Stiri: Finante

Deblocarea tehnologiei Blockchain pentru sistemul bancar

11.08.2018

Beneficiile tehnologiei Blockchain în sectorul bancar devin din ce în ce mai vizibile, pe măsură ce tot mai multe bănci încep să își creeze propriile rețele Blockchain sau se înscriu într-o astfel de rețea. O reprezentare simplificată a tehnologiei Blockchain este o bază de date sigură, online, ce conține tranzacții ce vizează orice fel de documente, precum contracte imobiliare, active financiare și fixe, contracte comerciale, polițe de asigurări, evenimente IoT sau tranzacții digitale și care pot fi validate, stocate și partajate în rețea prin intermediul cloud-ului.

Deși tehnologia nu este încă matură, există totuși multe studii de piață și testimoniale ale clienților care afirmă că tehnologia Blockchain reduce semnificativ costurile băncilor cu infrastructura. Prin urmare, nu este de mirare că peste 70% dintre băncile din toată lumea experimentează Blockchain cu permisiune.

„Din punctul meu de vedere acum asistăm la a doua etapă a transformării digitale, în care implementarea tehnologiilor emergente, alături de valul Fintech, devine vizibilă. Prima fază a digitalizării din perioada 2011-2014 a permis multor bănci să se bucure de o creștere solidă și de o largă transformare, concentrându-se pe experiența clientului și mobilitate, și mai puțin pe o integrare a unor tehnologii competitive sau disruptive din punct de vedere al modelului de business”, Cristian Cârstoiu, Partener în cadrul Departamentului de Asistență în Afaceri, EY România

Unul dintre cele mai timpurii cazuri de utilizare implementate de către bănci este cel al plăților internaționale pentru reconciliere și verificare, cu implementare în timp real la bănci internaționale de top, precum Santander. Și inițiativele KYC au înregistrat o intensificare a adoptării tehnologiei Blockchain. Considerăm că și în România aceste cazuri de utilizare sunt relevante, în contextul plăților semnificative ale diasporei către băncile naționale.

Oportunitatea adoptării aplicațiilor Blockchain poate fi analizată din perspectiva a trei obiective:  (1) îmbunătățirea eficienței operaționale, (2) majorarea veniturilor și (3) reducerea riscului operațional și al fraudelor.

Patru factori cheie pot accelera adoptarea tehnologiei Blockchain în sectorul bancar din România: Elaborarea de scenarii de utilizare care să vizeze cele trei obiective: comercialul și IT-ul trebuie să colaboreze pentru a identifica puncte nevralgice clare, care ar putea fi tratate prin intermediul tehnologiei Blockchain. Implicarea din timp a Băncii Naționale este recomandată, pentru a depăși obstacolele reglementărilor; Un nivel mai mare de îndrumare din partea Băncii Naționale cu privire la modelul de guvernanță al unor astfel de registre descentralizate și acordarea permisiunii de a experimenta pe anumite teme agreate; Disponibilitatea uneia sau a mai multor bănci mari de a implementa și a iniția diverse programe pilot; Cooptarea de parteneri specializați pe tehnologie care să ofere consultanță pe infrastructură și securitate, să ajute la crearea unui potențial de business mai larg și să vină cu o perspectivă de nivel internațional asupra guvernanței și interoperabilității datelor.