Companii de paza amendate de Consiliul Concurentei

Delgaz Grid, investigată de Consiliul Concurenței

11.01.2019

Consiliul Concurenţei a anunțat că a declanşat o investigaţie privind un posibil abuz de poziţie dominantă al companiei Delgaz Grid SA, companie membră a grupului E.ON România. Abuzul a fost manifestat prin aplicarea unui tratament diferenţiat în relaţia cu operatorii autorizaţi să efectueze verificări şi revizii tehnice ale instalaţiilor de utilizare a gazelor naturale.

Delgaz Grid, monopol pe piața distribuției de gaze

Delgaz Grid deţine, prin efectul legislaţiei specifice, o poziţie dominantă (un monopol) pe piaţa distribuţiei de gaze naturale aferentă zonelor geografice pentru care deţine licenţă de distribuţie.

Conform reglementărilor emise de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), distribuitorul de gaze naturale are obligaţia de a realiza o bază de date cu verificările și reviziile tehnice ale instalaţiei de utilizare efectuate de operatorii economici autorizaţi.

Delgaz Grid. Verificările ANRE

Activităţile de verificare şi revizie tehnică se efectuează în condiţii concurenţiale de către operatori economici autorizaţi de ANRE.

Tarifele practicate de către operatorii autorizaţi pentru efectuarea serviciilor de verificări şi revizii tehnice ale instalaţiilor de utilizare a gazelor naturale sunt stabilite în condiţii de piaţă, pe baza cererii şi ofertei.

Delgaz Grid. Ce suspiciuni există?

În acest context, Consiliul Concurenței suspectează că Delgaz Grid ar acorda un tratament preferenţial unei alte companii din cadrul E.ON România. Acest lucru poate avea ca efect creşterea costurilor pentru consumatorii finali.

În cadrul investigaţiei, autoritatea a desfăşurat inspecţii inopinate la sediul central al Delgaz Grid SA. De asemenea, au fost verificări şi la punctele de lucru din municipiul Iaşi. Documentele ridicate se află în analiza autorităţii de concurenţă, în cadrul procedurii specifice de investigaţie.

Delgaz Grid. Încălcarea Legii Concurenței

Pentru a obţine dovezi s-au desfăşurat inspecţii inopinate şi la sediile altor companii care nu sunt vizate de investigaţie.

”În situaţia în care Consiliul Concurenţei va constata încălcarea regulilor de concurenţă, compania implicată riscă o amendă de până la 10% din cifra de afaceri. Inspecţiile inopinate constituie o etapă preliminară a procedurii de investigaţie, iar efectuarea lor nu reprezintă o antepronunţare a Consiliului Concurenţei în ceea ce priveşte existenţa unei încălcări a Legii Concurenţei”, conform autorității.

Inspecţiile inopinate sunt autorizate de Curtea de Apel Bucureşti. Acestea sunt justificate de necesitatea obţinerii tuturor informaţiilor şi documentelor necesare clarificării posibilei practici anticoncurenţiale.

Citește și Airbus, livări record în 2018

 

 

 

Citiți și despre: