Jurnalul de Afaceri decembrie 2019

Decembrie 2019

Se apropie Sărbătorile de iarnă și, odată cu acestea, în toate companiile se pregătesc surprize pentru angajați: de la prime și diferite bonusuri, la cadouri și petreceri tematice.

Anul trecut, Sodexo, una dintre cele mai mari companii care emite tichete cadou în țara noastră, explica faptul că în 2018 s-au emis cu 32% mai multe tichete cadou, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. Asta demonstrează încă o dată faptul că preferințele angajatorilor se îndreaptă spre oferirea de tichete cadou, comparativ cu o primă sau un bonus în bani, iar acest lucru nu este de mirare având în vedere faptul că acestea nu sunt impozitabile. Din analizele Sodexo, jumătate din companiile ce oferă tichete cadou își desfășoară activitatea în domenii precum servicii, distribuție sau sectorul industrial, acestea acoperind așadar o paletă largă din domeniul de afaceri românesc.

Unul dintre cele mai așteptate momente ale anului pentru toți cei care sunt angajați este cu siguranță petrecerea de dinainte de Crăciun, iar asta nu doar pentru distracția în sine, ci mai ales pentru faptul că este un moment perfect în care salariații se apropie mai mult unii de ceilalți, dezvoltând ulterior o colaborare mai benefică în timpul orelor de program. Tocmai de aceea, pe lista priorităților organizatorilor de astfel de evenimente este dezvoltarea activităților comune, activități ce vor dezvolta echipele și care pun accent pe efortul comun și nu cel individual.

Finalul anului vine de multe ori și cu sesiuni dedicate, timp în care companiile analizează performanța atât a business-ului, cât și cea individuală, a angajaților. Așadar, ultima lună din fiecare an începe pentru mulți dintre noi cu noi termene limită și activități complexe, însă toate acestea sunt la baza unei dezvoltări normale a carierei sau a business-ului, în funcție de poziția pe care o avem pe harta afacerilor românești.