DefCamp 2023

DefCamp 2023: Noi provocări pentru securitatea cibernetică

DefCamp 2023. Evoluția situației economice și geopolitice aduce noi provocări pentru securitatea cibernetică, hackerii etici confruntându-se cu o creștere semnificativă a amenințărilor informatice. În 2020, 20% dintre atacuri erau de tip ransomware, potrivit unui studiu internațional, și afectau aproape un sfert din companii. În prezent, în 2023, numărul de breșe de date cauzate de atacurile de tip ransomware și făcute publice a crescut cu 79%. Pentru a discuta soluții la astfel de probleme, dar și tendințe actuale din infosec, peste 2.000 de experți în securitate cibernetică se reunesc la DefCamp, cea mai importantă conferinţă anuală de hacking şi securitate cibernetică din Europa Centrală şi de Est.

DefCamp 2023 are loc în perioada 23-24 noiembrie

Dezvoltarea comunității de experți, oportunitățile de conectare și de informare reprezintă prioritatea celei de-a 13-a ediții a DefCamp, care are loc la București, între 23-24 noiembrie 2023, în Hala Laminor.

Domeniul securității cibernetice este supus constant provocărilor, mai ales că atacurile informatice se dezvoltă mult mai rapid decât măsurile de protecție. În plus, situația economică mondială din ultimul an, zvonurile despre o posibilă recesiune, dar și posibilitatea adoptării unor măsuri fiscale ce vor afecta marile companii pe plan local amplifică provocările în securitatea cibernetică.

Pe de o parte, companiile pot lua în calcul reducerea bugetelor pentru protejarea sistemelor informatice, făcând retenția specialiștilor și mai dificilă. Pe de altă parte, din punct de vedere istoric, tentativele de fraudă cresc în perioadele de recesiune, iar atacatorii se pot adapta pieței, scăzând prețurile instrumentelor de hacking și făcând criminalitatea cibernetică și mai accesibilă. De exemplu, după recesiunea din 2008-2009, atacurile cibernetice au crescut cu 40%.

Subiectele dezbătute

În acest context, ediția DefCamp din acest an oferă cadrul pentru discuții despre cele mai frecvente tipuri de atacuri cibernetice în 2023, autentificarea criptografică, metode inedite de apărare, folosirea automatizării în operațiunile de apărare sau vulnerabilitățile tehnologiei cloud și multe altele.

„Evenimentele economice și geopolitice în desfășurare schimbă lumea într-un ritm foarte rapid, iar provocările aduse securității informatice sunt neprevăzute. Tocmai de aceea, comunitatea noastră de experți infosec are nevoie de un cadru în care să discute idei, să se informeze și să relaționeze cu alți oameni cu interese comune, generând conexiuni noi și schimburi de idei benefice dezvoltării acestui domeniu”, a declarat Andrei Avădănei, fondatorul DefCamp.

Invitați

Printre speakeri se numără nume relevante în domeniu, mulți dintre ei fiind invitați recurenți pe scena DefCamp. Totodată, DefCamp deschide noi oportunități și pentru practicienii și cercetătorii din domeniul securității cibernetice, care vor să își prezinte cele mai recente studii în cadrul conferinței, prin secțiunea Call for Papers, unde numărul de aplicanți a depășit așteptările.

Anul acesta, participanții îi pot revedea pe Chris Kubecka, consilier în materie de incidente cibernetice la nivel de stat, război cibernetic și spionaj cibernetic, Tudor Damian, consultant IT care va explora schimbările pe care le aduce Directiva NIS 2, sau Abdullah Joseph, Senior Security Researcher care va analiza protocoalele de autentificare de tip zero-knowledge. Acestora li se alătură nume noi precum Remi Gascou, Senior Security Researcher care va arăta care sunt cele mai eficiente modalități de a introduce cod malițios în aplicațiile web bazate pe Python, sau Todor Todorov, care va analiza atacurile de tip software supply chain.

Aproape 2.000 de participanți

La ediția din acest an, sunt așteptați fizic aproape 2.000 de participanți din toată lumea, atât pasionați de securitate cibernetică, cât și experți, reprezentanți ai instituțiilor, lideri ai companiilor și ONG-urilor, și studenți.

„Numărul atacurilor informatice este în continuă creștere, iar protecția datelor este mai importantă ca oricând, de aceea investițiile în educație și sprijnirea comunităților de experți în securitate cibernetică sunt o necesitate vitală ce contribuie la consolidarea întregii noastre industrii. Reziliența comunității de experți DefCamp și anvergura evenimentului anual pe care îl organizează au devenit o referință la nivelul Grupului Orange. Suntem bucuroși să putem susține și în acest an cea mai importantă conferință de cybersecurity din România, dar și să contribuim la crearea unui mediu digital mai sigur”, a declarat Julien Ducarroz, Chief Executive Officer Orange România.

Citește și Efectele noilor măsuri fiscale: Angajații din IT vor să-și schimbe jobul pentru un salariu mai bun