Producatori

Delta Rom Technologies, în topul industriei de mecanică fină

01.11.2014

Compania se dezvoltă prin construcția unei noi hale industriale, dotată cu utilaje de ultimă oră. Delta Rom Technologies a fost lansată în anul 2000,  compania fiind înființată datorită unei investiții franceze în România. Societatea a ajuns rapid în preferințele societăților care își desfășoară activitatea în domeniul mecanicii fine, produsele Delta Rom Technologies fiind destinate fabricilor producătoare de piese electrice, electronice și de automobile. “Crearea societăţii Delta Rom Technologies este o importantă investiţie franceză în România, mi se pare cel mai important moment din viața companiei. Acest lucru s-a produs în decembrie 2000, după mai multe negocieri, ezitări, paşi înainte şi înapoi. Un alt moment important a fost cel al primelor produse fabricate şi livrate, în martie – aprilie 2001. În acel moment, în Europa existau doar patru producători de conexiuni pentru diode, noi fiind ultimii intraţi pe piaţă. Astăzi, suntem singurii care mai ştim să producem astfel de piese. În anul 2004, patronatul francez al fabricii a decis că este timpul să avem propria clădire, astfel încât s-a demarat procedura de achiziţie a terenului şi construire a sediului social actual. Producţia s-a putut diversifica, iar cantităţile de piese de mecanică fină fabricate au devenit din ce în ce mai mari, în funcţie de cererea clienţilor. Hala industrială a fost concepută şi dotată astfel încât să existe pentru salariaţi toate facilităţile necesare desfăşurării în mod decent a activităţii. În plus, toate dotările au fost aduse la standarde europene, atât în cadrul procesului de producţie, cât şi în activitatea de birou”, ne-a declarat Gheorghe Cernătescu, directorul Delta Rom Technologies SRL. 

O nouă hală industrială, cu bani europeni

Un an foarte important pentru companie a fost 2007, an în care a fost demarată producerea de cablaje de mică şi medie complexitate pentru industriile auto şi de electrocasnice. Producția s-a diversificat de atunci, iar compania s-a dezvoltat constant. “În acest moment este în curs de a se desfăşura un alt moment important din viaţa companiei. În 2012, am aplicat cu un proiect pentru a obţine fonduri europene, iar în 2013 am primit vestea cea bună: proiectul nostru a obţinut finanţare europeană. Prin urmare, este în curs de construcţie o nouă hala industrială, alături de cea construită în 2004 – 2005, iar următorul pas prevede achiziţia unor maşini şi utilaje ce vor mări în mod evident capacitatea noastră de producţie. În paralel, prin asocierea cu o altă firma franceză, avem în lucru şi un proiect de extindere a activităţii prin înglobarea de noi produse ce urmează a fi fabricate în noua hală”, a completat directorul Delta Rom Technologies.

Portofoliu complex

Delta Rom Technologies produce piese de mecanică fină destinate industriilor auto, electrică şi electronică. În plus, compania este singurul producător din Europa pentru conexiunile destinate diodelor, dar fabrică şi axe pentru siguranţe automate şi pini de conectare pentru capsula detonatoare de la airbag. “De asemenea, piesele noastre se mai regăsesc şi în periuţele de dinţi electrice produse de un mare fabricant multinaţional, dar şi în diverse alte aplicaţii precum jaluzelele electrice. Cablajele produse de firma noastră ajută la degivrarea oglinzilor automobilului sau a autobuzului, alimentează pompa de benzină sau se regăsesc în aspiratoare, toastere, cuptoare cu microunde şi aşa mai departe. Cererea fluctuează în functie de evoluţia pieţei, dar aş zice că pinii pentru capsulele detonatoare şi piesele pentru siguranţe automate sunt cele mai solicitate. De ce? Totul depinde, bineînţeles, de evoluţia pieţei producătorului final”, explică Gheorghe Cernătescu.

Momente grele, transformate în avantaje

Nu multe sunt companiile care au reușit să transforme momentele grele în perioade cheie, cu efecte benefice pentru societăți, însă conducerea Delta Rom Technologies spune că modul în care efectele crizei economice au afectat compania a adus, într-un final, și avantaje. “În ceea ce ne priveşte, criza economică ne-a <lovit> puţin defazat faţă de restul economiei româneşti. Având în vedere că majoritatea clienţilor noştri sunt din Franţa şi Germania, noi am resimţit criza imediat ce a început, adică încă din octombrie 2008 și a durat cam 8 – 10 luni, căci după aceea Germania a început să-şi revină, în acelaşi timp şi Franţa. Când noi am reluat livrările masive la export, în restul ţării abia începea criza. Şi aş mai adăuga ceva: eu cred că această criză a fost un avantaj pentru noi. E adevărat că ne-a fost mai greu aproape un an de zile, dar atunci când comenzile au început să revină, au depăşit nivelul de dinaintea crizei. Acest lucru s-a întâmplat datorită faptului că unii dintre competitori, cei mai slabi, dispăruseră între timp”, ne-a declarat Gheorghe Cernătescu, directorul Delta Rom Technologies.

