Slide

Stiri: IT&C

Atacuri cibernetice

De ce se tem angajaţii românii când lucrează cu informaţii sensibile?

15.06.2017

Warning: DOMDocument::loadHTML(): htmlParseEntityRef: no name in Entity, line: 10 in /home/jurnalul/public_html/www/wp-content/themes/jurnalul/functions.php on line 2878

Majoritatea angajaților companiilor din ţara noastră se consideră expuși la vulnerabilitățile cibernetice la locul de muncă (53,12%), în contextul în care trei sferturi din ei (76,38%) lucrează în fiecare lună cu informații sensibile, relevă cel mai recent studiu Kingston Technology.

Cercetarea și-a propus să analizeze importanța soluțiilor de securizare a datelor pentru companiile locale și gradul de utilizare a unor politici de securitate precum criptarea datelor transferate.

Aşadar, 88,23% dintre respondenți consideră că securizarea datelor este importantă sau extrem de importantă, procentul celor care susțin că acest aspect nu este deloc important fiind foarte scăzut (1,26%). Cu toate acestea, aproape jumătate dintre angajați (48,70%) consideră că măsurile de securitate aplicate în cadrul companiilor asigură doar parțial securitatea datelor.

În plus, mai mult de jumătate dintre persoanele chestionate au afirmat că lucrează zilnic cu informații sensibile (58,93%) și folosesc soluții cu criptare pentru protecția datelor transferate (57,81%). Cele mai utilizate metode de transfer al datelor sensibile din cadrul companiilor sunt serviciile cloud securizate (34,27%), stick-urile USB fără criptare (24,18%) și stick-urile USB cu criptare (22,85%).

„Gradul de sofisticare al atacurilor cibernetice a evoluat semnificativ în ultimii ani, iar majoritatea companiilor încă nu au strategii de protecție a datelor: cine are acces la date, la ce tip de date şi pe ce cale. Breșele de securitate pot fi prevenite cu ajutorul tehnologiei și a unor politici pentru circulația sigură a datelor, criptarea fiind una dintre ele. Kingston a dezvoltat soluții de criptare a stick-urilor USB, care oferă un grad sporit de securitate a datelor, o mai mare flexibilitate a angajaților și posibilitatea gestionării dispozitivelor”, a declarat Gabriel Gîdea, director de dezvoltare Kingston Technology România și Bulgaria.

În plus, încrederea generală în măsurile de securizare utilizate de companiile care procesează datele clienților (rețele de socializare, furnizori de servicii online, companii telecom, instituții publice etc.) este moderată. Astfel, doar 52,28% dintre participanții la studiu au afirmat că au încredere „într-o oarecare măsură” în politicile de securitate utilizate de companiile care procesează datele clienților, iar 28,03% dintre aceștia s-au declarat sceptici în privința măsurilor de securizare a datelor folosite de către aceste companii.

Aşadar, atacurile cibernetice agresive din ultimii ani au determinat și necesitatea adoptării unor strategii de securitate adecvate amenințărilor actuale. Astfel, în opinia respondenților, bugetele dedicate securității digitale vor crește moderat în următorii 5 ani (47,02%), 37,42% declarând că acestea vor crește semnificativ. Pe de altă parte, 13,59% dintre respondenți anticipează că bugetele amintite vor stagna, iar 1,96% se așteaptă la scăderi ale bugetelor pentru securizarea datelor companiei pentru care lucrează.