Stiri: Finante

Deputaţii PE cer mai multă colaborare între statele Uniunii Europene, în domeniul apărării

23.11.2016

Terorismul, amenințările hibride și insecuritatea cibernetică și energetică nu le lasă statelor UE altă opțiune decât să crească eforturile de cooperare în domeniul securității și apărării, deschizând drumul spre Uniunea Apărării Europene, spun deputații europeni, în rezoluția votată marți. Aceştia recomandă alocarea a 2% din PIB pentru apărare, crearea unor forțe multinaționale și un cartier general UE pentru comanda și gestionarea operațiunilor de criză, permițând UE să acționeze acolo unde NATO nu o face.

“Uniunea noastră nu este echipată pentru a face față importantelor provocări de apărare. Timp de aproape 30 de ani multe dintre statele membre au redus bugetele de apărare, ceea ce a dus la forțe armate mai scăzute. Cooperarea între statele membre este ocazională și Europa continuă să se bazeze puternic pe capabilitățile NATO și pe solidaritatea SUA”, a spus raportorul Urmas Paet (ALDE, ET), în dezbaterea de luni.

Acesta a subliniat că ”a sosit momentul pentru a face pași către o politică funcțională de apărare europeană.”

Situația de securitate în Europa și în jurul ei s-a deteriorat semnificativ în ultimii ani, din cauza provocărilor ridicate de terorism, amenințările hibride sau insecuritatea cibernetică și energetică, pe care nicio țară nu le poate combate singură, se arată în rezoluție privind Uniunea Apărării Europene, aprobată cu 369 de voturi la 255 și 70 de abțineri. ”Solidaritatea și rezistența cer ca UE să rămână solidară și să acționeze împreună”, se arată în text.

Rezoluţia cere ca UE să răspundă mai repede și mai puternic la amenințările reale, care cer ca forțele armate europene să lucreze mai bine împreună. Suprapunerile, supracapacitatea și obstacolele la achizițiile din apărare duc în prezent la pierderi anuale de 26,4 miliarde de euro, conform textului adoptat.

Deputații PE cer statelor membre să aibă în vedere achiziții comune de resurse de apărare și să pună în comun materiale neletale, cum ar fi mijloacele de transport sau avioanele. Ei sugerează introducerea unui ”Semestru European al Apărării în care statele membre să consulte reciproc planificările ciclice și planurile de achiziții”, susținând întărirea rolului de coordonare al Agenției Europene de Apărare.

De asemenea, rezoluția cere Consiliului European să coordoneze crearea unei ”uniuni comune a politicii de apărare și să ofere resurse financiare suplimentare pentru implementarea acesteia.