Dark web: Ce este „Internetul ascuns”?

01.01.2021

Dimensiunea internetului este una gigantică, cu milioane de pagini web şi servere, iar open web-ul reprezintă sub 5% din totalul internetului. Dark web sau Internetul ascuns reprezintă aşa-numita „parte întunecată” a Internetului, care nu este accesibilă motoarelor standard de căutare. Dark web-ul este o parte a deep web-ului şi este utilizat pentru menținerea activității anonime și private pe internet, ceea ce poate fi folosit atât pentru activităţi legale, cât şi ilegale.

Potrivit Kasperski, compania de software care produce programe de securitate, dimensiunea internetului este una gigantică, cu milioane de pagini web şi servere, însă internetul vizibil (open web), adică acele site-uri care pot fi accesate cu ajutorul motoarelor standard de căutare, precum Google, Bing sau Yahoo, reprezintă doar vârful icebergului. Din punct de vedere procentual, open web-ul reprezintă sub 5% din totalul internetului.

Open web-ul reprezintă sub 5% din totalul internetului

Diferenţa dintre deep web şi dark web

Dacă folosim în continuare metafora icebergului, deep web se află sub suprafața apei și reprezintă aproximativ 90% din toate site-urile web. De fapt, conform Kasperski, acest web ascuns este atât de mare încât este imposibil să aflăm cu exactitate câte pagini sau câte site-uri active include.

Deşi uneori deep web este folosit ca sinonim pentru dark web, lucrurile sunt puţin diferite. O mare parte din aşa-numitul deep-web este legal şi sigur, în timp de dark web-ul este termenul folosit pentru acea parte a internetului care se ocupă de activităţi ilicite.

Ce include deep web-ul şi de ce este atât de voluminos? Cea mai mare parte a deep webului este formată din baze de date, adică fişiere publice şi private protejate care nu sunt conectate la internetul vizibil. Acestea pot fi accesate doar dacă acest lucru se realizează din baza de date în sine.

Cea mai mare parte a deep webului este formată din baze de date, adică fişiere publice şi private protejate care nu sunt conectate la internetul vizibil

De asemenea, tot în deep web intră şi reţelele Intranet, adică acele rețele interne ale întreprinderilor şi guvernelor utilizate intern pentru a comunica și controla aspecte private din cadrul organizațiilor lor.

Cum se accesează deep web-ul?

În cazul în care vă întrebați cum aţi putea să accesaţi deep web-ul, trebuie să ştiţi că, cel mai probabil, îl folosiți deja zilnic. Termenul deep web se referă, aşadar, la toate paginile web care nu pot fi identificate de motoarele de căutare. Site-urile şi aplicaţiile deep web pot fi protejate de diverse parole, de firewall, fiind criptate pentru accesul public. Alte site-uri şi aplicaţii deep web sunt făcute în aşa fel încât să nu fie accesate de motoarele de căutare sau de crawlere. Fără a fi, prin urmare, vizibile, aceste pagini sunt ascunse din diferite motive. Majoritatea acestor pagini sunt ascunse de internetul vizibil pentru a proteja informațiile utilizatorilor sau întreprinderilor și confidențialitatea lor.

Deep web-ul cuprinde informaţii precum conturi bancare, dosare medicale, bilanțuri contabile, baze de date ale firmelor, dosare din instanţă etc.

Ce este dark web-ul?

Însă deep web-ul cuprinde şi o parte „mai întunecată”, numită dark web. Pentru utilizatori, această parte a internetului este folosită pentru a ocoli restricţii legale, începând cu filme şi muzică piratată, până la activităţi mult mai periculoase, precum terorism, trafic de droguri, pornografie etc.

Aceasta este accesibilă cu un software specializat, fiind „locul de întâlnire” al hackerilor şi aşa-numiţilor infractori cibernetici.

Multe persoane se întreabă dacă utilizarea dark webului este legală. Răspunsul dat de Kasperski este următorul: dark web-ul se află, de fapt, într-o zonă gri a legalităţii. Utilizarea lui înseamnă, de obicei, implicarea în activităţi care sunt ascunse public. Întrucât toată activitatea desfăşurată pe dark web este anonimă, este extrem de greu de dezvăluit ceea ce se întâmplă în această parte întunecată a internetului. Însă, dacă identitatea celor care desfăşoară activităţi pe dark web ar fi făcută publică, atunci tot ce se întâmplă acolo ar intra sub incidenţa legilor penale.

Dark web este o parte extrem de ascunsă a Internetului cu care puţini oameni interacţionează

Simpla navigare pe paginile dark web nu este ilegală, însă cei care fac acest lucru devin foarte uşor o ţintă pentru infractorii cibernetici, mai ales dacă nivelul de experienţă a utilizatorului în domeniul IT nu este unul prea mare.

Ce se găseşte pe site-urile dark web?

Deşi există multe „mituri” despre dark web, acesta îşi merită reputaţia de „parte întunecată a internetului”. Un studiu realizat în cadrul King College din Londra arată că din 5.205 site-uri analizate din dark net, 2.723 conţineau informaţii ilicite. Raportul a constatat că vizitatorii site-urilor dark web pot cumpăra și vinde arme, droguri, bani contrafăcuți, conturile Netflix ale altor persoane, numere de carduri de credit și multe altele. De asemenea, s-au descoperit şi programe software care pot fi utilizate pentru a accesa computerele altor persoane. Tot pe site-urile dark web analizate s-au găsit şi versiuni online ale unor cărţi, rapoarte care includeau informaţii politice și mai multe site-uri create de utilizatori care doresc să expună informaţii despre corupția corporativă și guvernamentală.

Conform informaţiilor publicate de Norton, criptomonedele sunt cele care fac ca dark web-ul să fie mult mai accesibil, întrucât monedele virtuale permit realizarea de tranzacţii anonime.

Criptomonedele sunt cele care fac ca dark web-ul să fie mult mai accesibil, întrucât monedele virtuale permit realizarea de tranzacţii anonime

Prin urmare, dark web-ul reprezintă un „loc” nesigur pentru cei care vor să navigheze pe internet, întrucât nu are nicio reglementare. În plus, pentru utilizatori este extrem de greu să distingă ce pagini nu reprezintă niciun pericol şi din acest motiv cei care accesează dark web-ul devin foarte uşor victime ale infractorilor cibernetici.

Citeşte şi Cele mai folosite aplicaţii din lume

 

 

Citiți și despre: