Evoluția preţului cuprului reprezintă un indicator foarte bun al industriei şi al creşterii economice. În 2016, cuprul a avut o evoluţie destul de bună, chiar dacă nu a reuşit să încheie anul cu o creştere puternică. În plus, analiştii pieţelor de mărfuri spun că este posibil ca în 2017 preţul acestui metal să atingă un nivel record. Care sunt, aşadar, motivele pentru care cuprul a ajuns să fie un metal atât de scump?
Fiind un bun conducător de căldură, cuprul, denumit şi metalul roşu, are întrebuinţări în diverse ramuri industriale: de la construcţii la cabluri electrice şi auto, până la obiecte decorative sau casnice. În plus, acest metal este considerat un barometru al industriei şi economiei mondiale, întrucât este extrem de mult folosit în producţie, iar dacă cererea de cupru este în creştere înseamnă că producţia este şi ea pe un trend pozitiv, fapt care aduce cu sine şi un avans economic. Pe piaţa internaţională a cuprului, jocurile sunt făcute de China, țară care singură folosește în jur de 54% din cererea de cupru la nivel mondial.
„Un metal preţios”
La începutul anului trecut, un investitor afirma pentru Bloomberg că cuprul a ajuns să fie un metal preţios. „Cuprul este cea mai dorită materie primă. Suntem foarte interesați de proiectele de cupru la nivel global”, afirma acesta.
Evoluţia preţului cuprului reprezintă un indicator foarte bun al industriei şi al creşterii economice, în condiţiile în care acest metal este folosit pe scară largă.
În luna decembrie 2016, preţul cuprului a atins un nivel maxim al ultimelor 18 luni, în contextul în care activitatea de producţie la nivel mondial este în creştere. Astfel, cotaţiile overnight ale metalului, cu livrare în martie 2017, au depăşit nivelul de 5.800 de dolari pe tonă, pe bursa Comex din New York.
În plus, conform analiştilor, avansul este explicat şi de faptul că, în noiembrie 2016, importurile de cupru ale Chinei au avansat faţă de luna octombrie a anului trecut cu 31 de procente, la 380.000 de tone, conform datelor Reuters. În schimb, comparativ cu nivelurile înregistrate în aceeaşi perioadă a anului 2015, importurile sunt încă în scădere, cu 18 procente.
Creştere importantă faţă de nivelul din criză
Anul trecut nu a fost extrem de bun, în general, pentru metalele preţioase, însă cuprul este, la ora actuală, cu 37% mai mare decât în urmă cu şase ani, în timpul crizei financiare mondiale, când producţia la nivel internaţional era destul de mică.
De asemenea, în noiembrie 2016, în săptămâna dinaintea alegerilor din Statele Unite, cotaţia cuprului a avansat cu 3%, urcând pe pieţele asiatice pentru a şaptea şedinţă consecutivă şi ajungând la 15% peste nivelul înregistrat la începutul săptămânii, ceea ce înseamnă cea mai bună creştere săptămânală de după 1980.
Cererea din China
Modul în care cuprul se apreciază a fost amplificat şi de faptul că cererea din China, cel mai mare utilizator mondial, s-a dovedit a fi peste aşteptări, după ce injecţiile de capital din economie, efectuate în prima parte a anului trecut, au susţinut o creştere importantă în domeniul construcţiilor şi cel al imobiliarelor.
În 2017, consumul de cupru din China va depăşi 12 milioane de tone, în condiţiile în care această ţară a alocat sume uriaşe pentru dezvoltarea reţelei de energie, unde este nevoie de mult cupru.
Pe de altă parte, unii analişti explică faptul că în 2016 preţul cuprului a fost cât de cât temperat datorită estimărilor nu foarte pozitive legate de evoluţia cererii venite din China, precum și de temperarea economică din această ţară.
Un mic excedent în 2017
Aşadar, pentru 2017, cu toate că piaţa mondială de cupru ar putea fi caracterizată de „un mic excedent”, preţurile nu se vor reduce, neexistând o presiune pe aceste cotaţii. În schimb, o creştere a consumului, precum şi un avans al industriei vor duce la o performanţă destul de bună pentru acest metal.
Piaţa mondială a cuprului este estimată la 25 de milioane de tone, dintre care 12 milioane de tone merg în China
„Piaţa mondială a cuprului, estimată la 25 de milioane de tone, va avea un mic surplus în 2017, cuprins între 100.000 şi 150.000 de tone. Însă acest surplus este destul de mic în raport cu dimensiunea totală a pieţei şi, prin urmare, piaţa cuprului va rămâne una echilibrată şi în acest an”, a explicat un analist.
Ce spune cel mai mare producător din lume
În ceea ce priveşte producţia de cupru la nivel mondial, părerile sunt împărţite. Aşadar, cel mai mare producător de cupru, societatea Codelco din Chile, spune că surplusul global din domeniu va persista şi în 2017, fapt care va face ca avansul preţurilor din 2016 să nu fie unul de durată.
În 2015, preţul metalului roşu a pierdut 25% din cauza încetinirii creşterii economiei Chinei, care a afectat cererea, alimentând excedentul global. În aceste condiţii, companiile miniere au fost nevoite să-şi diminueze costurile sau să închidă minele.
România este ţara cu cele mai mari rezerve exploatabile de cupru din Europa, compania Cupru Min deţinând 60% din aceste rezerve. Compania Cupru Min este controlată de Ministerul Economiei, iar în 2015, aceasta a avut o producție medie lunară de aproximativ 3.000 de tone de concentrat și de 500 de tone de cupru.