Stiri: Finante

Declaratia de beneficiar real

Până când se poate depune Declaraţia de beneficiar real?

31.05.2021

Declaraţia de beneficiar real. Guvernul a adoptat proiectul de Ordonanţă de Urgenţă prin care se amână, până la 1 octombrie, termenul de depunere a declaraţiei de beneficiar real. Astfel, Executivul a adoptat proiectul de Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului pentru prelungirea unor termene privind depunerea unor documente prevăzute în sarcina persoanelor juridice înregistrate la Registrul Comerţului.

Ordonanţa stabileşte termenul pentru depunerea declaraţiei anuale de beneficiar real în anul 2021 la data de 1 octombrie, indiferent de data aprobării situaţiilor financiare anuale.

Declaraţia de beneficiar real. Legea nr. 101/2021

Declaraţia anuală de beneficiar real a fost reintrodusă prin Legea nr. 101/2021 cu un termen de depunere de 15 zile de la data aprobării situaţiilor financiare anuale. Acest termen scurt a fost introdus chiar în perioada în care persoanele juridice obligate să depună declaraţia anuală aprobă situaţiile financiare anuale.

Acest lucru a generat incertitudine cu privire la obligaţiile de declarare ale persoanelor juridice prin raportare la momentul aprobării situaţiilor financiare şi cel al intrării în vigoare a Legii nr. 101/2021.

Ordonanţa de Guvern adoptată răspunde atât nevoii ca la sfârşitul perioadei de raportare Registrul beneficiarilor reali să colecteze datele tuturor persoanelor juridice supuse raportării, cât şi ca această colectare să aibă loc într-o fereastră de timp previzibilă şi rezonabilă, indiferent de momentul aprobării situaţiilor financiare anuale, conform Ministerului Economiei.

Citeşte şi Ghid fiscal pentru contribuabili. Ministerul de Finanţe şi ANAF, decizie importantă