Cu produse de calitate și deschidere față de parteneri și clienți, compania a reușit nu doar să treacă peste perioadele economice dificile, dar să se și dezvolte susținut. La începutul activității de producție, au fost aduse mașini și echipamente speciale din Franța, iar specialiștii de peste granițe au susținut formarea personalului din România. Acum, compania din țara noastră este în plină extindere. Un proiect de amploare este cel care este în plină desfăşurare. Vorbesc de construcţia noii hale industriale şi de achiziţia unui număr de patru maşini şi echipamente ce vor duce la mărirea capacităţii de producţie, dar care ne vor ajuta şi la controlul şi trierea pieselor pe care le fabricăm. Proiectul este finanţat, parţial, cu fonduri europene. Echipamentele de măsură şi control sunt unele de ultimă oră. Este vorba de un micrometru cu LASER şi de o maşină automată pentru sortarea pieselor în proporţie de 100%. În prezent, având în vedere volumul foarte mare de piese fabricate (de ordinul a zece milioane pe lună), este imposibil să efectuăm un control asupra tuturor acestora. Maşina pe care intenţionăm să o cumpărăm efectuează controlul integral, eliminând astfel piesele neconforme.Partenerii noştri de afaceri doresc să aibă certitudinea că 99,9937% din piesele primite sunt conforme (Cpk=1.33). Prin urmare, procesul nostru de producţie şi control trebuie să fie extrem de exigent, astfel încât să putem respecta aceste cerinţe”, spune directorul Delta Rom Technologies.

Investiții în tehnologie

Producţiile de piese de mecanică fină, dar şi cea de cablaje sunt sectoare extrem de dinamice, este de părere conducerea companiei. “Chiar dacă timpul de viaţă al unui produs tinde spre 10 ani, există tot timpul inovaţii, modificări, refaceri de design sau de funcţionalităţi care duc la evoluţii ale produselor sau la definirea şi implementarea în fabricația de serie a noi produse. De asemenea, diversificarea pieţei de desfacere ne obligă tot timpul să ne diversificăm şi oferta. Adaptabilitatea şi reactivitatea sunt principalele noastre atuuri, astfel încât până acum am reuşit să ne adaptăm tot timpul şi să ne pliem pe cerinţele clienţilor. În acest domeniu, cei care nu evoluează şi nu ştiu să se adapteze sunt sortiţi dispariţiei”, ne-a declarat Gheorghe Cernătescu. 

Creșterea cifrei de afaceri

Cu o cifră de afaceri de aproximativ 1.8 milioane de euro înregistrată anul trecut, oficialii companiei estimează un nivel asemănător și pentru anul curent, dar conducerea Delta Rom Technologies este de părere că în viitorul apropiat cifra de afaceri va depăși pragul de 2 milioane de euro. “Pe termen scurt, finalizarea proiectului cu fonduri europene este o operaţiune prioritară. Acest lucru se va întâmpla până la jumătatea anului viitor şi va duce la crearea de nouă locuri noi de muncă, iar în perspectivă dorim la o majorare a cifrei de afaceri cu minimum 10%. În acelaşi timp, dar cu o durată ceva mai mare, avem în desfăşurare proiectul de diversificare a producţiei de piese de mecanică fină şi de subansamble. În acest scop, vor fi achiziţionate noi tipuri de maşini de producţie. Vor fi lucruri complet noi pentru toată lumea, astfel încât contez pe adaptabilitatea oamenilor pentru a răspunde cu brio provocării de a învăţa de la specialiştii francezi care vor veni pentru formarea lor. Acesta ar fi un plan de dezvoltare pe termen mediu. Tot pe termen mediu, dar şi lung, aş menţiona necesitatea de a fi mult mai prezenţi pe piața românească cu care în prezent nu realizăm decât circa 10% din cifra de afaceri. Există potenţial de dezvoltare în această direcţie, dar şi în direcţia ţărilor din jurul României, potenţial mult prea puţin fructificat până în prezent”, ne-a declarat Gheorghe Cernătescu, directorul Delta Rom Technologies.