Slide

Stiri: Finanțe

De ce trebuie să ţineţi cont când alegeţi un produs de economisire în beneficiul copiilor

28.05.2015

În România, piața produselor de economisire în beneficiul copiilor este extrem de competitivă, asiguratori, bănci și societăți de administrare a investițiilor încercând să domine o cotă cât mai mare de piață. Cele mai cunoscute astfel de produse sunt asigurările cu componentă investițională și conturile de economii.

„De cele mai multe ori, părinții își doresc să finanțeze educația copiilor lor și, astfel, încearcă să se pregătească financiar pentru a putea acoperi costurile presupuse de studiul la o facultate de renume. Cât costă? Cele mai scumpe taxe de școlarizare și costuri de trai sunt la universitățile americane”, a afirmat Corina Cojocaru, Manager Marketing – Vânzări, Certinvest.

De exemplu, la universități precum Harvard, Yale sau MIT, un an de facultate costă în jur de 40.000 Euro. La această sumă se se adaugă costul de trai – chirie, mese, cărți, asigurări medicale, transport etc – care poate ajunge anual la 60.000 de Euro.

În Europa, costurile sunt ceva mai reduse pentru copiii români. Spre exemplu, costul anual de școlarizare la universitățile britanice, precum Oxford sau Cambridge, este de aproape 13.000 de Euro, la care se adaugă circa 13.000 de Euro anual pentru costuri de trai.

Bugetul pentru părinții care vor să își trimită copiii să urmeze o facultate de top din străinătate trebuie să fie unul foarte generos, în medie, cuprins între 78.000 Euro – 180.000 Euro, pentru cei 3 ani de studiu. Totuşi, pentru cei mai mulți părinți, aceste sume reprezintă valoarea apartamentului sau, în cazurile fericite, a casei unde locuiesc, iar economiile puse deoparte se încadrează în acest buget în foarte puține cazuri.

„Din ce în ce mai atractive pentru părinți încep să devină excursiile educaționale în jurul lumii, din dorința de a-și expune copiii la culturi și civilizații diferite și de a le arăta cum trăiesc oamenii în alte colțuri ale lumii, în încercarea de a-i ajuta să devină mai maturi și mai autonomi. Un alt motiv pentru popularitatea în creștere a acestui tip de cadou de absolvire sau de promovare a Bacalaureatului este costul, mult mai redus comparativ cu varianta finanțării unei universități de renume. Astfel, pentru o excursie cu tematica „Cele 7 minuni ale lumii”, cu vizitarea Colosseum-ului din Roma, a ruinelor maiașe Chicken Itza din Mexic și Machu Picchu din Peru, a statuii lui Iisus din Rio de Janeiro, a Marelui Zid Chinezesc, a Taj Mahal-ului din India, a orașului antic Petra din Iordania, cu experimentarea stilului de viață din toate aceste locuri, dar și din Australia, costul începe de la aproximativ 11.000 de Euro”, a mai spus specialistul Certinvest.

Totodată, varianta unei sume economisite pentru finanțarea unui start-up fondat de copii este luată în calcul de părinți, tot mai adesea, mai ales pe fondul deschiderii din ce în ce mai mari către antreprenoriat în rândul tinerilor. În acest caz, părinții iau în calcul un ajutor ce variază, în medie, în intervalul 20.000 Euro-50.000 Euro.

Aşadar, la ce trebuie să fie atenți părinții când caută instrumentele potrivite pentru economisirea în beneficiul copiilor? Conform specialiştilor Certinvest, în primul rând, este foarte important obiectivul și în cât timp se așteaptă ca acesta să se materializeze.

De asemenea, tipul produsului financiar ales pentru economisirea în beneficiul copiilor joacă și el un rol foarte important.

Dacă orizontul este îndelungat (10-15 ani), părinții ar trebui să se orienteze către instrumente financiare cu orizont de timp îndelungat și cu un grad de risc asumat mai mare, căci acestea performează, de obicei, mai bine decât instrumentele financiare cu grad de risc mediu sau scăzut, pe intervale lungi de timp.