Stiri: Companii

Rezultate Bursa de Valori București 2022.

DAFORA revine la tranzacționare pe BVB

28.09.2017

Compania de foraj DAFORA Mediaş (simbol bursier DAFR), care a intrat în insolvență la propria cerere cu datorii totale de 300 milioane de lei în condițiile înregistrării unor capitaluri proprii negative, a atras atenția pe Bursa de Valori Bucureşti, în primele trei zile de la reluarea tranzacționării.

Aşadar, ieri, DAFORA avea o capitalizare bursieră de aproximativ 10 milioane de lei.

Compania a fost suspendată de la tranzacționare odată cu deschiderea procedurii de insolvență, în 19 iunie 2015, şi şi-a a reluat tranzacționarea în data de 25 septembrie 2017, ca urmare a confirmării planului de reorganizare. În primele trei zile valoarea DAFORA arată o creștere spectaculoasă și susținută, de aproximativ 50%, pe Bursa de Valori București.

Interesul investitorilor pentru companie vine după ce administratorul judiciar, CITR, a reușit să restructureze compania în cadrul procedurii  de insolvență, sporind semnificativ valoarea acesteia.

„Vedem o confirmare pe Bursă a valorii pe care am reușit să o adăugăm companiei DAFORA. Ne bucură interesul investitorilor manifestat pentru acest business, care își declară intenția să cumpere astăzi 12 milioane de acțiuni ale companiei fiindcă, probabil, văd un potențial de creștere continuu. Și asta probabil datorită măsurilor pe care le-am propus în planul de reorganizare al companiei, soluții personalizate exact pe nevoile acestui business și croite pe obiectivul de creștere al acestuia”, a spus Irina Mișca, manager CITR.

Administratorul judiciar a propus creditorilor companiei o soluție de salvare a valorii acumulate în companie, dată în principal de capitalul uman, experiența acumulată, managementul calității și certificările recunoscute la nivel internațional. În acest scop, CITR a elaborat, împreună cu echipa de management a companiei, un plan de stabilizare, restructurare operațională și relansare a activității companiei.

Principalele măsuri luate se referă la obținerea unei finanțări, în perioada de reorganizare, pentru activitatea curentă (leasing financiar pentru achiziția unei instalații de foraj de mare adâncime, factoring și scrisori de garanție pentru bună execuție a lucrărilor) și asigurarea consolidării activității prin derularea contractelor cu parteneri strategici. Totodată, s-au prospectat piețe și proiecte noi în India, Iran și Kazahstan.

Proiectul de reorganizare a câștigat încrederea creditorilor, care au aprobat planul. Prin urmare, DAFORA a reluat tranzacționarea la Bursa de Valori București în urmă cu trei zile la un preț de 0,0071 lei pe acțiune.

„Chiar dacă societatea este în insolvență, creșterea cotației bursiere confirmă viabilitatea în piață a modelului de restructurare propus de CITR. Confirmarea planului de reorganizare de către instanță, care a avut ca efect reluarea tranzacționării, și eforturile pe care le-am făcut pentru stabilizarea, restructurarea și relansarea companiei se înscriu în modelul nostru de competență: CITR crede în redresarea companiilor românești și susține cu toate resursele salvarea valorii economice prin sprijinirea celei de-a doua șanse a business-urilor în dificultate”, a spus Vasile Godîncă-Herlea, CEO CITR.