Slide

Stiri: Finante

Deloitte: Noul Cod Vamal al UE transformă vămuirea mărfurilor într-un proces complex

14.12.2015

Echipa de consultanţă vamală a Deloitte România, coordonată de Mihai Petre, a vorbit, pe data de 8 decembrie, celor 50 de participanţi despre provocările Noului Cod Vamal Comunitar ce va intră în vigoare de la 1 mai 2016.

Noul Cod Vamal al Uniunii Europene transformă vămuirea mărfurilor într-un proces complex, care nu se mai finalizeza odată cu obţinerea liberului de vama, potrivit lui Mihai Petre.

Cooperarea dintre departamentul financiar şi cel de logistică capătă noi valenţe, lipsa ei cauzând o determinare eronată a valorii în vamă, care atrage taxe suplimentare, dobânzi şi penalităţi.

În acest context, noua legislație aduce un instrument suplimentar de asigurare că vămuirea mărfurilor a fost făcută corect. Este vorba despre Informaţia de Valoare în Vama Obligatorie, care reprezintă un document emis de autoritatea vamală centrală şi care certifica modul de calcul al valorii în vamă.

Utilizarea acestor instrumente de asigurare oferite de legiuitor ( Informaţia Tarifară Obligatorie, Informaţia de Origine Obligatorie şi Informaţia de Valoare în Vama Obligatorie ) este extrem de importantă, în contextul în care 90% din disputele cu autorităţile vamale se învârt în jurul acestor trei elemente (încadrarea tarifară, originea mărfurilor şi valoarea în vama) cu , potrivit lui Mihai Petre.

Aceste vor oferi certitudine şi predictibilitate agenţilor economici implicaţi în operaţiuni de vămuire şi vor permite determinarea corectă a datoriei vamale fără riscuri viitoare.

”Importantă acestor Informaţii Obligatorii creşte exponenţial prin prisma penalităţii de nedeclarare de 0.08%/zi (adică 29% pe an) introdusă începând cu 1 ianuarie 2016 de Codul de Procedura Fiscală”, conform sursei citate.

Evenimentul a fost organizat cu sprijinul: BusinessMark Event Management.