Guvernul a decis reducerea TVA la 9%, la toate alimentele, de la 1 iunie. Astfel, conform Executivului, aplicarea reducerii se va face la toate alimentele, fără diferențieri, pentru simplificarea aplicării acestei măsuri.
De asemenea, Taxa pe Valoarea Adăugată se va reduce și la băuturile nealcoolice și la serviciile din alimentația publică.
În plus, Guvernul susține și reducerea generală a TVA, la 20%, de la 1 ianuarie 2016, alături de celelalte măsuri din Codurile Fiscale, după dezbaterea acestora din Parlament
”Cresterea TVA din 2010 a fost cea mai grea măsură economică pentru România și pentru buzunarul cetățenilor, alături de tăierea salariilor”, a afirmat primul ministrul, Victor Ponta, în ședința de Guvern.
Costul la buget – 5 miliarde de lei pe an
Conform sursei citate, măsura reducerii TVA este sustenabilă, în contextul în care costul estimat este de 5 miliarde lei pe an, dintre care 3,3 miliarde lei au fost deja încasați suplimentar în primul trimestru al acestui anului.
De asemenea, măsura este ușor de administrat, prin aplicarea ei generală la toate alimentele și băuturile nealcoolice, precum și serviciile de alimentație publică, în timp ce ponderea cheltuielilor cu alimente în veniturile populației este cea mai mare din Uniunea Europeană.
Reducerea evaziunii și creșterea competiției
Totodată, Guvernul estimează că scăderea TVA va duce la reducerea evaziunii fiscale în domeniul alimentar, în condițiile în care la ora actuală evaziunea la alimente este una din cele mai mari din România, și va determina o creștere a competiției în acest domeniu.
Înainte de a lua decizia de reducere a TVA, Executivul a avut consultări cu Banca Națională a României, Comisia Europeană și cu Fondul Monetar Internațional.