o capacitate totală de 12.000t. Aici sunt aduse recoltele direct din câmp, sunt selectate de impurități și dăunători și, dacă este cazul, sunt uscate la procentaje STAS înainte de a fi depozitate. Această depozitare în condiții optime face ca cerealele să reziste o perioadă lungă de timp, fiind apoi comercializate atât pe piața internă, cât și pe cea externă.

Baza de procesare și depozitare este dotată cu un braț de preluare automată a probelor de  cereale, cântar pentru autovehicule de mare tonaj și un laborator modern pentru determinarea calității cerealelor și a semințelor oleaginoase. Totodată, baza este echipată și cu utilajele necesare pentru producerea, prelucrarea și ambalarea de furaje pentru animale în componența cărora, pe lângă cereale, se regăsește full-fat de soia și șroturile de floarea soarelui, rapiță sau soia produse de noi.

Elixir – marcă proprie de ulei

Din dorința de a se produce culturi într-un mod cât mai natural, dar și pentru a se evita depășirea limitei de nitrați din pânza freatică, legislația europeană controlează strict procesele de producție a cerealelor și oleaginoase.

Drept urmare, numai în ultimii 5 ani au existat modificări care au eliminat temporar sau definitiv unele substanțe, iar pentru multe s-a modificat grupa de toxicitate, devenind mai greu accesibile pentru anumite categorii de fermieri.

„Pe acest fundal și pe cel al măririi populației și, implicit, a nevoii de recolte performante, fermierii cu spirit întreprinzător se orientează spre semințe de calitate. Acestea oferă nu doar o producție competitivă, ci și rezistență la unele boli foliare sau alți dăunători, precum și rezistență la frig, rezistență la frângerea tulpinii ș.a. Un soi bun îți permite chiar să diminueazi  anumite tratamente (sau să reduci anumite substanțe active folosite în tratamente), în acest fel reducându-se costurile de întreținere a culturilor”, susține directorul general al Dachim.

Un exemplu de soi folosit și produs de Dachim de grâu este Lennox. Acesta este un soi de grâu ‘umblător’, adică permite semănatul atât toamna, cât și primăvara, cu rezultatele spectaculoase. În zona dificilă a Podișului Transilvaniei, grâul Lennox semănat primăvara, în 17-18 Martie 2016, recoltat la sfârșitul lui august, a avut o producție medie de 6.570kg/ha.

Soiurile folosite și multiplicate de Dachim în 2016 pe care le comercializează sunt Lennox, cu o producție medie de 6.980kg/ha, semănat toamna; Apache, cu o producție de 7.664kg/ha; Akteur, cu o producție de 7.806kg/ha; Altigo, cu 6.984kg/ha și Eurofit, cu 7.250kg/ha.

„Importanța semințelor nu poate fi subevaluată. Semințele performante te duc departe și îți permit să faci mai mult cu tehnologia și terenul de care dispui. Fermierii se orientează mereu spre semințele competitive și adaptate condițiilor de mediu locale (aclimatizate)”, completează directorul companiei.

Profitând de culturile de cereale pe care le dezvoltă, Dachim a decis să își extindă aria de activitate, compania începând să producă ulei comestibil, presat la rece, ulei de primă presă, comercializat sub marca proprie – Elixir.

Intenția este de a extrage prin presare la rece, cât mai simplu posibil, deci fără agenți chimici, ceea ce oferă natura drept super-aliment – hrană cu proprietăți nutritive deosebite. Elixir este astfel un ulei în care nu se fac compromisuri de calitate și are un gust deosebit.

Elixir este rezultatul semințelor cultivate pe teren propriu, curățate, prelucrate, presate mecanic, îmbuteliate și distribuite în magazine. Compania a participat cu uleiurile produse la numeroase târguri autohtone și internaționale, iar rezultatele au fost răsplătite – produsul a fost premiat, pentru doi ani la rând, la Institute for Taste and Quality Bruxelles.

„Recent, am scos pe piață un ulei care îmbină aromele celor trei uleiuri de rapiță, floarea soarelui și soia, într-un cupaj. E vorba de Oloi Tomnit, după rețeta făcută împreună cu Chef Adi Hădean. Fiecare etapă, de la semănare, la recoltare și până la raft, e atent urmărită pentru a oferi un produs de calitate, cu un gust aparte și sănătos, cum ar trebuie să găsim mai des în marile magazine”, adaugă Dan Felea, directorul general Dachim.

Avantajele oferite de o companie performantă

Cu o echipă formată din 53 de angajați, specializați în domeniu, care beneficiază de avantajul testării directe în câmp a produselor, certificândule astfel calitatea, Dachim acoperă o arie de distribuție importantă din teritoriul țării. Compania are reprezentanți de vânzări care acoperă un areal în centrul țării (Cluj, Alba, Mureș, Sălaj, Sibiu, Hunedoara etc.), zona Harghita-Covasna și și sudul țării (București, Constanța, Călărași, Craiova).

„Firma numără acum 53 de angajați. Departamentul de producție agricolă, testeză direct în câmp eficiența semințelor și produselor oferite fermierilor, pentru ca reprezentanții de vânzări să poată consilia optim clienții oferind informații validate prin rezultate, mai declară directorul general al Dachim.

Distribuția produselor Dachim se face atât cu ajutorul mașinilor din dotare, cât și prin intermediul firmelor de transport marfă.

Un avantaj important este că fermierii din zona limitrofă pot alege să își depoziteze recoltele în condiții optime, pentru o perioadă determinată, astfel nemaifiind obligați să își vândă marfa imediat după recoltare, de multe ori sub prețul de producție.

„Oferim produse de protecția plantelor în contra-partidă la cereale”, susține directorul general al companiei

Un alt avantaj oferit de Dachim fermierilor este faptul că li se oferă posibilitatea de a plăti imputurile în agricultură cu recolta de cereale, după cum explică directorul general al companiei: „Lucrăm împreună cu clienții noștri pentru selectarea celei mai potrivite modalități de plată, precum plata post-recoltare, la final de an agricol și plata directă cu cerealele recoltate, astfel încât fermierul nu trebuie să mai aștepte vânzarea recoltelor, ci imputurile se deduc direct din preluarea și depozitarea cerealelor”.

În consecință, atuurile prin care Dachim se remarcă pe piață sunt atât serviciile oferite, performanțele produselor comercializate, cât și expertiza angajaților și modalitatea profesionistă de a interacționa cu clienții.

În ceea ce privește investițiile, cele mai recente proiecte au vizat, în primul rând, linia de ambalare ulei, compania investind în continuare în utilaje agricole moderne. Cum societatea reușește să se dezvolte organic, planurile pentru viitor sunt trasate:

„În viitor dorim să mărim capacitatea de depozitare, adăugând silozuri de cereale, să investim într-o linie de brichetat paie, să creștem comerțul cu cereale și imputuri, dar și să consolidăm producția prin achiziția de mașini și utilaje agricole”, declară în încheiere Dan Felea, directorul general al Dachim.