Stiri: Finante

Deficitul bugetar

Deficitul bugetar a ajuns la 4,17% din PIB

29.07.2020

Deficitul bugetar a ajuns în primele şase luni la 4,17% din PIB, conform datelor publicate de Ministerul de Finanţe. Mai exact, este vorba de 45,17 miliarde lei, din care mai mult de jumătate, respectiv 23,04 miliarde lei (2,13% din PIB), este generat de sumele lăsate în mediul economic prin facilităţile fiscale şi cheltuieli excepţionale adoptate pentru combaterea efectelor epidemiei de coronavirus.

Deficitul bugetar. Venituri la buget

Veniturile bugetului general consolidat au însumat 146,25 miliarde lei în primul semestru al anului 2020, în scădere cu 1,6% faţă de nivelul încasat în perioada corespunzătoare a anului trecut, în timp ce cheltuielile bugetului general consolidat în sumă de 191,43 miliarde lei au crescut în termeni nominali cu 13,6% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

Comparativ, deficitul bugetar este de două ori şi jumătate mai mare faţă de aceeaşi perioadă din anul trecut, când era de 1,94% din PIB.

Deficitul bugetar. Evoluţia încasărilor bugetare

Creşterea deficitul bugetar aferent primelor şase luni ale anului curent, comparativ cu cel înregistrat în perioada similară a anului trecut, este explicată, pe partea venituri, de evoluţia nefavorabilă a încasărilor bugetare în perioada martie-mai, ca urmare a amânării plăţii unor obligaţii fiscale de către agenţii economici pe perioada crizei (10,2 miliarde lei), de creşterea cu 2,94 miliarde lei a restituirilor de TVA, faţă de nivelul aferent perioadei ian-iunie 2019, pentru susţinerea lichidităţii în sectorul privat, precum şi de bonificaţiile acordate pentru plata la scadenţă a impozitului pe profit şi a celui pe veniturile microîntreprinderilor, în valoare de 0,25 miliarde lei.

Cheltuielile bugetare

De asemenea, pe partea de cheltuieli, faţă de creşterea bugetară prin efectul legilor s-a înregistrat o creştere a cheltuielilor de investiţii cu 3,79 miliarde lei faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, precum şi plăţi cu caracter excepţional generate de epidemia COVID-19 de aproximativ 5,86 miliarde lei.

Citeşte şi Rezultate Definitivat Edu.ro 2020. Câţi profesori au promovat examenul? Notele au fost publicate de Ministerul Educaţiei