Agricultura

DACHIM aniversează 20 de ani de activitate în 2019

01.03.2019

Gama uleiurilor Elixir a fost atestată și certificată cu distincția Superior Taste Award în perioada cuprinsă între 2015-2018. Activitatea DACHIM a început în urmă cu 20 de ani, în cadrul unui spațiu în piața agro-alimentară din Turda, unde erau comercializate produse pentru protecția plantelor. Treptat, prin investiții numeroase și extrem de bine planificate, DACHIM ajunge să se dezvolte pe cinci direcții strategice: inputuri, cultivarea cerealelor, depozitarea, prelucrarea și comercializarea acestora, produse veterinare și producția de ulei presat la rece sub brandul propriu Elixir.

Din 2017 până în prezent, compania a investit în achiziționarea unor noi utilaje agricole – freză, semănătoare, plug, scarificator, tractoare, mașină autopropulsantă de erbicidat, tocător pentru îngrijirea răzoarelor și semănătoare de sfeclă – cu ajutorul cărora să poată fi eficientizat modul de lucru. A fost, de asemenea, achiziționat și fostul Comcereal Gherla, unde va fi construită o nouă bază de producție.

Schimbări semnificative au vizat dotarea materială a companiei, mărirea capacitații de depozitare, precum și produsele marca Elixir

De asemenea, compania a mărit capacitatea de depozitare a cerealelor prin construirea unor hale orizontale de capacitate mare în baza din Mihai Viteazu, a extins echipa de vânzări pentru inputuri și îngrășământ, ajungând astfel la o acoperire națională mai mare.

Anul trecut a fost un an important pentru DACHIM, compania bucurându-se de o serie de succese – a achiziționat o nouă linie de ambalare și etichetare cu o capacitate de 800 de sticle pe oră, a lansat noi produse, a reușit să introducă produsele Elixir în Carrefour și Lidl și a obținut, de asemenea, recunoașterea internațională care certifică calitatea gustului Superior Taste Award pentru uleiul de dovleac.

Portofoliul de produse și servicii

Pentru DACHIM, lansarea unor produse calitative, care să aducă un plus de valoare în viețile consumatorilor este un pilon important în strategie. Anul trecut, compania și-a concentrat eforturile pe lansarea unor noi produse pentru brandul Elixir, astfel portofoliul a fost îmbogățit cu ulei din semințe de dovleac, ulei din semințe de in, ulei din semințe de cânepă, ulei din semințe de armurariu și ulei din semințe de susan, toate presate la rece.

“În acest moment, ne poziționăm ca un brand ce aduce produse de calitate, menite să îmbunătățească viața consumatorilor și să le ofere cele mai bune alternative”, susține Dl. Dan Felea, Director General DACHIM.

Portofoliul de servicii și produse este structurat pe cinci direcții: inputuri,  cultivarea cerealelor, depozitarea, prelucrarea și comercializarea acestora, produse veterinare și producția de ulei presat la rece sub brandul propriu Elixir

Produsele DACHIM se găsesc în prezent în Auchan, Cora, Carrefour, Lidl, Bebe Tei, dar și în mai multe lanțuri de magazine naturiste și băcănii. Distribuția mărfii se realizează atât cu mașinile din flota proprie, cât și prin diferiți terți.

Caracteristicile sezonului agricol 2018

Anul agricol 2018 a fost un an dificil din perspectiva DACHIM, caracterizat de provocări climatice, dar care la final, a fost unul dintre cei mai buni ani agricoli. Factorii care au influențat rezultatele pozitive sunt: calitatea semințelor, calitatea tratamentelor, data la care s-au efectuat lucrările agro-fito-tehnice și lucrările de pregătire a solului efectuate la timp.

DACHIM practică agricultura sustenabilă, prin rotaţia culturilor și întreținerea solului, cu aport minim, dar țintit de inputuri fito-sanitare

În 2018 au fost cultivate terenuri cu grâu, soia, floarea soarelui, porumb, orz, rapiță,  sfeclă de zahăr și muştar pentru semințe. Pe lângă acestea, eforturile companiei s-au concentrat și pe multiplicarea semințelor astfel încât s-a produs grâu (Akteur, Divineo, Fabulă), triticale (Agendus) și muştar din soiul Iris.

