Termenul limită de depunere a declarației unice aferente veniturilor realizate în 2020 și/sau estimate pentru 2021 este săptămâna viitoare. Chiar dacă, în acest an, contribuabilii au avut parte de mai multă predictibilitate în ceea ce privește obligațiile de conformare, mulți au amânat completarea și depunerea acestei declarații până în ultimul moment. Declarația unică trebuie completată de persoanele fizice care obțin venituri de regulă extrasalariale.
Care este data limită de depunere a Declarației Unice?
Data de 25 mai 2021 a fost stabilită ca termen limită pentru depunerea declarației unice pentru veniturile realizate în 2020 și/sau estimate în cursul acestui an.
Declarația Unică – Bonificații 2021
Codul Fiscal prevede că, începând cu anul 2021, contribuabilii care depun declarația unică ar putea beneficia de o bonificație de până la 10% din impozitul pe venit anual, precum și din contribuțiile sociale. Nivelul bonificației, termenele de plată și condițiile de acordare ar fi trebuit stabilite prin legea bugetului de stat pentru 2021, care a fost publicată în Monitorul Oficial în data de 9 martie 2021, iar de la această dată, în termen de 60 de zile, ar fi trebuit să se stabilească procedura de acordare a bonificației, prin ordin al ministrului finanțelor publice, afirmă Radu Derscariu, Director, și Diana Mihai, Consultant Senior, Global Employer Services, Deloitte România
Cu toate acestea, în legea bugetului de stat pentru 2021 nu există prevederi cu privire la bonificațiile oferite.
Care au fost dificultățile întâmpinate?
Chiar dacă sistemul de bonificații a fost prevăzut odată cu introducerea declarației unice pentru depunerea online și/sau plata la timp sau chiar anticipată a obligațiilor fiscale, aceasta nu a fost corelată cu sistemele informatice și cu practica autorităților fiscale.
Spre exemplu, pentru anul 2019, inițial nu au fost prevăzute bonificații, dar au fost reintroduse în 2020, pentru îndeplinirea la timp a obligațiilor fiscale declarative și de plată pentru anul anterior. Modificarea legislativă a venit foarte târziu (14 mai 2020, prin Ordonanța de Urgență nr. 69/2020), după ce mulți contribuabili depuseseră deja declarația unică pentru 2019. Așa că aceștia au fost nevoiți să depună declarație rectificativă pentru a beneficia de bonificațiile reintroduse (5% pentru depunerea declarației unice prin intermediul mijloacelor electronice și 5% pentru efectuarea plății în termenul prevăzut de lege), declară Radu Derscariu, Director, și Diana Mihai, Consultant Senior, Global Employer Services, Deloitte România.
Care sunt principalele provocări aduse de Declarația Unică?
Provocările au apărut și în cazul în care contribuabilii încearcă să recupereze bonificația aferentă declarației din anul 2019 din obligațiile fiscale viitoare. În ultima perioadă, mai ales de când a fost introdus sistemul de bonificații, au existat situații în care contribuabilii au primit somație de plată și titluri executorii. Acestea au fost emise pentru facilitățile fiscale accesate, în speță bonificații, în cadrul raportării anuale a veniturilor.
În aceste condiții, este foarte important ca aspectele de ordin legislativ, cât și procedural, cu privire la raportarea anuală a veniturilor ca proces amplu care cuprinde și sistemul de bonificații să fie aduse la cunoștința contribuabililor în timp util, tocmai pentru a crește gradul de conformare, conform Radu Derscariu, Director, și Diana Mihai, Consultant Senior, Global Employer Services, Deloitte România
Citește și Câte locuri de muncă oferă ANOFM în mai 2021?