Stiri: Finante

Recensământ 2022: INS prelungeşte perioada de recenzare

Declarația unică 2019 termen depunere. Anunțul făcut de Ministerul de Finanțe

08.03.2019

Declarația unică 2019 termen depunere. Ministerul Finanțelor Publice a anunțat că termenul de depunere pentru Declarația Unică 2019 se prelungește până pe data de 31 iulie. Inițial, acest document trebuia depus până pe 15 martie.

Modificarea este prevăzută într-un proiect de Ordonanţă, publicat de Ministerul Finanţelor.

Declarația unică 2019 termen depunere. Ce prevede Ordonanța de Urgență

„Prin prezenta ordonanţă de urgenţă se propune, pentru anul 2019, prorogarea termenului de depunere a Declaraţiei unice privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice, precum şi a formularului 230 „Cerere privind destinaţia sumei reprezentând 2% sau 3,5% din impozitul anual pe veniturile din salarii şi din pensii’, până la data de 31 iulie 2019, inclusiv. Totodată, se propune şi prorogarea termenului pentru plata impozitului pe venit şi a contribuţiilor sociale obligatorii, datorate de persoanele fizice în situaţiile reglementate de Codul fiscal, până la data de 31 iulie 2019, inclusiv”, se precizează în proiectul citat.

Declarația unică 2019 termen depunere. Evitarea sistemului electronic

Conform Ministerului de Finanțe, acesta decizie s-a luat pentru evitarea blocării sistemului electronic. Din acest an, Declaraţia Unică se poate depune doar prin mijloace electronice de transmitere la distanţă prin intermediul:

  • serviciului „Spaţiul privat virtual”
  • serviciului „Depunere declaraţii”

Declarația unică 2019 termen depunere. Imposibilitatea depunerii documentului

Astfel, decizia a fost luată luând în considerare caracterul de noutate al procedurii de depunere a Declaraţiei unice privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice doar prin mijloace electronice de transmitere la distanţă, respectiv prin intermediul serviciului „Spaţiul privat virtual” şi prin intermediul serviciului „Depunere declaraţii”, şi numărul mare de contribuabili care accesează portalul ANAF, în scopul evitării blocării sistemului electronic şi implicit imposibilitatea de depunere a declaraţiilor în termenul legal.

De asemenea, sursa citată mai precizează că prelungirea termenului a venit și în scopul evitării aplicării de sancţiuni pentru neîndeplinirea obligaţiilor declarative şi de plată şi în vederea protejării interesului contribuabililor, raportat la buna lor credinţă.

Declarația unică 2019 termen depunere. Bonificație de 5%

Pentru depunerea Declaraţiei unice prin mijloace electronice şi plata integrală a obligaţiilor fiscale până la data de 31 iulie 2019, inclusiv, se va acorda o bonificaţie de 5%.

Citește și Metro lansează campania Micile Anteprenoare