Baza și ferma DACHIM

În cadrul bazei Dachim se regăsesc patru silozuri verticale și două hale orizontale de depozitare a cerealelor, cu o capacitate totală de 15.000 de tone. Aici sunt aduse recoltele direct din câmp, sunt selectate de impurități și dăunători și, dacă este cazul, sunt uscate la procentaje STAS înainte de a fi depozitate. Această depozitare în condiții optime face ca cerealele să reziste o perioadă lungă de timp, fiind apoi comercializate atât pe piața internă, cât și pe cea externă.

Baza de procesare și depozitare este dotată cu un braț de preluare automată a probelor de  cereale, cântar pentru autovehicule de mare tonaj și un laborator modern pentru determinarea calității cerealelor și a semințelor oleaginoase. Totodată, baza este echipată și cu utilajele necesare pentru producerea, prelucrarea și ambalarea de furaje pentru animale, în componența cărora, pe lângă cereale, se regăsește full-fat de soia și șroturile de floarea soarelui, rapiță sau soia.

Un alt avantaj oferit de Dachim fermierilor este faptul că li se oferă posibilitatea de a plăti inputurile în agricultură cu recolta de cereale.

“Clienţii noștri pot alege cele mai potrivite modalități de plată, precum plata post-recoltare, la final de an agricol și plata directă cu cerealele recoltate, astfel încât fermierul nu trebuie să mai aștepte vânzarea recoltelor, ci inputurile se deduc direct din preluarea și depozitarea cerealelor”, a explicat Dl. Dan Felea.

Povestea uleiurilor presate la rece Elixir

La început, aceste uleiuri au fost dedicate consumului propriu. Calitatea și gustul deosebit de apreciat au contribuit în mare măsură la producerea acestora pe scară largă. Semințele de floarea soarelui, rapiță și soia din care se realizează aceste uleiuri sunt cultivate pe terenurile proprii DACHIM. Astfel se monitorizează tot procesul tehnologic. Presarea se face după metodă farmaceutică. Uleiurile presate la rece sunt obținute printr-un proces tehnologic cu un aport termic scăzut, sub 40 de grade Celsius. Astfel rezultă uleiuri bogate în  vitamine și acizi grași de tip Omega 3, Omega 6 și Omega 9, esențiali pentru buna funcționare a organismului.

Din gama de produse Elixir fac parte: uleiul de floarea soarelui, ulei de rapiță, uleiul de soia, de dovleac, de cânepă, in, armurariu, susan și Oloi Tomnit, creat împreună cu renumitul chef Adi Hădean

Calitatea uleiurilor Elixir a fost atestată și certificată cu distincția Superior Taste Award în 2015, 2016, 2017 și 2018 de către The International Taste & Quality Institute, care este lider mondial în ceea ce privește testarea și promovarea produselor alimentare din întreaga lume. Calitatea uleiului a fost evaluată prin testare oarbă – fără să se cunoască marca – și premiată după cinci criterii: prima impresie, aspect, miros, textură și gust.

20 de ani de activitate DACHIM

La aniversarea a 20 de ani de activitate, reprezentanții companiei își doresc să poată lansa  o nouă gamă de uleiuri BIO. Totodată, își doresc să își îmbogățească portofoliul de produse Elixir cu ulei din semințe de nucă presat la rece, ulei din semințe de struguri presat la rece și oțet balsamic.

“Pe lângă agricultura sustenabilă din 2018, am demarat procedurile pentru obținerea certificării organice pentru a produce uleiuri BIO, iar în acest moment lucrăm pentru a obține certificarea IFS Higher Level”, a detaliat Directorul General.

În consecință, atuurile prin care Dachim se remarcă pe piață sunt atât serviciile oferite, performanțele produselor comercializate, cât și expertiza angajaților și modalitatea profesionistă de a interacționa cu clienții.

“În fiecare an ne propunem să creștem, astfel lucrăm la îmbunătățirea performanțelor angajaților și la modul în care se desfășoară activitatea companiei, de aceea investiţiile ocupă un loc major în strategia noastră. Putem să ne mândrim cu faptul că, încă de la înfiinţare, compania noastră este în creştere, iar anul 2018 a decurs conform strategiei noastre de dezvoltare. În 2019, ne propunem să creștem cifra de afaceri și profitul peste nivelul anilor precedenți”, a afirmat, în încheiere, Dl. Dan Felea, Director General DACHIM.