Decembrie 2014

Anul 2014 a fost unul în care a existat un echilibru economic sensibil. În timp ce multe companii au început să revină pe profit, după o perioadă în care își limitau pierderile, alte companii se află în continuare în imposibilitatea de a se dezvolta. În timp ce s-a redus povara fiscală în anumite sectoare de activitate, au fost introduse noi impozite în domenii vitale pentru o creștere economică susținută. Atragerea de investitori noi și, implicit, de capital substanțial, a rămas în continuare slabă în România.

Care sunt așteptările pentru anul viitor? Reprezentanții mediului de afaceri trag semnale de alarmă, potrivit cărora autoritățile trebuie să se preocupe mai puternic asupra problemelor deja existente în legislația actuală. În plus, nevoia bugetelor pentru domeniile cercetării și dezvoltării este din ce în ce mai puternică pentru dezvoltare. Mai mult decât atât, pentru a încuraja investitorii de peste granițe să-și dezvolte o afacere în România este necesară impunerea unui an fiscal diferit față de cel calendaristic, care să corespundă cu cel financiar și, nu în ultimul rând, deduceri și ajutoare financiare pentru companiile aflate la început de drum. Nu în ultimul rând, multe companii pledează pentru taxarea inversă în acele activități cu un risc ridicat de evaziune.
Chiar dacă noul președinte Klaus Iohannis are prerogative limitate privind schimbările ce se pot aduce în mediul de afaceri, antreprenorii privesc schimbarea optimiști, întrucât noul președinte poate oferi impulsul necesar Guvernului pentru modificări benefice. Relaxarea fiscală, stabilitatea legislativă și predictabilitatea sunt cele trei dorințe ale mediului de afaceri pentru noul an.