Decembrie 2020

Tehnologiile și procesele dezvoltate în ultimii zeci de ani au schimbat nu doar economia, ci întreaga societate așa cum o cunoaștem acum. Pandemia de COVID-19 ne-a arătat că fără tehnologiile pe care le avem la dispoziție nu am fi putut să trecem peste o astfel de criză fără ca lumea să se fi oprit. Sistemul de transporturi ar fi fost blocat. Segmentul de producție ar fi fost înghețat, fie că vorbim despre cel alimentar, fie că ne gândim la producția de energie electrică. Educația ar fi luat o pauză, iar exemplele pot continua.

Una dintre cele mai mari schimbări care a avut loc pe parcursul anului 2020 este modul în care privim cu toții lucrul de acasă. Prezența din clasicele birouri a fost înlocuită cu lucrul de de la distanță, chiar și pentru unii dintre cei care lucrează în industrii în care nu ne-am fi putut închipui în trecut că este posibil. Până și unii angajați din domeniul producției și-au dat seama de faptul că nu este nevoie de prezența lor fizică timp de cinci zile pe săptămână. Următorul pas logic în această zonă ar fi o transformare a modului în care se vor utiliza birourile și spațiile de lucru, lucru care ar modifica industria de real estate.

O altă schimbare majoră a avut loc în zona digitală. Dezvoltarea din ultimele luni a fost comparabilă cu ceea ce în mod normal ar fi avut loc în doi ani. Zona de comerț online, utilizarea resurselor și funcționalităților din zona de cloud IT sunt doar câteva exemple, iar acum ne așteptăm cu toții la digilizarea și simplificarea zonei de administrație publică.

Anul 2020 a fost cu siguranță un an al schimbărilor. Am trecut prin inovații și dezvoltări ale sectoarelor unde credeam că lucrurile au stagnat și există afaceri care acum sunt nevoite să se confrunte cu acceptul unui faliment sau blocaje majore. Ce va urma în 2021? Dezvoltarea și mai mult a inovației.